Terschellingse ijsthee
Terschelling staat bekend om veel verschillende dingen – het Oerol Festival, prachtige natuur en bier, om er maar een paar te noemen. Maar één ding waar mensen nog wel eens overheen kijken zijn de overheerlijke Terschellingse cranberry’s. Het eiland produceert een van de beste cranberry’s ter wereld. Het is dan ook geen wonder dat ze in veel verschillende gerechten en andere lekkernijen terecht komen. Een zeer bijzonder lekkere toepassing van de cranberry is de “Terschellingse ijsthee”. De “Terschellingse…” wat??!
Het basisrecept voor de Terschellingse ijsthee bestaat voor de helft uit cranberrysap en voor de helft uit ijsthee. Ondanks dat dit recept voor een heerlijk verfrissende ijsthee volstaat, heb ik er voor gekozen de Terschellingse ijsthee wat meer kracht bij te zetten. Twee specerijen die de smaak van cranberry’s bijvoorbeeld perfect aanvullen, de ijsthee straks beter in balans brengt en iets meer pit geeft, zijn kruidnagel en kaneel.
Om de smaaktonen verder te accentueren heb ik er bovendien voor gekozen Black Chai als basis te gebruiken. Door de Chai krijgt het niet alleen een nog levendiger, kruidigere smaak, maar brengt het de licht zure, verfrissende smaak van de cranberry´s verder in balans. Met het onderstaande recept heb je voor vandaag en morgen een verfrissende ijsthee. Heerlijk om van te genieten onder de lente zon!
Benodigdheden
- 6 theelepels Black Chai (of een andere traditionele Chai thee);
- Finum IJstheemaker 1,8 liter;
- 150-180 ml (on)gezoet Cranberrysap;
- 4 koppen ijs;
- 1 kop suiker;
- 1 kaneelstok;
- 8 hele kruidnagels;
Bereidingswijze
- Verhit het water tot kookpunt;
- Stop de Chai thee, het kaneelstokje en de kruidnagels in het filter van de Finum IJstheemaker;
- Vul de IJstheemaker voor de helft met kokend water;
- Laat de thee 5 minuten trekken;
- Verwijder het filter uit de Finum IJstheemaker;
- Voeg de suiker toe en roer tot deze volledig is opgelost;
- Voeg al roerend het cranberrysap toe;
- Vul de IJstheemaker met ijs;
Samenvatting
Op een erg warme dag ben je soms meer dan alleen water nodig. Deze ijsthee is zurig, een beetje wrang en volledig verfrissend.
Opmerking
Als je geen Finum IJstheemaker tot je beschikking hebt, maak dan de thee volgens deze richtlijnen: kook water, voeg de thee en de kruiden toe en laat 5 minuten trekken. Verwijder de thee en kruiden en schenk de thee over in een grote waterkan. Volg de bereidingswijze vanaf punt 6 en voeg het cranberrysap op het einde van het proces toe. Voeg de suiker toe terwijl de thee nog heet is!