Russische theetradities & het Kremlin

21 mrt 2021
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Thee kwam in de 17e eeuw beschikbaar in Rusland, meegebracht met de kameelkaravanen na een lange landreis vanuit China. Een dergelijke reis nam een volledig jaar in beslag, waardoor de meegebrachte thee vrij kostbaar was en alleen beschikbaar aan het Russische hof en aristrocatie. Nadat dit vele jaren de situatie bleef veranderde dit drastisch in 1880 met de opening van de Transsibirische Express. Na de opening van de Express kon dezelfde reis al in een kleine 2 maanden gedaan worden. Thee werd beschikbaar voor de massa en werd meteen omarmd door elke sociale klasse van de Russische maatschappij.

Rond dezelfde periode werd de Samovar geïntroduceerd in Rusland. Het werd al snel het middelpunt van het Russische huishouden, rijk of arm. Een samovar is een grote decoratieve urn-achtig apparaat van koper of zilver waar een grote hoeveelheid water in kan. Door het verwarmen van een binnenkamer met kolen wordt het water de hele dag warm gehouden. Op deze manier kan thee op elk moment binnen zeer korte tijd gemaakt worden. Bovenop de samovar staat een kleine theepot en word met de hitte van de samovar warm gehouden. In de kleine theepot wordt een sterk theeconcentraat ‘tscheinik’ in warm gehouden. Wanneer iemand een kop thee wil dan kan dit door het tscheinik over te schenken in een theekop en aangelengd worden met het hete water uit de samovar. De uitvinding, ondanks van Chinese origine, werd al snel herkend als een teken van Russische gastvrijheid. Als onverwachte gasten aandeden konden ze altijd rekenen op een snelle kop thee. Zelfs in de uitgebreide Russische literatuur, van Tolstoj tot Dostoyesky, wordt de samovar voortdurend genoemd bij het beschrijven van een Russisch huishouden, als symbool van haar gastvrijheid.

Russische smaak in thee is vrij uniek vergeleken met andere landen. Het concentraat kan van groene thee zijn, maar is vaak een zwarte thee uit India of Sri Lanka. Russen gebruiken vaak een blend, welke in bepaalde mate gerookt is. Terwijl de een aanneemt dat de smaakontwikkeling richting gerookte theeën een voortvloeisel is van het koude klimaat of lokale gastronomie, doen anderen meer de romantische aanname dat dit voort komt uit de lange karavanen in de 17e eeuw. Veel theebedrijven hebben een gerookte blend, vaak met een naam als “Russische Karavaan”. De voorkeur voor gerookte thee lijkt een rare combinatie met zoetigheid. De traditionele manier van thee drinken in Rusland is dat het wordt opgeslurpt door een suikerklontje in de mont of door huisgemaakte jam al roerend in de thee wordt geroerd. Hoe ook bereid, thee kan in elk huishouden gevonden worden en er wordt de hele dag van genoten.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.