Glühwein maken met Glühwein kruidenmix
De kerstdagen staan weer voor de deur. Het perfecte moment voor een heerlijk glas Glühwein! En omdat we vandaag ook mogen genieten van heerlijk winters weer, is dit het perfecte moment om je mee te nemen in de wereld van Glühwein. Want wat is Glühwein? En hoe kun je voor jezelf een heerlijk glas Glühwein maken met een Glühwein kruidenmix? En kun je ook een alcoholvrije Glühwein maken? Lees snel verder!
Wat is Glühwein?
Velen zullen Glühwein kennen van de Duitse kerstmarkten. Op elke Duitse kerstmarkt kun je genieten van een glas Glühwein (en ook op veel Nederlandse kerstmarkten). Maar de ene Glühwein is niet de andere. Er bestaan veel verschillende variaties. Wat overeenkomt is dat Glühwein bestaat uit een kruidig warm drankje gemaakt op basis van wijn. Dit is meestal rode wijn, maar kan ook witte wijn zijn. De opgewarmde wijn wordt vervolgens op smaak gebracht met diverse kruiden. Vaak zijn dit kruiden zoals kaneel, kruidnagel en steranijs. En op sommige kerstmarkten wordt hier nog een scheutje Rum of Amaretto aan toegevoegd, ook wel bekend als Schuss.
Tegenwoordig is Glühwein niet alleen populair in Duitsland, maar ook in vele andere landen, waaronder Nederland. Elk land heeft wel zijn eigen tradities wat betreft Glühwein. Zo zijn er landen waar zwarte peper wordt toegevoegd aan de Glühwein, of ahornsiroop.
Leuk weetje, Glühwein is waarschijnlijk al door de Romeinen geïntroduceerd in Duitsland, alleen niet onder de naam ‘Glühwein’. In de eerste eeuw na Christus genoten de Romeinen al van een heerlijk gekruide wijn (wel vaak koud in plaats van warm), een traditie welke ze verspreidden over de regio’s die ze veroverd hebben. En andere mogelijke oorsprong van Glühwein in de Middeleeuwen wordt toegeschreven aan de kwaliteit van de wijn. Omdat de wijn destijds van slechte kwaliteit was werden er kruiden aan toegevoegd om de wijn drinkbaar te maken.
Echter, pas in 1420 werd Glühwein gedocumenteerd door de eerste Duitse teler van Riesling druiven: Jan IV van Katzenelnbogen. En in 1956 werd Glühwein voor het eerst commercieel gedistribueerd. Dit is gedocumenteerd omdat de producent, Rudolf Kunzmann, een boete kreeg omdat het niet toegestaan was volgens de wijnwet om suikers toe te voegen aan wijn.
Naast ‘Glühwein’ staat deze heerlijke kruidige wijn ook wel bekend als Mulled Wine, Vin Chaud, Glögg, kuhano vino of gekruide wijn.
Glühwein kruidenmix
Zoals al even genoemd bestaan er vele varianten Glühwein. Je kunt Glühwein ook kopen in kant-en-klare flessen. Maar onze voorkeur gaat er naar uit om te genieten van een zelfgemaakt glas Glühwein op basis van een zelfgekozen wijn met kruiden. Ook kun je gemakkelijk een variant Glühwein zonder alcohol maken op basis van een vruchtenthee of een sapje.
De traditionele Duitse Glühwein kruidenmix bestaat uit steranijs, kruidnagel, gedroogde sinaasappelschil, kaneelschors (ceylon) en anijs. Je kunt er voor kiezen om de mix zelf samen te stellen, of de mix kant-en-klaar aan te schaffen, als losse Glühwein kruidenmix of in gebruiksvriendelijke zakjes. Onze Glühwein Kruidenmix Zakjes zijn gemaakt van PLA materiaal waardoor ze duurzamer zijn dan de gemiddelde theezakjes. PLA-vezels (polylactide of polymelkzuur) worden gemaakt van maïszetmeel. Ook zijn de composteerbare piramide theezakjes metaal- en lijmvrij. We gebruiken geen nietje en ultrasound (hogefrequentie) voor het sealen van de zakjes. De Glühwein Kruidenmix Zakjes zijn industrieel composteerbaar, en kunnen na gebruik bij het GFT-afval.
