Thee woordenboek: alles op een rij
Het beheersen van theeproeven geeft je de ervaring om jouw kop thee op een nieuwe manier te beschrijven. De mogelijkheden om thee te beschrijven zijn eindeloos: van de grootte van het blad, de aroma, de kleur tot de smaak. Het lijkt er soms op dat er niet genoeg woorden zijn om de complexe verschillen te beschrijven die jij ervaart! Dit is dan ook de reden dat wij dit thee woordenboek hebben samengesteld.
Tips
- Geur: ruik de theebladeren voor- en na het trekken van de thee. Het aroma kan namelijk subtiele verschillen verbergen.
- Aroma: vraag je zelf de volgende vragen: “Hoe verhoudt het aroma van droge theebladeren tot de getrokken theebladeren?” en “Verhoudt het aroma zich tot het aroma van de getrokken thee?”
- Smaak: Slurp de thee om de thee goed te proeven. Wees er bewust van dat smaken kunnen veranderen of vervliegen. Vraag jezelf het volgende af: “Welke kenmerken merk je eerst op?”, “Hoe voelt het tot je tong?” en “Heeft de thee een vlakke of volle smaak?”
Theeproeven is vooral een individuele ervaring. De beschrijving van de een kan erg kan verschillen van een ander. Door op deze facetten te letten, leer je snel de kenmerken en eigenschappen te herkennen die tot jouw verbeelding spreken.
A
Aardachtig
Tweeledige aanduiding voor de smaak van thee. Een aanduiding van een aangename geur of smaak van vochtige grond of aarde. In een vochtige omgeving opgeslagen thee kan ook een onaangename smaak van aarde overnemen.
Adstringentia
Een droog, samentrekkend gevoel van tandvlees en tong. Adstringentia wordt gebruikt als aanduiding om thee met een verfrissend karakter te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
Aroma
De geur van thee, variërend van zwak naar sterk, van bloemachtig tot vele andere.
Assam
Het gebied Assam in India is het grootste theeproducerende district in de wereld en is vooral bekend om zijn grote verscheidenheid aan zwarte thee.
B
Bakey
Een aanduiding voor zwarte theeën die te heet is verwerkt. Bakey thee kan een vervelende verbrande smaak hebben. Een aanduiding voor de typering van thee.
Bergamot
Bergamot wordt in olievorm als smaakversterker en uitvalsbasis voor het maken van Earl Grey thee.
Biologische thee
Een biologische thee, die door een internationale organisatie gecertificeerd is als zijnde, is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Biologische thee is ook zodanig geteeld.
Biscuity
Een aanduiding om voornamelijk Assamthee te beschrijven en verwijst naar een aangename geur van gebakken en goed gestookte thee. Een aanduiding voor de typering van thee.
Bitter
Een steek, of sterk gevoel, merkbaar aan de achterkant van de tong. Een aanduiding voor de typering van thee.
Bloemrijk
De suggestieve aroma van bloemen. Een aanduiding voor de typering van thee.
Bloemthee
Vaak verwijst bloemthee naar de premium, bladthee bestaande uit wit, groen en zwarte thee die met de hand in ingewikkelde bloemen of rozetten genaaid zijn. Ze vereisen geen theezakje of thee-ei en “bloeien” in de theepot.
C
Cafeïne
Cafeïne is een stimulerend middel in koffie en thee (theïne), die de hartslag en de alertheid kan bevorderen en in verhoogde hoeveelheden kan leiden tot rusteloosheid of slapeloosheid.
Ceylon
Zwarte thee afkomstig uit Sri Lanka, een van de grootste thee-exporterende landen ter wereld.
Cha
Het woord Cha staat voor de Chinese en Japanse tekens, die verwijzen naar thee.
Chai
Een populaire thee gedronken in India en omstreken. Gemaakt van sterke zwarte thee, melk, suiker en specerijen.
Chanoyu
De Japanse theeceremonie, die letterlijk ‘heet water thee’ betekent, viert de schoonheid van de aspecten van het dagelijkse leven.
Chocoladeachtig
Een smaakaanduiding die een chocoladeachtig, geroosterde, zoete aroma aangeeft. Suggestief gebruikt om bepaalde fijne Darjeeling te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
Complex
Smaken die bestaan uit meerdere lagen. Een aanduiding voor de typering van thee.
