Sencha thee: Japans bekendste thee
Japanse thee is al enige jaren met een flinke opmars bezig. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af wat de Japanse groene thee Sencha is en wat de juiste manier is om het te bereiden en te drinken. Zoals je misschien uit de naam kunt al hebt geraden, wordt sencha thee niet geproduceerd op de Chinese theeplantages die iedereen kent, maar in Japan. Deze theesoort is populair onder veel liefhebbers van groene thee, variërend van mensen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl tot liefhebbers van de theeceremonie.
Sencha thee kun je zowel 's ochtends als ’s avonds, zowel warm als koud drinken. Om de dorst te lessen of voor een opkikker. Deze veelzijdigheid in gebruik is mogelijk door de unieke eigenschappen en speciale productiemethoden.
Smaakprofiel
De beste Japanse groene thee is afkomstig van inheemse planten uit de relatief kleine Uji-regio. Zelfs de oudste plantages - die in de 13e eeuw werden gesticht, bevinden zich daar nog. Lokale theeboeren zorgen goed voor de planten en beschermen ze tegen direct zonlicht. Deze aanpak maakt het mogelijk het tanninegehalte te verminderen en de smaak van thee delicater te maken met een diep en rijk aroma.
Houd je van rijke volle, maar zachte smaak en aroma, dan is sencha thee een uitstekende keuze. Deze thee is voor echte fijnproevers die zich onderscheiden door een uitgesproken frisse smaak, met duidelijke tonen van groene groentes. Het geeft een zoetige, zonder een bittere nasmaak zoals dikwijls voorkomt bij goedkopere varianten uit bijvoorbeeld China. Correct gezet geeft Sencha een zachte smaragdkleurig aftreksel.
Eenmaal afgedwaald van de juiste zetmethode echter, kan een overdreven scherp aftreksel geven met zelfs een bittere smaak en aroma. Het is goed om deze thee zowel warm als koud te drinken zodat je kunt vergelijken. In Japan wordt Sencha thee tegenwoordig dagelijks geconsumeerd, omdat het betaalbaar is en goed past bij snacks en zoetigheden.
Sencha thee proberen?
Evans & Watson Tea Company heeft hele mooie Sencha thee die een geweldige kennismaking is met dit soort thee. Sencha thee behoorde tot onze allereerste Evans & Watson-theeën. Het is een grassige thee uit Japan, met een wat zoetere variant uit China. Maakt een rijke en complexe smaak die meerdere keren zetten goed verdragen kan!
Soorten en kwaliteiten van Sencha thee
Japan was en is nog steeds bij uitstek de belangrijkste leverancier van deze Japanse groene thee. Maar je kunt ook sencha als Chinese groene thee op de markt vinden. Het belangrijkste verschil tussen deze twee zit in de productiemethodes. In China wordt voor het maken van sencha hetzelfde traditionele productieproces als voor andere soorten groenethee gebruikt. De bladeren worden eenvoudig verhit en vervolgens gerold. Beide soorten lijken qua uiterlijk sterk op elkaar, maar de geur en smaak van het Japanse product zijn helderder en dikwijls aangenamer beschreven.
Japanse theemeesters hebben een speciale productietechnologie. In tegenstelling tot China, waar theebladeren worden verhit, worden ze in Japangestoomd. Dit is een belangrijke stap. Afhankelijk van de duur van het proces worden twee soorten Sencha thee verkregen:
- FukamushiSencha is een donkergroene thee met een lang stoomproces. De vezels van het blad breken af en het wordt hard en broos. Heeft een rijk aroma en milde smaak. Elke andere theesoort zou zo´n verscheidenheid aan nuttige eigenschappen willen hebben. Zo versterkt Fukamushi Sencha het immuunsysteem en verlaagt het cholesterol. Verder wordt kanker preventieve werking aan toegeschreven en heeft het een antibacteriële werking.
- Asamushi sencha wordt slechts kort (ca. 1 minuut) gestoomd. Het is lichtgroen van kleur. Veel theekenners erkennen de delicate smaak en aroma. Het is de meest populaire en betaalbare theesoort. Het stimuleert 's ochtends, kalmeert ‘s avonds, ondersteunt de mondgezondheid en wordt als afslankend beschouwd.
Tip: ontdek hier meer over hoe je de kwaliteit van pure thee beoordeeld.
Productiemethodes
Door de kenmerken typerend voor de verwerking is deze Japanse groene thee echt uniek in zijn soort. Qua grondstoffen groeien bijna overal in Japan geschikte theeplanten, maar de beste bladeren worden op de berghellingen geoogst. Ze hebben een speciaal aroma omdat ze worden beschermd tegen de brandende zon, harde wind en verzadigd met frisse lucht. Dergelijke groeiomstandigheden leiden tot een aanzienlijke toename van voedingsstoffen, maar het cafeïneniveau is daarentegen lager.
