Beste cafeïnevrije theeën om uit te kiezen
Als je er aan denkt om cafeïne te verminderen zonder minder thee te hoeven drinken, dan ben je hier aan het juiste adres.
We geven in dit artikel suggesties voor de beste cafeïnevrije thee. In deze keuzehulp vind je de beste gedecafeïneerde- en cafeïnevrije theeën, en ontdek je de populairste infusies die je niet de hele nacht wakker houden.
Cafeïnevrije infusies en gedecafeïneerde thee
Kruidenthee, of tisanes, worden al eeuwenlang gedronken. Het is niet verwonderlijk dat deze verfrissende, cafeïnevrije infusies nog steeds een dagelijks ritueel zijn voor veel theeliefhebbers.
Het grote verschil met gedecafeïneerde thee – wat ook wel eens cafeïnevrije thee worden genoemd – is dat infusies van nature geen cafeïne bevatten. Denk aan rooibos of kamille.
Gedecafeïneerde thee daarentegen bevatte cafeïne maar is met een cafeïne-extractie methode nagenoeg verwijderd. Gedecafeïneerde thee moet minder dan 2,5% cafeïne bevatten, wat overeenkomt met zo’n 2 mg.
Vanwege de grote verscheidenheid aan kruidentheeën hebben we een lijst samengesteld met enkele van onze favorieten om je te helpen kiezen. Lees hieronder om onze favoriete cafeïnevrije kruidentheeën te ontdekken.
Thaise gemberthee
Gemberthee wordt gemaakt door de wortel van de gemberplant in heet water te laten trekken. Voor pure gemberthee worden geen theebladeren toegevoegd. Zo hoef je je geen zorgen hoeft te maken over cafeïne.
Spice things up door de gemberthee met een schijfje citroen en een scheutje honing te serveren. Helpt de pittige smaak van de gemberwortel enigszins te compenseren. Citroen-gemberthee biedt een evenwichtige smaak met zachte, pittige smaaktonen.
Rooibos Earl Grey
Het is niet omdat je cafeïnevrij wilt leven dat je dan ook maar je favoriete ontbijtthee moet opgeven. Dankzij creatieve theemeesters kun je een cafeïnevrije Earl Grey thee bemachtigen door te kiezen voor rooibos Earl Grey.
Gemaakt van de rode rooibosplant in Zuid-Afrika, wordt deze Earl Grey gezet met een rooibos thee die van nature geen cafeïne bevat. Hij is daarentegen wel heerlijk op smaak gebracht met bergamot, zodat je kunt blijven genieten van die heerlijke citrussmaak.
Hibiscus thee
Hibiscusthee is een kruidenthee die een schitterende rode kleur heeft. De thee heeft een smaak die lijkt op die van veenbessen, met zoete en wrange smaaktonen.
Deze infusie kan ook worden gezet als ijsthee voor als verfrissing in de zomer. Gebruik een waterkoker of fluitketel om water aan de kook te brengen. Laat de hibiscusbloemen trekken in het hete water en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer direct met ijs of bewaar in de koelkast voor later gebruik. Garneer met een schijfje citroen.
Hoe kleiner de snit (stukgrootte van het blad), hoe sterker de infusie. We bieden verschillende soorten hibiscus.
- Hibiscusbloem heel
- Hibiscusbloem gesneden
- Hibiscusbloem fijn gesneden
- Hibiscusbloem poeder
Jasmijn thee
Jasmijnthee, een van de meest populairste bloementheesoorten en zeer geliefd onder Japanners. Jasmijnbloem biedt een delicaat, zoet, geurig aroma. Hoewel de meeste jasmijnthee wordt gezet op basis van groene thee, kun je in plaats daarvan ook cafeïnevrije groene thee (bijv. Sencha cafeïnevrij) gebruiken of alleen jasmijnbloemen.
Kies hier voorgedroogde bloemen en cafeïnevrije groene theebladeren om in enkele minuten je eigen cafeïnevrije jasmijnthee te zetten.
Kamille-Citroengras thee
Thee van kamille en citroengras is perfect om te ontspannen na een lange dag. Gemaakt van alleen deze twee ingrediënten, hoef je je geen zorgen te maken over cafeïne.