D
Darjeeling
Dit theegebied in het noordoosten van India is het meest bekend om zijn levendige en bloemige zwarte thee.
Dof
Een doffe, matte thee, met een tekort aan samentrekkende kenmerken in de mond. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Drogen
Een methode van het drogen van het theeblad met hete lucht of in een hete pan, om het fermentatieproces stop te zetten.
Dust
De kleinste vorm van thee en meestal tevens de laagste kwaliteitscategorie. Dust wordt vaak gebruikt in commerciële theezakjes.
E
Earl Grey
Earl Grey is een zwarte thee met citrusgeurende olie van de Bergamot.
Engelse ontbijtthee
Een gevoelige en levendige zwarte thee, traditioneel van Keemun uit China en vaak met inbegrip van Congou uit China en melanges uit Ceylon. De melange Engelse ontbijtthee wordt vaak geserveerd met melk en suiker.
F
Fair trade thee
Op een gecertificeerde plantage geteelde thee, welke deel uitmaakt van een Fair Trade-werkende coöperatie vastgesteld door een internationale organisatie. Bij Fair Trade certificering werken boeren voor een eerlijke prijs om hun goederen te rechtvaardigen. Tegelijkertijd handhaaft de coöperatie specifieke normen voor de loon-, leef-, en werkomstandigheden van haar werknemers. Fair Trade koffie is ook als zodanig gelabeld.
Fijn
Een kwaliteit van thee in termen van samentrekkingsreactie, smaak, geur en algehele positieve kenmerken. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Formosa of Formosa Oolong
Oolong thee geproduceerd in het voormalige Formosa, nu Taiwan.
Fruitig
Een smaakaanduiding van een zoete geur of smaak, die een indicatie geeft van perziken, druiven, bessen of abrikozen. Een aanduiding voor de typering van thee.
G
Gearomatiseerde thee
Thee die is geparfumeerd en gearomatiseerd met kruiden en/of aroma’s. Om een paar te noemen kan een melange bijvoorbeeld kaneel, sinaasappelschil of Bergamotolie bevatten.
Genmai cha
Een Japanse groene thee met geroosterde rijst.
Geparfumeerde thee
Een zwarte, groene, witte of oolong thee gecombineerd met bloemblaadjes of bloesem, kruiden, gesneden fruit of fruitschillen voor een aparte smaak of aroma.
Gevoelig
Fijne smaak en aroma die noch sterk noch intens is. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Gradaties
Gradaties die gebruikt om bladeren te categoriseren naar grootte en uiterlijk.
Grasachtig
Een kruidachtige geur of smaak die wijzen naar grasachtige substanties. Een aanduiding voor de typering van thee.
Groene thee
Groene thee is het ongefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). Productie vindt voornamelijk in China, Japan en Taiwan plaats. Groene thee is bereid met theebladeren die niet zijn gefermenteerd. Doordat groene thee het meest onbehandeld is, heeft het de meest natuurlijke smaak van alle theesoorten. Groene theebladeren worden geplukt en door korte verhitting gedroogd, om het fermentatieproces meteen te stoppen. Alles om de fijne kwaliteit naar boven te halen. Geeft een bleek, groengele infusie.
Gunpowder
Gunpowder is een stijl van groene theebladeren uit China die worden opgerold en gedroogd tot kogeltjes, die vervolgens openen bij het zetten van de thee.
H
Helder
Een frisse en levendige kwaliteit, kenmerkend voor alle fijne theeën. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Honeybush
Honingbos thee is een kruidenthee van de gelijke vlinderbloemenfamilie als de rooibosplant. De honingbosplant (Cyclopia) is ook afkomstig uit Zuid-Afrika. Honingbos lijkt sterk op rooibos thee. Zo worden ook de bladeren van honingbosplant geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. Honingbosthee is door de andere oorsprong sterk te vergelijken met rooibos, al is het iets zoeter.
Hooi
Een hooiachtig aroma of smaak, met de suggestie van natte hooi of stro. Een aanduiding voor de typering van thee.
I
J
Jasmijn
Melange van zwarte- of groene thee met gedroogde, geurende jasmijnbloemen.
