Waarom moet zwarte thee gezet worden met kokend water?
Als je geen water gebruikt die heet genoeg is, dan lukt het je niet de juiste smaak van zwarte thee te vinden. Hoelang je de thee ook laat trekken. Zwarte thee bevat namelijk bepaalde chemische verbindingen of flavonoïden, die groene en witte thee niet bevatten. Deze verbindingen ontstaan alleen als de temperatuur van het water bij het kookpunt ligt.
Flavonoïden geven zwarte thee haar unieke smaak
Wetenschappers hebben zelfs in een laboratorium zwarte thee gemaakt, zonder daadwerkelijk thee te gebruiken. Door 15 aminozuren, 14 flavonoïdglycosiden, 8 flavan-3-olen, 5 theaflavines, 5 organische zuren, 3 suikers en cafeïne in hun “natuurlijke” concentratie te gebruiken.
De chemische samenstelling smaakte daadwerkelijk hetzelfde als gewone zwarte thee
Veel van deze flavonoïden die de chemisten gebruikten om de zwarte thee mee te maken, kunnen niet geëxtraheerd worden bij temperaturen lager dan kookpunt. Wat je ook doet, wanneer de temperatuur lager ligt zal de smaak nooit fantastisch zijn.
Maar waarom hoeft bij groene thee geen kokend water gebruikt te worden?
Dat is een erg complexe vraag, met een nog ingewikkelder antwoord. Simpel gezegd, dit komt doordat groene thee niet hetzelfde gefermenteerd heeft als zwarte thee. Tijdens dit fermentatieproces ontstaan bij zwarte thee deze extra flavonoïden die vrij komen in kokend water.
Samenvatting
Ondanks het een behoorlijke chemische les was, is het belangrijk te onthouden dat zwarte thee niet perfect smaakt als je geen kokend water gebruikt. Het zal niet brak en smerig smaken, het zal simpel gezegd de echte smaak en astringentie ontberen die het een geweldig, lekkere thee maakt.