Afternoon tea & the British
Toen thee voor het eerst midden 1600 in Engeland werd geïntroduceerd was de consumptie beperkt door de hoge prijs en de segregatie in de koffiehuizen waar thee werd geserveerd. Koffiehuizen waren destijd immers alleen toegankelijk voor mannen. Toen thee eenmaal populair genoeg was ontstonden meer specifieke theehuizen in Londen en elders in het land. Hier konden mannen én vrouwen beide genieten van een kop thee of het meenemen voor thuis.
Afternoon tea, een traditie haast synoniem met het woord ‘Brits’, kwam pas 200 jaar later om de hoek kijken. In die dagen aten de meeste mensen tweemaal per dag, een vrij uitgebreid ontbijt laat in de ochtend en een laat avondeten rond 8 of 9 uur. Anna, Gravin van Bedford, kan aangewezen worden als de grondlegger van de traditie. Het verhaal gaat dat ze honger kreeg in de namiddag, tijdens de lange uren tussen het ontbijt en het avondeten. Ze vroeg bedienden haar wat zoetigheden en een kop te brengen om de honger te verdrijven. Van het een kwam het ander en uiteindelijk deelde ze haar gewoonte met andere leden van de aristrocratie. Afternoon tea werd als snel populair in de hoogste klassen van Engeland.
De arbeidersklasse volgde vrij snel, voornamelijk omdat de namiddagmaaltijd een goede pauze was van het harde werken. Later tijdens de 19e eeuw stond Koningin Victoria bekend om haar voorliefde voor afternoon tea. De Koningin stond met name bekend om een schijfje citroen bij haar thee en de voorkeur voor cake met aardbeienjam. Afternoon tea is ook de aanleiding geweest voor het aanleggen van speciale tuinen, specifieke theetuinen. Theetuinen waren een rustige plek, speciaal aangelegd voor afternoon tea, met mooie bloemen, kruiden en buitenmeubilair. Tegenwoordig zijn de theetuinen niet meer zo populair als toen, maar zijn nog steeds te vinden op het Engelse platteland. In Nederland is afternoon tea vooral bekend als high tea, zeer populair onder zowel jongeren als ouderen.
In Engeland is afternoon tea nog springlevend. De traditie wordt voornamelijk binnenshuis, in luxere hotels als The Ritz, warenhuizen als Fortnum & Masons en zelfs in kleine buurtcafé of tea rooms genuttigd. Of het nu om een kleine pauze met een kop thee en een koekje gaat of een driegangen afternoon tea met cake, scones met jam en sandwiches, afternon tea een echte Engelse traditie. Thee heeft een eeuwige plek in de Engelse cultuur weten te bemachtigen. Naast afternoon tea weten de Engelsen grote hoeveelheden thee te consumeren, van ontbijt tot avondeten en het laatste moment voor de nacht wordt thee gedronken. De liefde voor thee is niet uniek voor de Engelsen, thee speelt bij de meeste inwoners in de Britse Gemeenbest een centrale rol in het dagelijkse leven. Zo is menig inwoner in het Verenigd Koninkrijk (voornamelijk Ierland!), Canada, Australië en Zuid-Afrika een fervent theedrinker.
Alle blogartikelen