Hulp bij Hojicha: de beste keuze voor een Japanse thee met weinig cafeïne

3 apr 2023
16 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Terwijl de meeste Japanse theesoorten zich meer richten op ‘umami’ en ‘astringente’ smaaktonen, zijn er ook enkele Japanse theesoorten die in hun smaakprofiel zeer afwijkend zijn. Een daarvan is hojicha. Hojicha of Houji cha (Houji thee) is misschien wel een van de bekendste ‘buitenbeentjes’ als het om Japanse groene thee aankomt.

Inderdaad, een groene thee. Hojicha is namelijk een geroosterde groene thee. Ook nog eens zeer populair in Japan.

Deze type thee staat bekend om haar geurige aroma, en geroosterde, nootachtige smaaktonen. Niet alleen de smaak is echter uniek.

De manier waarop hojicha namelijk is verwerkt zorgt er voor dat de thee relatief weinig cafeïne bevat. Dit maakt deze thee ook nog eens zeer toegankelijk. Hojicha is dan ook bij uitstek – in Japan in ieder geval – zeer geschikt voor kinderen en ouderen.

In dit artikel nemen we je aan de hand door de verschillende soorten hojicha – er zijn er namelijk meer dan één - te bespreken, wat het überhaupt is, de voordelen van hojicha, hoe je hojicha het beste kan zetten, en de verschillen met andere geroosterde thee types uit Japan en… China.

Zo doen we onder andere een leuke vergelijking met, met name, geroosterde Chinese thee... Spannend!

Wat is hojicha (ほうじ茶)?

Hojicha (ook wel hojicha, houji-cha of hoji-thee) kom je steeds vaker in Europa tegen. De typisch Japanse thee is bijvoorbeeld bij bekende koffieketens te vinden als een ‘Hojicha Latte’.

We noemden het al even, ondanks de manier waarop hojicha er uitziet – hojicha is eigenlijk een Japanse groene thee. Ziet er helemaal niet groen uit… toch?

De bladeren van de thee hebben namelijk een rood-bruine kleur. Waarom het dan als een groene thee wordt beschouwd?

Dat zit als volgt.

Hojicha is wel degelijk een groene thee en het is vrij gemakkelijk te verklaren. Hojicha ondergaat in de verwerking na de oogst - zoals bij andere Japanse groene thee types niet het geval is - een extra roosterstap. Het wordt gebrand of geroosterd. Door het roosteren worden de bladeren donker rood-bruin, en geven ze een rokerig, zoet aroma af.

De naam zegt het eigenlijk al. Voor wie geen Japans kent - in het Japans komt ‘houji’ van het woord houjiru (焙じる) dat roosteren betekent en ‘cha’ betekent thee.

De oorsprong van hojicha gaat terug tot medio 1920 toen een theehandelaar alle restjes thee wilde gebruiken in plaats van weggooien. In plaats daarvan roosterde de theehandelaar de theebladeren, stengels, takjes en steeltjes boven houtskool. Het alternatieve verhaal gaat dat het juist een manier was om een lage kwaliteit thee te verbeteren…

Hoe het ook zij - in 1920 leidde het ‘experiment’ tot de hojicha die we vandaag de dag nog kennen.

Goed om te weten dat hojicha pas ontstaat ná het roosteren. Voordat we het hojicha mogen noemen, voor het roosteren dus, is het nog steeds een ‘gewone’ groene thee.

In het algemeen worden de types bancha-, kukicha- en zelfs soms sencha theebladeren gebruikt voor het roosteren.

Meestal echter wordt er een bancha – een relatief voordelige Japanse groene thee – als basis voor hojicha gebruikt.

Welke type thee ook gebruikt wordt - de bladeren doorlopen het gebruikelijke proces na de pluk van stomen, drogen en rollen. Hierna worden ze pas geroosterd en dan zijn ze pas een hojicha.

Vroeger werden de theebladeren boven houtskool geroosterd om hojicha te maken. Houtskool is namelijk geschikt om hoge temperaturen te halen. Dit roosteren gebeurde vroeger in een porseleinen pot.

Dit is tegenwoordig niet meer het geval.

Hojicha thee

Nu worden in fabrieken de theeblaadjes en takjes in draaiende trommels gedaan en geroosterd op 200 °C. Hierna wordt het gekoeld en eventueel direct verpakt.

Het kan echter nóg een extra stap ondergaan. Als het niet als losse thee wordt verkocht, dan wordt de hojicha vermalen – via eenzelfde proces als matcha - om een fijne theepoeder te maken.