K
Karakter
De smaak en de aroma koppelen een thee naar herkomst. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Keemun
Een fijne zwarte thee geproduceerd in China, meestal met de hand gerold en verhit. Een van de bekendste kwaliteitstheeën uit China.
Kenia
Een fijne zwarte thee geproduceerd in Kenia, Afrika.
Koper
Een ongunstige eigenschap gebruikt om een koperachtige nasmaak in zwarte thee te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
Koperkleurig
Zwarte thee die te veel is verwelkt kunnen deze onaangename zure nasmaak krijgen. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Kruidachtig
Een aanduiding van een kruidachtige geur, of smaak, van kruiden, bladeren of planten. Een aanduiding voor de typering van thee.
Kruidenthee
Kruidenthee is geen thee zoals groene, witte, zwarte of oolong thee. Technisch gezien is kruidenthee ook helemaal geen thee, gezien het niet van de theeplant getrokken wordt. Het draagt slechts de naam thee doordat de wijze van thee maken wel gelijk is. Kruidenthee is dan ook een warme drank, van allemaal heerlijke kruiden, zoals aardbei, rooibos en rozenbladeren.
L
Lapsang Souchong
Een zwarte thee geproduceerd in China, die is verhit boven grenen en staat bekend om haar rokerige aroma en smaak.
Levendig
Aanduiding van smaak die een lekker levendig, bruisende samentrekkende gevoel en levendigheid beschrijft. Niet plat. Levendig is een aanduiding voor kwaliteit, een kenmerk van alle fijne theeën. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
Lichaam
Het gewicht van de smaak zoals gepercipieerd in de mond. Een thee kan een lichte, gemiddelde of volle smaak hebben. Een aanduiding voor de typering van thee.
Licht
Licht wijst op een licht karakter, qua kleur, volheid en aroma. Een aanduiding gebruikt bij de typering van thee.
M
Maltachtig
Een zoete, moutige smaak van gerst, gebruikt om bepaalde Assam thee mee te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
Matcha
Een groene thee in poedervorm, geproduceerd in Japan en welke wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie.
Melange
Twee of meer variëteiten thee met elkaar vermengd.
Muskaat
Een fruitige muskaatachtige, druivensmaak. Gebruikt om een bepaalde Darjeeling beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
N
Nootachtig
Een aanduiding van het aroma of de smaak van amandelen, cashewnoten, enz. welke op het gebruik van noten wijst.
O
Oolong thee
Oolong thee is het halfgefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). De fermentatiegraad ligt zo tussen de 15% en 75%, waardoor ze tussen groene en zwarte thee invallen. De minst gefermenteerde oolong thee neigt sterk naar groene thee, met een frisse citrussmaak. Het meest geöxideerde oolongblad zit echter meer richting zwarte thee, met de smaak van perziken. Geeft een amberkleurige thee.
Orange Pekoe
Aanduiding van een grotere gradatie van zwarte theebladeren met vermelding van grootte. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit of smaak van thee.
P
Pekoe
Aanduiding van een kleinere gradatie van zwarte theebladeren, met vermelding van grootte. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit of smaak van thee
Pijnboom
De suggestie dat de aroma van vers gesneden pijnbomen is gebruikt.
Pittig
Een aanduiding die aan een pittige geur of smaak doet denken zoals kaneel, piment, zwarte peper of wierook.
Plantaardig
Een aanduiding die wijst op de vegetatieve geur of smaak van zeewier, kruiden of gras. Gebruikt om de meeste groene thee te beschrijven.
Pouchang
Een thee geproduceerd in China en Taiwan. Bereidt uit theebladeren die gedeeltelijk zijn gefermenteerd. Meestal gebruikt als basis voor geparfumeerde thee.
Pu Erh thee
Een gerijpte thee uit de provincie Yunnan in China. Bereid uit theebladeren die speciaal zijn gefermenteerd tot een karakteristieke aardse geur en smaak.
Punt
Fijn en gericht op smaak, geur, volheid of levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee als ook de grootte van de thee.
Q
R
Rijk
Een pittige thee die eindigt met een diepe en complexe smaak, met een algemeen aangename smaak. Een aanduiding voor de typering van thee.
Rokerig
Een aanduiding die wijst op een aroma of smaak van gerookte thee en die de suggestie opwekt van as, gebakken, enz. Het wordt gebruikt om bepaalde Keemun, Gunpowder en Lapsang Souchong thee mee te beschrijven.
