Verschil tussen groene- en zwarte oolong

29 mrt 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Onlangs kregen we een vraag van een klant die zich het volgende afvroeg: “Hi Jeroen, Toen ik aan het rondkijken was, zag ik dat je oolong beschrijft als ‘groen’. Betekent dit dat oolong een groene thee is?” – Julia (Utrecht).” Het antwoord is ‘ja en nee’. Het is redelijk simpel uit te leggen aan de hand van biefstuk. Biefstuk? Is dat niet een rare vergelijking? Nee hoor, let maar op! Biefstuk kan op verschillende manieren uitgeserveerd worden, namelijk:

  • Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind;
  • Medium: enkel de kern rood;
  • Well done: doorbakken;

Aan de ene kant van het spectrum is er ‘rare’, en aan de andere kant doorbakken of ‘well done’. Er tussen in bestaat er echter een grote variëteit aan hoe mensen hun biefstuk eten. Van rare-medium of medium-rare naar medium-well done en andere tussenliggende mogelijkheden. Dit is met oolong niet anders…

Groene thee is als ‘rare’ biefstuk
Groene thee is licht geoxideerd, net zoals ‘rare’ licht aangebakken is. Groene thee heeft een oxidatie niveau van 5%, wat betekend dat het maar net geoxideerd heeft. Thee die in deze categorie vallen zijn Sencha, Dragon Well, Jasmine Pearls en andere klassieke groene theeën.

Zwarte thee is als ‘well done’
Zwarte thee is volledig geoxideerd, net zoals biefstuk dat volledig doorbakken is. Hierdoor heeft zwarte thee een volledig andere smaak en kleur dan groene thee, net zoals dat ‘well done’ heel anders smaakt dan wanneer je biefstuk ‘rare’ besteld. Sommige typische zwarte theeën zijn Engelse ontbijtthee (English Breakfast), Ceylon, Assam en Keemun.

Oolong thee is als ‘medium’
Hier is waar de verwarring is ontstaan, maar denk nog eens aan de term ‘medium’ wanneer je een biefstuk besteld. De term verschilt van waar het vlees nog rood is tot het punt waar het licht roze is, waardoor er verschillende gradaties voor medium zijn. Medium-Rare is meer aan de rode, bebloede kant terwijl Medium-Well done meer richting roze zit. Hoe het ook zij, het biefstuk valt binnen de brede categorie Medium. Hetzelfde kan gezegd worden bij Oolong thee, welke een breed spectrum beslaat van groene thee tot zwarte thee net zoals ‘medium’ het gedeelte beslaat tussen ‘rare’ en ‘well done’. Wanneer we dus ‘groene oolong’ zeggen bedoelen we eigenlijk hetzelfde als ‘medium-rare’. Wanneer we ‘zwarte oolong’ zeggen bedoelen we dus ‘medium-well done’.

Samenvatting
Als er een ding is die je hier van geleerd hebt is wel het feit dat thee categorieën een glijdende schaal is. Aan de ene kant van het spectrum heb je witte en groene thee en aan de andere kant heb je zwarte thee. In het midden is er oolong thee. Sinds er nog zo´n groot verschil tussen de oolong theeën zit, zitten ze eigenlijk dichter tegen een groene of zwarte oolong thee aan. Hetzelfde als een biefstuk ‘medium’ dichter tegen ‘rare’ of ‘well done’ aan kan zitten.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.