Mocht je er voor kiezen om de Glühwein kruidenmix zelf samen te stellen, zorg er dan voor dat je de sinaasappel in fijne reepjes snijdt en goed laat drogen. Breek vervolgens de steranijs en kaneelstokjes in kleine stukjes. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Naar wens kun je ook andere kruiden toevoegen zoals gember, kardemom, citroenschil, vanille, laurier of nootmuskaat. Gember en Kardemom vind je bijvoorbeeld ook terug in de Scandinavische Glögg en nootmuskaat en laurier in de Rische Sbiten.
Daarnaast worden naast kruiden ook vaak sterke dranken toegevoegd aan de traditionele Glühwein. Bijvoorbeeld in Quebec, waar Glühwein wordt aangeduid als Kariboe. Kariboe wordt meestal bereid met rode wijn en whisky aangevuld met ahornsiroop of suiker.
Wijn voor Glühwein
De samenstelling van je Glühwein kruidenmix is belangrijk voor het eindresultaat, maar ook de wijn welke je kiest heeft invloed op de smaak van je glas Glühwein. Voor Glühwein kun je zowel rode wijn als witte wijn gebruiken, ook al is de traditie om voornamelijk rode wijn te kiezen.
Ga je voor een rode wijn voor Glühwein? Kies dan een rode wijn met een lage zuurgraad en weinig tannines. Kies bij voorkeur voor een droge wijn. Zoete wijnen maken het lastiger om de smaak perfect te krijgen. Daarnaast kunnen wijnen bewaard in eikenhout de smaak negatief beïnvloeden. Mogelijke geschikte rode wijnen voor Glühwein zijn:
• Pinot Noir
• Merlot
• Trollinger
Ga je voor een witte wijn voor Glühwein? Kies dan een droge witte wijn. Deze mag fruitig zijn, maar niet zoet. Bij voorkeur een jonge wijn. Mogelijke witte wijnen voor Glühwein zijn:
• Pinot Grigio
• Chardonnay
• Riesling
Glühwein Alcoholvrij
Glühwein staat bekend om bereidt te worden met wijn. Maar drink jij liever Glühwein zonder alcohol? Kies dan een lekkere natuurlijk troebele appelsap, druivensap, sinaasappelsap of een mengsel hiervan of gebruik een fruitige, licht zoete vruchtenthee met bessensmaak, bijvoorbeeld Pink Love.
Behalve dat je gebruik maakt van thee of een sapje in plaats van wijn, bereid je alcoholvrije Glühwein op dezelfde manier als Glühwein gemaakt met wijn. Maak je gebruik van thee? Zet dan een sterke thee en voeg vervolgens de Glühweinkruiden toe voor een heerlijk glas Glühwein zonder alcohol. Maak je gebruik van sap voor je voor Glühwein zonder alcohol? Warm dan in plaats van de wijn, de troebele appelsap, druivensap, sinaasappelsap of een mengsel langzaam op. Let erop dat je ook de sap niet laat koken! Dit komt de smaak niet ten goede.
Glühwein Recept
Nu je weet welke Glühwein kruidenmix en welke wijn/thee/sap je gaat gebruiken voor je Glühwein heb je de belangrijkste Glühwein ingrediënten verzameld. Andere Glühwein ingrediënten welke je naar wens kunt toevoegen zijn suiker, rietsuiker, verse sinaasappelschil en verse citroenschil.