Rooibos thee
Rooibosthee is een kruidenthee van de rooibosplant (Aspalathus linearis) uit Zuid-Afrika en staat bekend om haar rijk roodachtige infusie. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. Door de oxidatie in de zon ontstaat de typisch rode kleur van rooibos. Doordat het een kruidenthee is bevat zowel groene als gewone rooibosthee geen cafeïne en is het rijk aan antioxidanten, calcium en ijzer.
S
Scherp
Een sterk en doordringend gevoel in de mond, kenmerkend voor thee met een goede levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.
Schoon
De kwaliteit van een lichte, gewone thee die zacht in de mond smaakt en heeft niets negatiefs. Een aanduiding voor de typering van thee.
Sencha
Een groene thee geproduceerd in Japan, bestaande uit een breed scala aan kwaliteiten.
Smaak
De smaak, of de tekenen gevonden in de thee, kan variëren van nootachtig tot bloemachtig en nog veel meer.
Souchong
Aanduiding van een graad van hele zwarte theebladeren, met vermelding van grootte en niet alleen de kwaliteit of smaak.
Sterkte
Aanduiden van een sterk karakter in termen van kleur, concentratie, volheid, en scherpte. Een aanduiding voor de typering van thee.
T
Thee-expert/connoisseur
Een thee deskundige die een monster op karakter en kwaliteit beoordeelt en kennis over de waarde, het mengen en de productie bezit.
Teerachtig
Aanduiding van een zware, rokerige geur of smaak. Gebruikt om bepaalde soorten Lapsang Souchong mee te beschrijven.
U
V
Vers
Een positieve eigenschap die gebruikt wordt om nieuw, verwerkte thee met een levendige smaak en aroma te beschrijven. Een aanduiding voor de typering van thee.
Vlak
Theeën die niet goed zijn opgeslagen of met een te lange houdbaarheid, geeft een platte, eendimensionale papierachtige smaak. Een aanduiding voor de typering van thee.
Vol
Aanduiding van een sterk karakter in termen van kleur en de concentratie en is weinig levendig. Een aanduiding voor de typering van thee.
W
Wijnachtig
De suggestie van een rijpe, fruitigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.
Witte thee
Witte thee wordt gemaakt met de eerste jonge knoppen van de theeplant (Camellia Sinensis). De jonge knoppen worden meteen binnen de eerste 48 uur geplukt. Hierna worden ze kort in zonlicht gedroogd. Door de korte tijdspanne heeft witte thee juist die subtiele smaak waarom het bekend staat. Menig connaisseur omschrijft de smaak van witte thee met de zoete, bloemige ondertonen. Witte thee wordt voornamelijk geproduceerd in China. Geeft een bleek, groene, bijna heldere infusie.
Wrang
Een negatief kenmerk bestaande uit een bittere, onaangename of zelfs een aanstootgevende smaak of gevoel. Een aanduiding voor de typering van thee.
X
Y
Yunnan
Provincie in het zuidwesten van China en is vooral bekend om zijn pittige zwarte thee.
Z
Zacht
Aanduiding van levendig karakter, met maar weinig bitterheid. Een aanduiding voor de typering van thee.
Zelf drinken
Thee die wijst op een goed afgeronde kwaliteit, heeft een eigen smaak, en vereist geen menging. Een aanduiding voor de typering van thee.
Zoet
De kwaliteit van een lichte, aangename thee die niets negatiefs heeft. Een intens zoete indruk langs de zijkanten van de tong. Een aanduiding voor de typering van thee.
Zwaar
Aanduiding van sterke kleur en de concentratie maar weinig levendigheid. Een aanduiding voor de typering van thee.
Zwarte bes
Aroma en smaak die besachtig zijn. Wordt gebruikt om Darjeeling mee te beschrijven.
Zwarte thee
Wereldwijd de meest verkochte thee. Zwarte thee is het volledig gefermenteerde blad van de theeplant (Camellia Sinensis). Na de pluk wordt het blad juist gekneusd om het fermentatieproces op gang te brengen. Vervolgens worden de theebladeren gedroogd. Zwarte thee is over het algemeen sterker van smaak en bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Bij het zetten krijgt het een roodoranje of roodbruine kleur.
Alle blogartikelen