Hojicha wordt namelijk ook veel gebruikt als ingrediënt, in bijvoorbeeld drankjes (Hojicha Latte) maar ook in ijsbereiding.

Productiemethode: hoe wordt het gemaakt?

Omdat hojicha in feite wordt gemaakt door sencha- of bancha-theebladeren te roosteren, zijn de planten die worden gebruikt om de thee te maken en het oorspronkelijke productieproces precies hetzelfde.

Wat gebruikt wordt om hojicha te maken, verandert de smaak van de thee behoorlijk.

De hojicha die sencha als basis gebruikt, zal bijvoorbeeld meer umami en vollere smaak kennen in vergelijking met de hojicha die wordt geproduceerd uit bancha. Terwijl die van sencha duurder zal zijn, kun je wel genieten van de combinatie van umami en het volle aroma.

Door de gedroogde groene theebladeren in zeer korte tijd op extreem hoge temperatuur te roosteren, komt de umami naar voren, maximaliseert het rokerige aroma en vermindert het de astringente smaak.

Leuk weetje - misschien was het je al opgevallen, maar de bladeren bij hojicha zijn groter dan bij andere Japanse groene thee. Dit komt omdat door het roosteren de bladeren groter worden.

Wat zijn de verschillende soorten hojicha?

Hojicha (ほうじ茶) verwijst naar elke geroosterde Japanse groene thee, wat betekent dat er verschillende soorten en kwaliteiten hojicha zijn, afhankelijk van welke type thee aan de basis staat - of welk deel van het theeblad.

Ondanks dat meestal een bancha voor hojicha als basis wordt gebruikt, kan hojicha dus van verschillende type Japanse groene thee worden gemaakt, zoals een first flush kukicha. Er is zeker een breed spectrum als het gaat om de kwaliteit van hojicha!

In het algemeen zijn er echter twee belangrijke soorten hojicha te vinden, namelijk hojicha als losse thee en hojicha poeder.

Hojicha (losse thee)

Hojicha als losse thee is heel divers, er zijn veel verschillende hojicha types te vinden. Zoals we eerder al schetste is hojicha eigenlijk ontstaan om verspilling tegen te gaan.

Vroeger daarentegen werd maar weinig van de theeplant gebruikt omdat het vooral ging om de jonge theeblaadjes. Tegenwoordig is het echter vrij gebruikelijk dat hojicha niet alleen uit theeblad bestaat, maar uit andere verschillende delen van de theeplant.

Sencha - bijvoorbeeld, als een hojicha gemaakt is van sencha, kan deze bestaan uit de onbeschadigde, kleinere en jongere theeblaadjes – de blaadjes die voor het type sencha niet gewenst zijn.

Bancha - bij een bancha daarentegen worden juist, de grotere, rijpere theeblaadjes gebruikt. Kukicha – voor een kukicha worden de minder gewenste stengels van de theeplant – juist gewenst voor het type groene thee kukicha, weer als hojicha geroosterd.

Tencha – nog niet genoemd, maar ook de bladeren (en andere plantdelen) die normaliter voor tencha worden gebruikt – de bladeren die normaliter als basis van matcha en gyokuro gelden – kunnen worden gebruikt voor hojicha. Vanzelfsprekend geeft dit de hoogste kwaliteit hojicha. Vrij zeldzaam als losse thee.

Een sterk geroosterde tencha fijngemalen tot hojicha theepoeder zit boordevol voedingsstoffen en geeft een ongelooflijk geurig aroma met een krachtige, volle geroosterde smaak die uitstekend geschikt is voor lattes, ijs en baksels.

Hoijicha poeder

Daar is de andere soort. De andere soort hojicha is hojicha poeder. Geroosterde groene theepoeder. Hojicha poeder wordt gemaakt van sterk geroosterde tencha bladeren.

Tencha verwijst naar de theebladeren die gestoomd en gesorteerd zijn en die het meest bekend zijn om te worden verwerkt tot matcha groene theepoeder of gyokuro.

Omdat ze van de eerste oogst geplukt worden, bevatten tencha bladeren de meest levendige groene kleur, de volste smaak en de meeste voedingsstoffen.

Voor hojichapoeder worden de tenchabladeren echter niet tot matchapoeder vermalen, maar eerst geroosterd en vervolgens vermalen tot hojichapoeder.

