Rooibos thee gezond: gezondheidsvoordelen van Rooibos

5 jan 2023
8 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Laten we maar met de deur in huis vallen, rooibos is gezond. Hartstikke gezond. Goed voor zowel lichaam als geest.

Anders dan bij een aantal andere kruiden is rooibos ook nog eens zeer toegankelijk om te drinken. Een duidelijke verklaring van de wereldwijde populariteit. Rooibos smaakt niet alleen heerlijk, het is verder ook nog eens cafeïnevrij en bevat mineralen. Zo helpt rooibos beschermen tegen oxidatieve stress door de polyfenolen, catechines, flavanolen en vitamine C, bestanddelen die van nature aanwezig zijn in rooibos. 

Rooibos is super gezond

Hoe gezond rooibos is ontdek je hier. Ben je op zoek naar een specifiek onderdeel op de gezondheid, gebruik dan onderstaande inhoudsopgave:

Ook is rooibos thee een goed alternatief voor zwarte en groene thee, omdat het slechts enkele tannines bevat en geen oxaalzuur of cafeïne. Dit maakt rooibos ook geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Verder scoort het goed als gezond ingrediënten. Rooibos thee is licht verteerbaar en smaakt goed. Rooibos is niet alleen lekker, rooibos is ook nog eens hartstikke gezond. Zo is de kruidenthee een zachte, effectieve kruidenthee bomvol antioxidanten. Gezondheidsbewuste mensen zweren al lang bij Zuid-Afrikaanse rooibos thee. Wat heeft het dat andere theeën niet hebben? Hoe gezond rooibos is, ontdek je in deze blog.

Rooibos: de nationale drank van Zuid-Afrika

Maar eerst, een duidelijke schets waar we het over hebben: rooibos. Rooibos thee wordt gemaakt van de bladeren en dunne twijgen van de rooibos-plant (Aspalathus linearis). Net als kruidenthee of vruchtenthee wordt het niet gemaakt van de klassieke theeplant. Rooibos groeit uitsluitend in de Cederbergbergen in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Rooibos heeft voor een succesvolle teelt een specifiek microklimaat nodig, wat alleen hier is te vinden. Alleen regen in de winter en een zeer zanderige, droge bodem in de zomer. De rooibosplant kan tot twee meter hoog worden en behoort tot de peulvruchtenfamilie, in het Afrikaans heet hij rooibos. 

Hoewel rooibos thee pas in de jaren 1930 voor commerciële export werd geproduceerd, brouwen Nederlandse kolonisten het al sinds de jaren 1700 in Zuid-Afrika. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'. In het Engels ontdekken we termen als red bush, rooibos, bush tea, en in het Duits Rotbusch of Roibusch. De geoogste delen van de rooibos worden gedroogd en gefermenteerd tot thee. Dit geeft de rooibos thee zijn roodbruine kleur. Het smaakt fruitig-zoet. In Zuid-Afrika wordt ook groene rooibos thee vervaardigd. Naast de klassieke Rooibos thee is er ook een groene Rooibos. In tegenstelling tot de roodbruine rooibos thee wordt deze niet gefermenteerd. Deze is dus niet gefermenteerd en geeft een frissere, grasachtige smaak. Doet denken aan groene thee. Het heeft ook een hoger gehalte aan antioxidanten en is iets duurder in aanschaf. De ingrediënten van beide Rooibos theeën zijn grotendeels hetzelfde.

Rooibos gezond?

Zoals al in diverse landen lang geleden ontdekt, biedt het consumeren van rooibos thee voordelen. Rooibos thee van pure rooibos naaldjes is een kruidenthee (ook wel infusie genoemd) en bevat geen cafeïne en looizuur. Rooibos thee is rijk aan mineralen, zoals koper, calcium, ijzer, magnesium en fluoride. 

De toepassingen, voordelen en werking van rooibos:

  • Bron van antioxidanten
  • Helpt te ontspannen

Rooibos is een bron van antioxidanten

Het zwaarte punt van de gezondheidseffecten van rooibos hangen op antioxidanten. Het is ook een bron van antioxidanten, zonder enige twijfel. Rooibos helpt beschermen tegen oxidatieve stress door de polyfenolen, catechines, flavanolen en vitamine C, bestanddelen die van nature aanwezig zijn in rooibos. Als een bron van anti-xidanten – en antioxidanten beschermen je tegen vrije radicalen, helpt rooibos daardoor de afweer van ons lichaam te versterken. Antioxidanten helpen je cellen en weefsel te beschermen tegen oxidatie en tegen vrije radicalen. 