Glühwein Recept met losse glühwein kruidenmix
• Verwarm per fles 750 ml rode of witte wijn (niet laten koken!);
• Voeg hier je 2 eetlepels glühwein kruiden aan toe;
• Laat 5-10 minuten trekken in de hete, niet kokende wijn;
• Schenk via een zeefje in een glas, bijvoorbeeld via Theezeef RVS dia. 5.5 cm;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Glühwein Recept met Glühwein Kruidenmix Zakjes
• Verwarm per glas 250 ml rode of witte wijn (niet laten koken!);
• Schenk de wijn in een glas en voeg 1 zakje Glühwein kruiden toe;
• Laat het geheel 5-10 minuten trekken;
• Verwijder de Glühwein;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Tip! Wil je in één keer meer Glühwein maken voor je vrienden of familie? Houdt dan de verhouding van 1 zakjes per kop Glühwein aan. Je kunt er ook voor kiezen om de Glühwein te laten trekken in een pannetje op laag vuur (niet laten koken!).
Tip 2! Zorgt dat de wijn nooit boven de 78°C wordt verhit, anders verdampt de alcohol en kunnen de kruiden bitter worden.
Glühwein Alcoholvrij Recept met losse glühwein kruidenmix en thee
• Zet per fles 750 ml Pink Love of een andere fruitige, licht zoete vruchtenthee met bessensmaak door 750 ml water te koken en de thee, 15 gram, 8-10 minuten te laten trekken;
• Verwijder de thee;
• Voeg 2 eetlepels glühwein kruiden toe;
• Laat 5-10 minuten trekken in de hete thee;
• Schenk via een zeefje in een glas, bijvoorbeeld via Theezeef RVS dia. 5.5 cm;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Glühwein Alcoholvrij Recept met Glühwein Kruidenmix Zakjes en thee
• Zet per glas 250 ml Pink Love of een andere fruitige, licht zoete vruchtenthee met bessensmaak door 250 ml water te koken en de thee, 10 gram, 8-10 minuten te laten trekken;
• Verwijder de thee;
• Voeg 1 zakje Glühwein kruiden toe;
• Laat het geheel 5-10 minuten trekken;
• Verwijder de Glühwein;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Tip! Wanneer je de Glühwein 10 minuten laat trekken, krijg je de echte Glühwein smaak. Houd je van iets minder kruidig? Laat de Glühwein dan slechts 5 minuten trekken.
Glühwein Alcoholvrij Recept met losse glühwein kruidenmix en sap
• Verwarm per fles 750 ml natuurlijk troebele appelsap, druivensap, sinaasappelsap of een mengsel hiervan (niet laten koken!);
• Voeg hier je 2 eetlepels glühwein kruiden aan toe;
• Laat 5-10 minuten trekken in de hete, niet kokende sap;
• Schenk via een zeefje in een glas, bijvoorbeeld via Theezeef RVS dia. 5.5 cm;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Glühwein Alcoholvrij Recept met Glühwein Kruidenmix Zakjes en sap
• Verwarm per glas 250 ml natuurlijk troebele appelsap, druivensap, sinaasappelsap of een mengsel hiervan (niet laten koken!);
• Schenk de sap in een glas en voeg 1 zakje Glühwein kruiden toe;
• Laat het geheel 5-10 minuten trekken;
• Verwijder de Glühwein;
• Voeg naar wens (riet)suiker, verse citroen of sinaasappel toe;
• Geniet!
Glühwein Kopen
Na het lezen van deze blog zin gekregen in een glas Glühwein? Bij Evans & Watson kun je Glühwein kopen als losse Glühwein kruidenmix, je kunt Glühwein kopen als theezakjes gevuld met Glühwein kruidenmix of je kunt de losse Glühwein kruiden kopen om daarmee zelf de voor jou ideale mix samen te stellen. Wil je thee voor Glühwein zonder alcohol kopen? Ook dan ben je bij Evans & Watson aan het juiste adres. Bereid de alcoholvrije Glühwein eens met Pink Love, een fruitige, licht zoete vruchtenthee met Bessensmaak.
Welke variant je ook kiest, wij wensen je een heerlijk kop zelfgemaakte Glühwein toe!
Alle blogartikelen