Door de hoge kwaliteit van het blad ontstaat ook een hojicha van hoge kwaliteit. De rijke en notige smaak maakt het een uitstekende keuze voor lattes, desserts, baksels en ijsbereiding.

Smaakprofiel van Hojicha

Hoewel door het brandproces de voedingsstoffen van de groene thee vermindert, geeft hojicha een fijne, zachte smaak. In tegenstelling tot andere Japanse groene thee hoef je geen rekening te houden met cafeïne. Door het roosteren wordt de in het blad ingesloten cafeïne, aanzienlijk vermindert.

Verreweg de grootste aantrekkingskracht van hojicha is de smaak en het aroma. Het heeft een heel uniek, zacht en soms rokerig – soms zelfs bloemig! – aroma dat ontstaat doordat de bladeren geroosterd worden totdat het vocht is verwijderd en de bladeren rood-bruin zijn geworden. Deze geur wordt in het Japans de ‘hika’ of ‘baisenka’ genoemd.

De smaak van hojicha kan erg licht zijn tot zeer zwaar en rijk. Het smaakprofiel verschilt en is in het bijzonder afhankelijk van de kwaliteit van de hojicha.

Smaakprofiel hojicha van sencha en kukicha

Bij hoge kwaliteit zal het je verbazen hoe rijk de smaak en het aroma kan zijn. Hojicha van hoge kwaliteit geeft een vette body, naast het karakteristieke aroma van de thee zelf. Moet een uiterst bevredigende smaak geven.

Vaak zijn deze hojicha gemaakt van sencha of kukicha. De hoge kwaliteit thee zorgt er voor dat er nog voldoende voedingsstoffen in de theebladeren zijn achtergebleven, waardoor de geroosterde groene hojicha thee ook een rijke smaak geeft.

Uit onderzoek blijkt dat hojicha van hoge kwaliteit dezelfde geurstoffen kennen als die van bloemen, zoals rozen of lavendel. Je zult versteld staan hoe sterk en gedefinieerd deze bloemige aroma's kunnen zijn.

Smaakprofiel hojicha van bancha

Aan de andere kant, als je ‘normale’ hojicha zou drinken, kan deze vrij tot een extreem lichte smaak geven, een hojicha die net die punch of dat accent mist die je wél in een hojicha zou verwachten.

Hojicha gekenmerkt door een lichtere waarneembare smaak, wordt meestal gemaakt van bancha. Bancha bevat om maar mee te beginnen, van zichzelf al relatief minder smaak en voedingsstoffen.

Terwijl ze worden geroosterd, worden nog meer voedingsstoffen afgebroken, wat resulteert in een vrij lichte hojicha.

Ondanks een niet zo uitgesproken smaak als een hojicha van sencha, tencha of kukicha, kent zelfs een hojicha van bancha nog steeds een rijk aroma.

Smaak en kwaliteit van hojicha - goed om te weten

Eigenlijk is hojicha natuurlijk om verspilling tegen te gaan maar ook vooral om uit deze ‘restjes’ een mooi product te maken.

Om van minderwaardige theeplant delen een gewaardeerde thee te maken. Door ze te roosteren, krijgt het aroma een boost en worden ze een stuk lekkerder. De smaak zal verminderen - maar de theesoorten van lage kwaliteit zouden van zichzelf uit niet al te veel smaak hebben.

Verschillende niveaus van roosteren

Voor het maken van hojicha bestaan verschillende niveaus van roosteren. Sommige zijn sterk geroosterd, terwijl andere slechts licht zijn geroosterd. Dit hangt af van hoe de teamaster de thee ziet en de hojicha wil maken.

Als je thee van lage kwaliteit hebt, is het gebruikelijk om een relatief hoge branding te doen. Dit is om het aroma zoveel mogelijk te maximaliseren, aangezien thee van lage kwaliteit in het begin niet al te veel umami en andere smaaktonen bevat.

Als de teamaster echter een thee van hoge kwaliteit gebruikt, komen er een paar opties bij. De teamaster kan er nog steeds voor kiezen om de thee sterk te roosteren om de overvloedige voedingsstoffen om te zetten in een overlopend genot van aroma, of er kan voor gekozen worden om juist licht te roosteren. In het laatste geval wordt de umami in de thee behouden en tegelijkertijd wordt deze toegevoegd aan het fantastische aroma van hojicha.

Wat is de beste manier om hojicha te zetten?

Hojicha kan in vele vormen worden gedronken. Het hangt ten eerste natuurlijk samen met de type hojicha die je bereiden wilt. Laten we daarom beginnen met de losse thee-variant.