Rooibos met honing

Rooibos draagt bij tot optimale ontspanning

Rooibos thee is allereerst een goed alternatief voor thee, omdat het slechts enkele tannines bevat en cafeïnevrij is. Dit maakt rooibos niet alleen geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen, maar ook voor mannen. Zo helpt rooibos de ontspanning te ondersteunen en draagt bij tot optimale ontspanning. Het werkt dus niet stimulerend, maar zelfs kalmerend. Rooibos thee wordt, in tegenstelling tot zwarte en groene thee, door veel mensen zeer goed verdragen omdat het geen oxaalzuur of cafeïne bevat. Daardoor is rooibos ook zeer geschikt (cafeïnevrij) om ’s avonds te drinken. 

Rooibos draagt bij tot optimale ontspanning. Ondanks de combinatie dat rooibos cafeïnevrij is en helpt te ontspannen, is het niet bijzonder slaapverwekkend. Wel is het zoals gezegd cafeïnevrij, wat rooibos thee geschikt maakt voor elke leeftijd. Voor elk moment. Op elke dag.

Actieve inhoudsstoffen van rooibos thee

Rooibos thee wordt beschouwd als een goede bron van veel verschillende mineralen. De thee bevat sporen van vitale stoffen, zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. De stoffen zijn echter in zulke geringe hoeveelheden aanwezig dat ze nauwelijks effect hebben op onze gezondheid. Dat gezegd hebbende, rooibos bevat wel een behoorlijke hap aan mineralen en vitale stoffen. Rooibos thee heeft een roodbruine kleur, die vooral te danken is aan de flavonoïden die het bevat. Deze flavonoïden (ook wel antioxidanten genoemd) maken de thee zo interessant voor onze gezondheid.

Naast dat het rijk is aan antioxidanten en vitamine C, bevat rooibos nog meer. We hebben ze toch daarom even op een rij gezet:

  • Antioxidanten
  • Vitamine C
  • Polyfenolen
  • Flavonoïden
  • Weinig tannines
  • Mineralen 
  • Koper
  • Fluoride
  • Kalium
  • IJzer
  • Calcium
  • Magnesium   

Rooibos is caloriearm

Net zoals groene thee en zwarte thee is rooibos een goede manier om te genieten van een heerlijk drankje. Zonder gewicht aan te komen. Elke kop rooibos thee bevat namelijk maar zo´n 2 tot 4 kilocalorieën. Het is dan ook veilig te drinken zonder dat je je druk hoeft te maken over voeding. Het toevoegen van suiker, honing of andere zoetstoffen helpt dan echter niet mee. Beperk dit dan ook tot een minimum.

Het volgen van een caloriearm dieet kan verder stressvol zijn. Rooibos is dan de ideale versnapering voor iedereen die op zijn of haar gewicht let. Rooibos bevat haast geen kilocalorieën, is minder bitter dan zwarte thee en is daardoor lekker zonder suiker. Niet te vergeten, het draagt bij tot optimale ontspanning. Rooibos is bovendien goed te gebruiken als dorstlesser na het sporten. Zowel puur als gemixt met vruchtensap is rooibos heerlijk, natuurlijk verfrissend en zonder cafeïne, suiker of andere toevoegingen. De hoeveelheid mineralen in rooibos is een mooie bijkomstigheid. Rooibos is dus ook ideaal om het verloren vocht weer aan te vullen.

Veel andere vermeende effecten van deze Afrikaanse thee - rooibos, zoals een spijsverteringsremmende, ontstekingsremmende of krampstillende werking, zijn niet wetenschappelijk bewezen. Dus wie grote gezondheidsvoordelen verwacht van de milde thee zal helaas teleurgesteld worden. Veel mensen waarderen de thee echter ook om zijn heerlijke smaak en verwarmende aroma's op koude winterdagen.

Rooibos en gewichtsverlies, & goed voor- en na het sporten

Net zoals groene thee en zwarte thee is rooibos een goede manier om te genieten van een heerlijk drankje. Zonder gewicht aan te komen.

Elke kop rooibosthee bevat namelijk maar zo´n 2 tot 4 kilocalorieën. Het is dan ook veilig te drinken zonder dat je je druk hoeft te maken over je dieet.

Het toevoegen van suiker, honing of andere zoetstoffen helpt dan echter niet mee. Houd dit dan ook tot een minimum.

Het volgen van een kilocalorie-arm dieet kan verder stressvol zijn. Rustgevende rooibos - door het gebrek aan cafeÏne - is dan de ideale versnapering voor iedereen die op zijn of haar gewicht let.

