Is jouw thee glutenvrij?
Het antwoord op deze vraag zou eenvoudig moeten zijn. Alle thee is afkomstig van de plant Camellia sinensis. Het is geen graan. Dus …
Thee bevat geen gluten.
Simpel zou je zeggen.
Voor degenen die uit eigen wil – dus niet gedwongen door een allergie! - gluten vermijden, zou dat antwoord voldoende moeten zijn.
Maar voor mensen met een glutenallergie / coeliakie is wat meer detail op zijn plaats.
Veel dingen worden thee genoemd maar zijn het niet
In echt een enorm aantal artikelen op onze website benoemen we minstens één keer… en ook in dit artikel kwam het al naar voren.
Échte thee komt alleen van de theeplant Camellia sinensis. Maar veel (de meeste?) mensen verwijzen naar alles waarbij bladeren of bloemen in heet water worden geweekt als thee. Van welke plant dan ook. Niet zo zeer een verwijzing naar de plant, maar eigenlijk vooral de manier van bereiding.
Feitelijk gezien zijn een aftreksel van yerba maté, rooibos, kamille, stevia, etc. een tisane, infusie of gewoon aftreksel. En dus geen thee. Ze komen immers niet van de theeplant. Wel worden ze zo genoemd door de gelijkenis in bereiding.
Ze worden ook vaak als (kruiden-)‘thee’ verkocht, in verband met herkenbaarheid. Zo maken we het cirkeltje weer rond.
Ok, zijstapje nummer 1. Terug naar thee en de gluten.
Dus als je echte zwarte thee, groene thee, oolong, pu-erh of witte thee zonder toevoegingen koopt, dan zit je safe. Als je 'kruidenthee', dan is het zeker raadzaam het ingrediëntlabel te bekijken.
Maar wacht…
Sommige theeën hebben toevoegingen
Je krijgt misschien een mooie zwarte thee die helemaal 100% glutenvrij is, maar on- of gearomatiseerde theeën kunnen ook een theeblend of -melange zijn. Soms wordt bijvoorbeeld gemoute gerst gebruikt.
Gluten zitten in tarwe, rogge, haver, kamut, spelt en gerst. Gemoute gerst bevat dus gluten. Het zal wel niet veel zijn, maar het kan genoeg zijn om problemen te veroorzaken voor coeliakiepatiënten.
Goed om te weten dat wij geen thee of theemelanges aanbieden die gerst bevatten. Wel hebben we gerstegras en tarwegras in he assortiment. Nu zou je denken dat dat dit niet geschikt is.
Niets is minder waar.
Gerstegras en ook tarwegras, zijn de jonge scheuten van de respectievelijke graansoorten. De jonge groene scheuten – boordevol voedzame inhoudsstoffen - worden verwerkt voordat de graankorrels zich vormen. Beide zijn glutenvrij doordat de gluten zelf in de graankorrels zitten en niet in de jonge scheuten.
Dus als je pure zwarte thee, groene thee, oolong, pu-erh, witte thee, een kruidenthee (niet van een van de graansoorten) of een theemelange bij ons koopt, is alles in orde. Als je een theemelange elders koopt, kun je het beste het ingrediëntlabel nog eens goed bestuderen.
Maar wacht…
Kruisbesmettingen & HACCP
Nu komen we in ongelooflijk kleine hoeveelheden, maar soms worden dezelfde faciliteiten voor het maken van thee als voor het maken van producten die gluten bevatten, gebruikt. Er is een mogelijkheid van kruisbesmetting via de lucht of raakoppervlakken.
Gelukkig verwerken wij geen producten met gluten. Dit geldt voor ons vaste assortiment als voor producten van onze klanten. Hiernaast wordt na elke run of handeling gebruikte voorwerpen en machine gereinigd met professionele reiningsmiddelen (natuurlijk afbreekbaar trouwens).
Op dit moment kunnen we het overigens net zo goed hebben over welk ander levensmiddelproduct op de planeet. Kunnen we garanderen dat er geen tarweveld was naast de boerderij waar je je tomaten vandaan komen?
Om het even in perspectief te zetten.
Een grote mok thee bevat zo’n 7 gram theeblad. Kruisbesmetting bij 1 ppm betekent 7 microgram gluten. Dat is ongeveer een miljoenste van de gluten die je zou krijgen van een paar sneetjes brood of een glas bier.
Onderzoek suggereert verder dat een dagelijkse inname van gluten van minder dan 10 milligram (mg) bij de meeste mensen met coeliakie waarschijnlijk geen significante schade aan de darmen veroorzaakt.
Gluten die je zou oppikken uit een kruisbesmetting is minder dan een duizendste van dat getal…
In de meeste delen van de wereld zeggen voorschriften dat een product tot 20 delen per miljoen (ppm) gluten kan bevatten om als glutenvrij te worden geëtiketteerd.
Dat betekent dat een sneetje glutenvrij brood nog steeds 100 keer zoveel gluten kan bevatten als een kruisbesmette kop thee!
Dus als je pure zwarte thee, groene thee, oolong, pu-erh, witte thee, een kruidenthee (niet van een van de graansoorten) of een theemelange bij ons koopt, is alles nog steeds in orde. Als je een theemelange elders koopt, kun je het beste het ingrediëntlabel nog eens goed bestuderen en navraag doen over HACCP procedures.
Maar wacht…
Gluten in theezakjes? Echt?
Dan hebben we nog theezakjes. Het schijnt dat sommige theebedrijven het materiaal voor de fabricage van theezakjes gluten bevatten. Er zitten geen gluten in de thee zelf, maar zodra je dat zakje in kokend water hangt kan een heel klein beetje gluten vrijkomen.
Met 'een klein beetje' hebben we het hier weer over een paar delen per miljoen in de gezette thee, wat een klein deel is van wat nodig is om reacties te veroorzaken bij iemand met coeliakie.
Al ons materiaal voor het fabriceren van theezakjes is gemaakt van PLA. PLA – de afkorting voor polymelkzuur of polylactide – is (industrieel) composteerbaar kunststof vervanger. Het materiaal is gesponnen uit de hernieuwbare plantaardige grondstof maiszetmeel.
Maar wacht…
Ik ben geen voedingsdeskundige, arts of wetenschapper, maar ik denk dat die cijfers vrij duidelijk maken dat als iemand met coeliakie elke dag een paar kopjes thee wil drinken, het alles goed komt.
Alle blogartikelen