Bereiding: Hojicha (als losse thee)

Bereid hojicha op dezelfde manier zoals je andere groene theeën ook zou bereiden. Voeg 8 gram of drie theelepels hojicha-bladeren toe aan jouw kyusu met een ingebouwde zeef. Giet 250 ml water met een temperatuur van 95 graden over de theeblaadjes in een cirkelvormige beweging. Laat de bladeren bij de eerste infusie 30 seconden trekken. Giet de hojicha in kleine kopjes gelijkmatig tot de laatste druppel en bewaar de bladeren voor de volgende infusie. Bij de volgende zet houd je 1-2 minuten aan.

Deze geroosterde groene theeblaadjes brengen andere smaken en geuren naar boven dan andere Japanse groene theesoorten.

Geniet van het rokerige en geroosterde aroma en de smaak van hojicha. Laat het een beetje afkoelen om nog meer van de natuurlijke zoetheid uit de thee te halen.

Zetinstructies

Stap 1: Verwarm vers, zuiver water tot het kookt. Laat een beetje afkoelen - water van ongeveer 95 °C is ideaal om de geur en smaak van hojicha tot zijn recht te laten komen.

Stap 2: Giet het water over 3 theelepel theeblaadjes per kopje.

Stap 3: Laat voor de eerste infusie 30 seconden trekken. Bij de volgende zet kun je gerust 90-120 seconden aanhouden. Hojicha van goede kwaliteit kan tot 3 keer getrokken worden.

Gebruik voor latere infusies van dezelfde hojicha-bladeren het water van 90 graden en laat de bladeren langer trekken om de rijke smaak te krijgen.

Tabel: Hojicha zetinstructie

Aantal koppen

2

Water

200 ml

Theeblad (gram)

8 gram

Theeblad (tl)

3 theelepels (houd ruim aan)

Temperatuur

95 °C

Zettijd (1)

30 seconden

Zettijd (2-3)

90-120 seconden

 

Bereiding: cold brew hojicha (als losse thee)

Hete zomerdagen zijn het beste door te komen met een heerlijk koude versnapering. Hojicha als cold brew is dan ook werkelijk heerlijk. Duurt wat langer – zoals bij elke cold brew – maar zeer zeker de moeite waard.

Zetinstructie traditionele cold brew

Maak cold brew hojicha met de volgende eenvoudige stappen.

  • Voeg 10 gram hojicha bladeren toe aan 1 liter water.
  • Zet de koude infusie ongeveer 6-8 uur in de koelkast in een fles of gesloten kan.
  • Geniet van de koud gezette hojicha en proef de delicate karamelachtige en nootachtige smaak van de geroosterde groene thee.

Zetinstructies voor cold brew met ijs

Je kunt cold brew hojich ook ter plekke maken als je niet zo lang wilt wachten.

  • Zet de hojicha
  • Giet het over ijsblokjes of laat het een paar minuten afkoelen in de koelkast
  • Geniet van een verfrissend drankje in de zomer.

Een andere shortcut is met heet gezette hojicha en deze snel af te laten koelen.

Doe hiervoor de gewenste hoeveelheid hojicha theeblaadjes in een kan of fles en giet er kokend water overheen.

Laat de thee trekken en afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.

Na 2-3 uur is de cold brew hojicha klaar.

Let op: koudgetrokken thee is beperkt houdbaar. In de koelkast is koudgetrokken hojicha 2-3 dagen houdbaar.

Bereiding: Hojicha poeder (als thee)

Dan hebben we nog de laatste, en wellicht de meest lekkerste bereiding van allemaal. Namelijk die van hojicha poeder. Zoals gezegd matcht hijicha poeder uitstekend bij ijsbereiding en Hojicha Latte’s. We focussen in deze bereiding even op het zetten van hojicha zoals je matcha zou bereiden.

  • Stap 1: Doe 1 theelepel of 2 chashaku lepels hojicha (ca. 2 gram) in een chawan Zeef de hojicha poeder even van te voren zodat je eventueel kleine klontjes er uit kunt zeven. Deze zijn overigens gemakkelijk weer fijn te maken met een vork.
  • Stap 2: Giet 70 ml heet water (90 °C) over de hojicha.
  • Stap 3: Klop de hojicha op met een bamboeborstel (chasen) tot er een rijke schuim op de bovenkant vormt. Drink de hojicha, na het opkloppen, onmiddellijk als hij vers en met een schuimlaagje bedekt is.