Rooibos bevat haast geen kilocalorieën Het is minder bitter dan zwarte thee en is lekker zonder suiker Het is van nature rustgevend

Rooibos is bovendien goed te gebruiken als dorstlesser na het sporten. Zowel puur als gemixt met vruchtensap is rooibos heerlijk, natuurlijk verfrissend en zonder cafeïne, suiker of andere toevoegingen.

De hoeveelheid mineralen in rooibos is een mooie bijkomstigheid. Met ijzer, kalium, zink, mangaan en natrium krijgt het lichaam meteen een boost om sneller te herstellen. Rooibos is dus ook ideaal om het verloren vocht weer aan te vullen.

Rooibos is gezond, maar heeft het ook bijwerkingen?

Rooibos is in het algemeen veilig om te drinken. Er zijn geen bijwerkingen of nadelige gevolgen voor het lichaam vastgesteld. Zelfs niet over de 300 jaar dat het door een zeer grote groep mensen wordt gedronken in Zuid-Afrika. Gemelde bijwerkingen zijn beperkt tot bepaalde bevolkingsgroepen en komen alleen voor bij de inname van zeer grote hoeveelheden.

Wat zijn deze bijwerkingen?

Hormonen

Een van de bijwerkingen van rooibos is gelieerd aan de hormoonbalans. Het is aangetoond dat rooibos een effect heeft op de oestrogeenactiviteit. Dit betekent dat het drinken van rooibos thee kan leiden tot een toename in het vrouwelijke hormoon oestrogeen. In principe echter niets om je druk over te maken. Het is wel aangeraden dat mensen met borstkanker of hormoongevoelige aandoeningen eerst advies inwinnen bij hun huisarts.

Interacties met andere medicijnen

Zoals met veel andere thee, kunnen de antioxidanten en actieve inhoudsstoffen in rooibos thee de werking van medicijnen verstoren. Raadpleeg je huisarts voor het drinken van rooibos thee als je medicijnen gebruikt. Rooibos blijft onderwerp van onderzoek, het vervangen van bepaalde medicijnen voor rooibos thee zonder expliciet overleg met je huisarts is afgeraden.

Ecologische voetafdruk

Een ander nadeel van de populaire thee is de slechte ecologische balans. Aangezien rooibos uitsluitend in Zuid-Afrika wordt verbouwd, legt het een lange afstand af om ons te bereiken. Zo’n 15.000 km enkele reis. 

Veelgestelde vragen over Rooibos

Rooibos thee zetten: waarop te letten bij het bereiden van thee?

Rooibos thee moet altijd met kokend water worden gezet. Laat het ongeveer 7 minuten trekken in de theepot. Het minimum is 5 minuten. Er is niets mis mee om het te lang te laten trekken, want het wordt niet bitter door het lage tanninegehalte. Bovendien kun je de thee gemakkelijk twee keer trekken.

Als je wilt, kunt je je rooibos met een beetje melk drinken. En zelfs in de zomer hoef je niet zonder: rooibos thee is ook heerlijk koud!

Hoeveel rooibosthee moet ik per dag drinken?

Zelfs een kopje rooibos is rijk aan gezondheidsvoordelen. Voor een maximaal effect op de gezondheid is het beste te streven naar zo’n zes kopjes per dag. Het lichaam krijgt dan het volledige rooibos extract gespreid over de dag binnen.

Vanaf welke leeftijd kunnen baby's rooibosthee drinken?

Vanaf zes maanden en tijdens of na het spenen is rooibos veilig voor kleintjes om te drinken. Omdat rooibos vrij is van cafeïne en weinig tannines bevat, wordt het veilig geacht voor kinderen om te drinken zonder toevoeging van suiker of melk.

Bevat rooibos thee cafeïne?

Rooibos bevat geen cafeïne! Voor wie een thee zoekt met alle voordelen van cafeïnevrij, is er rooibos thee. Deze natuurlijke kruidenthee is volledig cafeïnevrij, wat betekent dat je voor het slapen gaan zonder zorgen een kopje kunt drinken.

Is rooibosthee veilig tijdens de zwangerschap?

Ja, geen probleem! Rooibos thee is onder andere volgens het Voedingscentrum prima te drinken tijdens de zwangerschap. Mits je natuurlijk niet tot die groep mensen behoort die eerst moeten controleren of ze rooibos kunnen gebruiken. Omdat het cafeïnevrij is en vol zit met antioxidanten, kan het net zoals andere kruidenthee (maar niet alle!) veilig gedoinken worden. Perfect dus voor wie in verwachting is.

Zin gekregen in een kop rooibos thee? Bekijk hier ons complete assortiment.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.