Geeft een lichte, bloemige infusie. De kamilleblaadjes voegen een licht zoete smaak toe die wat weg heeft van appel. Het citroengras voegt een wrange smaaktoon toe met levendige aroma's.
Voeg extra smaak toe met een paar schijfjes citroen of sinaasappel en een flinke theelepel honing.
Thee van paardenbloemwortel
Thee van paardenbloemwortel wordt gemaakt van de wortel van de paardenbloem. De infusie kan ook worden gezet met verse paardenbloemen of paardenbloemblad. Thee van (gebrande) paardenbloemwortel levert een smaak die lijkt op die van koffie. Het is een van de beste smaken voor mensen die 's ochtends een kopje koffie willen vervangen voor een cafeïnevrij alternatief.
Pepermunt thee
Pepermuntthee is een aromarijke thee van de gedroogde bladeren van de pepermuntplant. De pepermuntplant is van nature cafeïnevrij en deze thee hoeft niet gezet te worden met echte theebladeren. Met zijn licht zoete smaak, verfrissende aroma en frisse afdronk behoort deze thee tot de klassieke favorieten.
Indien gewenst kan net zoals bij Jasmijnthee, een basis van (groene) thee worden gemaakt. Gebruik hiervoor cafeïnevrije groene thee – zoals Sencha Decaf cafeïnevrij – of juist een zwarte thee als basis zoals Ceylon OP Decaf of Darjeeling Decaf. Meng naar smaak. Start bijvoorbeeld met de verhouding 80/20 (thee, pepermunt).
Als alternatief kun je ook groene muntblad nemen. De smaak van groene munt is een stukje milder, minder menthol en daarmee wat minder overheersend. Ga je wel blenden met een theesoort kies dan voor pepermunt. De groene munt zou wegvallen bij de thee.
Rooibos Masala Chai
In het Hindi betekent masala "kruidenmengsel" en chai "thee". Deze gekruide infusie kan worden gezet met een mengsel van alleen kruiden, waardoor hij volledig cafeïnevrij is. Sommige chai recepten vragen om toevoeging van zwarte thee. In de basis gaat dit natuurlijk niet samen als je op zoek bent naar cafeïnevrije thee. Gelukkig hebben wij de oplossing! Gebruik hiervoor cafeïnevrije zwarte thee zoals zoals Ceylon OP Decaf of Darjeeling Decaf. We raden de laatste aan. Voor een eigen Chai recept met Darjeeling Decaf raden de volgende mengverhouding aan:
- Venkel 40 gram
- Darjeeling Decaf 30 gram
- Anijs 12,5 gram
- Kaneel (cassia) 12,5 gram
- Kardamom 5 gram
Cafeïnevrije Chai thee is het prettigst met rooibos als basis maar is ook te maken met cafeïnevrije zwarte thee. Rooibosthee is natuurlijk cafeïnevrij. Door de smaken als gember, kruidnagel, kaneel, kardemom, venkel en anijs is Masala Chai de droom van een theeliefhebber.
Soba Cha
Boekweitthee, of Soba-cha, wordt gemaakt van geroosterde boekweitzaden. Deze cafeïnevrije kruidenthee heeft een nootachtige, zoete smaak en geeft een goudgeel aftreksel. Sobacha is bovendien zowel warm als koud heerlijk. Staat bekend als memil-cha (메밀차) in Korea, soba-cha (そば茶) in Japan, en kuqiao-cha (苦荞茶) in China, is een thee gemaakt van geroosterde boekweit.
Gedecafeïneerde thee
Thee wat via een cafeïne-extractie methode ontdaan is van cafeïne valt onder deze noemer. We bieden drie verschillende gedecafeïneerde thee. Voor de beste kwaliteit, smaak en het veiligste product wordt de CO2-methode gebruikt voor cafeïne-extractie!
Ceylon OP decaf
Zwarte thee Ceylon Decaf is een aangenaam milde, aromatische bladthee met een licht wrange smaak. Zachtjes gedecafeïneerd.
Sencha decaf
Groene thee Sencha Decaf is een bladthee waaruit de meeste cafeïne (teeïne) op een zachte manier is verwijderd.
Darjeeling decaf
Een mild aromatische zwarte thee uit de hooglanden van Darjeeling, waaruit de cafeïne (teeïne) is verwijderd. Zachtjes gedecafeïneerd.
Alle blogartikelen