Ah, we konden het niet laten. Voor een hojicha latte doe je nog het volgende.

  • Stap 4 (additioneel): Voor een hojicha latte giet je de vers opgeklopte hojicha gewoon over een kop warme (of koude) melk, liefst met een opgeklopte schuimkraag.

Water temperatuur

Nog een shortcut! De sleutel voor een snelle infusie hojicha is door met heet water het aroma maximaal te onttrekken. Gebruik daarvoor kokend water (van 100 °C). Laat 30 seconden trekken.

Over het algemeen – en zeker een hojicha van hoge kwaliteit, hojicha is goed voor twee tot drie infusies. In onze eerdere instructies gaven we aan bij een 2e en 3e infusie de zettijd te verlengen en de temperatuur te verlagen. Dit doen we om zoveel mogelijk smaak te laten ontluiken. Wat je ook kunt doen is de 2e en 3e infusie te zetten op dezelfde temperatuur als de 1e. De zettijd kan dan ook veel korter zijn – deze laat je ook staan op 30 seconden. Vergelijk het eens met de eerste methode en ontdek jouw eigen smaakvoorkeur.

Waterhardheid

Zacht water met een hardheid tussen 30 en 80 is het beste om de smaak en het aroma perfect te kunen extraheren. Het kraanwater in Drenthe is gelukkig erg ‘zacht’, wat het perfect maakt voor Japanse thee. In andere gevallen raden we aan te kiezen voor bronwater, met zo min mogelijk mineralen.

Wat is het verschil tussen Hojicha (ほうじ茶) en Chinese thee?

Hojicha (ほうじ茶) verwijst naar elke geroosterde Japanse groene thee. Het onderscheidt zich van andere Japanse groene theeën omdat het wordt geroosterd, terwijl de meeste Japanse theeën worden gestoomd, zoals de meest voorkomende gestoomde thee sencha. De thee wordt op hoge temperatuur geroosterd, waardoor de bladkleurtinten veranderen van groen naar rood-bruin.

 

Er zijn een aantal verschillen tussen Chinese thee en hojicha-thee.

Chinese thee wordt vaak op zo'n manier bereid dat het oxidatieproces wordt gestopt omdat de bladeren traditioneel in woks worden verhit – het zogenaamde pan fried, terwijl om hojicha te maken, het meestal eerst wordt gestoomd om het oxidatieproces te stoppen en daarna wordt geroosterd.

Om hojicha thee te maken worden de (gestoomde) theebladeren in een draaiende trommel gedaan, geroosterd op ongeveer 200 °C en daarna krijgt het de tijd af te koelen.

Het stoomproces duurt ongeveer 15 tot 20 seconden en wordt snel uitgevoerd, binnen 12 tot 20 uur, nadat de bladeren zijn geplukt.

Door deze zorgvuldige bereiding heeft hojicha weinig tot geen stringente smaaktonen en wordt het cafeïnegehalte verlaag, wat hojicha uitermate geschikt maakt voor consumptie in de avond en door mensen met een licht gevoelige maag.

Hojicha wordt ook vaak gemaakt met yabukita-cultivar, een typisch Japanse variëteit van de theeplant, terwijl voor Chinese thee andere soorten cultivars worden gebruikt. Wat uiteindelijk resulteert in verschillen in de thee.

Hojicha is natuurlijk een vrij nieuwe theesoort – net de 100 jaar gepasseerd – terwijl Chinese thee wordt beschouwd als de oorsprong van alle theesoorten. Hochija werd namelijk pas in de jaren 1920 in Kyoto ontwikkeld met een combinatie van houtskool en de minder gewenste delen van de theeplant.

Alhoewel hochija een ander soort Japanse groene thee is, is het onmogelijk om te weten hoeveel Chinese theesoorten er zijn. Ze worden meestal ingedeeld naar type bladvorm, cultivar en regio. Er zijn bijvoorbeeld verschillende theeën van Dragon Well, Silver Needles en Mao Feng, net zoals er tal van Japanse sencha theeën zijn.

Zowel de Chinezen roosteren bij de verwerking hun thee – net zoals hochija geroosterd wordt. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde oolong thee (let op: niet elke oolong thee wordt (evenveel) geroosterd.

Het verschil is de manier waarop hojicha wordt gemaakt, het gaat meestal om een bancha of andere groene thee die gebruikt wordt.

Aan de andere kant, de manier om geroosterde oolongthee te maken, is door groene theebladeren te nemen, ze heel licht te pletten en te laten oxideren, en ze vervolgens te drogen. Na het drogen is het tijd om de bladeren te roosteren.