Het is gebruikelijk om de bladeren aan het begin van de lente te oogsten, wanneer de bladeren nog jong en zacht zijn. Zoals eerder vermeld, worden ze in Japan niet verhit, maar gestoomd en gedroogd om de maximale smaak te behouden. Daarna worden de met stoom behandelde bladeren gerold tot de fijnste theebladeren. Ze zijn zo netjes en kwetsbaar dat ze op spinnenpoten of touwtjes lijken. Het is heel gemakkelijk om ze te breken, dus Sencha thee vereist een zorgvuldige behandeling, anders valt de thee vrij gemakkelijk uit tot theestof.
Instructies voor het zetten van Sencha thee
Er is al gezegd dat een overtreding van de manier voor het zetten van een Sencha thee kan leiden tot verlies van smaak en aroma. Als je van deze zeer verfijnde thee wilt genieten, houdt dan goed de volgende de regels aan.
Ingrediënten
Wat betreft de keuze van het type Sencha thee. Nuances van productiemethoden zijn hierboven besproken. Het is belangrijk om jonge bladeren die gestoomd zijn. Alleen zij kunnen een heldere smaak, kleur en aroma geven. Maar let op een ander onderdeel, het water. Het moet zacht genoeg zijn om de Sencha volledig te laten ontvouwen. Het is onaanvaardbaar om water te gebruiken dat door een groot aantal vreemde stoffen een eigen smaak heeft. Het beste is om geen kraanwater, maar bronwater te gebruiken met een zeer laag mineraalgehalte.
Let op in het bijzonder
Groene Sencha is een bijzondere (en gevoelige) theesoort waardoor je met een aantal belangrijke punten in het bijzonder, rekening moet houden:
- Gebruik nooit te heet of erg koud water om te zetten (zie ook cold brew).
- Overdrijf niet met de thee die je in de theepot gebruikt. Deze soort ontvouwt en maakt zich relatief snel bitter.
- Gebruik geen melk, suiker of andere toevoegingen. Ze zullen de delicate smaak tenietdoen en de thee verpesten.
Ook moet worden opgemerkt dat deze Japanse groene theesoort vaak wordt gebruikt in combinatie met de traditionele gerechten van het land van herkomst.
Zetproces
De traditionele brouwmethode vereist een aantal specifieke overwegingen. Zorg ervoor dat je alle aanbevolen stappen doorloopt:
- Gebruik van glazen of porseleinen bekers. Deze materialen houden de warmte niet zo betrouwbaar vast als klei. Hierdoor kunnen de theebladeren niet zo goed ontvouwen, wat kan leiden tot een bittere smaak.
- Giet 200 ml water van 80-85 °C in de theepot. Gebruik 2-3 gram bladeren.
- Eerst moeten de kopjes worden gespoeld. Gebruik hiervoor de eerste infusie zonder getrokken te hebben. Zo worden niet alleen de bekers gewassen maar ook de bladeren om te voorkomen dat er vuil in de klare thee komt.
- Roer Sencha thee voorzichtig tijdens het zetten tot er een licht schuim ontstaat.
- Het zetproces mag niet langer dan een minuut duren. Vervolgens moet de infusie in kopjes worden gegoten, anders zal bitterheid verschijnen.
Je kunt de procedure 2-3 keer herhalen met een portie bladeren, maar de smaak zal vervagen.
Tip: hier ontdek je meer over het zetten van groene thee per soort, met handige tips.
Geografie en herkomst
Hoewel er eeuwenlang theeplanten werden gekweekt aan de oevers van de Uji-rivier, nam met een sterke toename van de theehandel de prefectuur Shizuoka het voortouw in termen van de hoeveelheid thee die werd verbouwd. Het milde klimaat en de nabijheid van havens aan de Stille Oceaan speelden een belangrijke rol in dit proces. Nu wordt bijna de helft van alle in Japan geproduceerde thee daar verbouwd. Bovendien herbergt de prefectuur de meeste late stadia van de theeproductiecyclus. Sencha thee maakt meer dan driekwart uit van alle thee die in Japan wordt geproduceerd. Tegenwoordig groeit de beste Sencha-variëteit op het eiland Honshu.
Geschiedenis van sencha
Volgens sommige bronnen verscheen thee in het land van de rijzende zon, in de zesde eeuw tijdens een proces dat meer diplomatieke betrekkingen met China werden aangegaan. Het bleef een zeldzame import echter, vooral toebehouden tot religieuze functionarissen. Dit heeft meer dan twee eeuwen geduurd totdat een boeddhistische monnik besloot theezaden naar het vaderland te brengen.
In de 18e eeuw waren er in Japan slechts twee soorten thee (matcha en bancha) bekend. De eerste was waanzinnig duur en alleen betaalbaar voor mensen uit de hogere kringen. De gewone mensen dronken bancha, maar de kwaliteit was laag. De situatie veranderde met de theehandelaar Soen Nagatini. In 1738 kwam hij op het idee dat theebladeren gestoomd en vervolgens tot dunne naalden gerold kunnen worden. Op deze manier is groene Sencha thee ontstaan aan de hand van Nagatini. Het drankje werd al snel geliefd bij veel mensen omdat het betaalbaar en zeer smaakvol was.
Alle blogartikelen