In de manier van hoe Chinese geroosterde thee wordt gemaakt, is een extra stap aan het roosteren toegevoegd in vergelijking met hochija. De geroosterde Chinese thee ondergaat namelijk ook bladmaceratie, walsen en kneuzingen, wat resulteert in een zekere mate van oxidatie.

Verschil tussen Hojicha en Kyobancha?

De Japanse groene thee kyobancha wordt net zoals hojicha ook geroosterd, maar ondergaat een heel ander proces dan hoe hojicha wordt gemaakt. Wat zijn de verschillen tussen kyobancha en hojicha, we leggen het uit.

Wat is kyobancha?

Kyobancha is een Japanse groene thee met een verkwikkend zoet aroma en aangenaam zachte smaak. Kyobancha staat ook bekend als iribancha en als geroosterde bancha. Het is een specialiteit uit Kyoto en wordt hier ook wel ‘gewoon’ bancha genoemd.

Voor kyobancha worden de theebladeren en twijgjes in de late winter en vroege lente geoogst, eigenlijk ter voorbereiding op de oogst van het volgende seizoen. Na de pluk worden de theebladeren gestoomd, gedroogd zonder ze te rollen en afsluitend geroosterd. Dit verwerkingsproces geeft kyobancha een vergelijkbaar uiterlijk als hojicha - het uiterlijk van ‘gevallen bladeren’, door de rood bruine kleur, en krijgt het smaaktonen van karamel en houtachtige zoetigheid.

Kyobancha wordt in een enorme metalen wokpan en op sterk vuur geroosterd. Het wordt gekenmerkt door een rokerige smaak, afkomstig van de rook die tijdens dit proces vrijkomt.

Verschillen met hojicha

De theebladeren van hojicha aan de andere kant komen niet alleen van bancha, maar ook van een sencha of kukicha. Ze worden op elk hun eigen typerende manier verwerkt, om als additionele stap een extra branding door te gaan.

Dus de delen van de theeboom die worden gebruikt, de stappen van de verwerking en de methode van roosteren zijn allemaal heel verschillend voor de vervaardiging van kyobancha. Het is echt een eigen type thee, net zoals hojicha dat ook is.

Wat zijn de voordelen van Hojicha?

Vanwege het lage cafeïnegehalte, omdat het op hoge temperatuur wordt geroosterd, is hojicha geliefd bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kinderen en ouderen.

Hojicha bevat de minste hoeveelheid cafeïne van alle Japanse theesoorten. Dit komt door het roosterproces maar ook door het gebruikte blad. Vaak wordt voor een hojicha niet de jonge scheuten (2 blaadjes en een knop) gebruikt.

De jonge scheuten bevatten vaak het meest cafeïne, dit in tegenstelling tot de meer volwassen bladeren.

Oudere theebladeren en stengels bevatten kleinere hoeveelheden cafeïne doordat ze langere tijd aan de zon zijn blootgesteld en door ze te roosteren wordt dit verder verlaagd.

In 250 ml koffie zit bijvoorbeeld 95 mg cafeïne, andere soorten groene thee ongeveer 50 mg en hojicha slechts zo’n 10 mg cafeïne.

Hojicha kan dan ook op elk moment van de dag gedronken worden.

Verschillende namen van Hojicha

Hojicha heeft eigenlijk verschillende variëteiten en namen, dus het kan behoorlijk verwarrend zijn. We hebben een aantal opgeschreven ter verduidelijking.

Hoji-bancha - hojicha gemaakt van bancha wordt ook wel ‘hoji-bancha’ genoemd. Ze noemen ze meestal ook gewoon hojicha, maar soms willen ze dit noemen om aan te geven dat dit hojicha is gemaakt van bancha.

Hoji-sencha – ‘hoji-sencha’ is een soort hojicha gemaakt van hencha. Dit is meestal een hojicha van hoge kwaliteit.

Kuki-hojicha - een soort hojicha gemaakt van kukicha. Bij het roosteren produceren de stengels en takjes in de theebladeren een fantastisch aroma. Daarom wordt de kuki-hojicha beschouwd als een hoogwaardige hojicha in vergelijking met andere soorten hojicha.

Kaga-boucha - een bijzonder beroemde kuki-hojicha uit het prefectuurgebied van Ishikawa. Andere namen van hojicha geproduceerd met kukicha zijn bou-hojicha en karigane-hojicha.

 

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.