Japanse thee

 

Theeland: Japan

Japan, bekend in het Japans als Nippon of Nihon , oftewel oorsprong van de zon, is een van de grotere theeproducerende en consumerende regio’s in de wereld. Het voornamelijk groene thee consumerende land staat in de top 10 theeproducerende regio’s. Thee speelt dan ook een integrale rol in de Japanse cultuur. Ondanks de enorme theeproductie exporteert Japan slechts een relatief klein deel van de geproduceerde thee, namelijk minder dan 5% van de productie.

In Japan, en binnen de Japanse theecultuur, is het voornamelijk groene Japanse thee wat de klok slaat. De meeste Japanse groene thee (met uitzondering van kamaircha en mushi-guricha worden tijdens productie gestoomd in plaats van verhit, een kenmerk van Chinese groene thee. Ondanks de ogenschijnlijke beperking tot gestoomde groene thee staat de Japanse theecultuur echter bekend om de verscheidenheid en innovatieve theestijlen. De meeste van origine groene thee worden nog altijd voornamelijk in Japan geproduceerd.

De basis Japanse groene thee is bancha. Minder gewoon, maar erg bekend in het westen is Sencha. Terwijl sommige groene Japanse thee overeenkomsten vertonen met andere groene thee geproduceerd in bijvoorbeeld China, zijn een aantal, zoals genmaicha of hojicha, uniek en niet te vergelijken met een andere.

Thee wordt in een veel verschillende gebieden verbouwd. De cultivatie van thee wordt in Japan voornamelijk beperkt door het klimaat. Het klimaat in Japan kenmerkt zich door een hoge luchtvochtigheid en loopt uiteen van koel en gematigd in het noorden tot subtropisch in het zuiden. Het klimaat is bovendien voornamelijk gematigd aan de zeekust. Het regenpatroon van de moesson is ten slotte zwakker in Japan dan in China.

Op drie van de vier grote eilanden – Honshu, Shikoku en Kyushu – wordt thee in Japan verbouwd terwijl het noordelijke deel van Honshu en het hoofdeiland Hokkaido te noordelijk liggen en daarmee een te koud klimaat kennen om Japan thee te verbouwen op een commerciële schaal. Naast de grote eiland worden er ook kleine hoeveelheden thee geproduceerd op de kleinere, afgelegen eilanden. De drie grootste theeproducerende prefecturen zijn Shizuoka, Kagoshima en Mie.

 

De Shizuoka prefectuur is de grootste theeproducerende regio in Japan. Ongeveer 40% van alle Japanse theeplantages bevinden zich in Shizuoka. Shizuoka en Uji in de Kyoto prefectuur staan voornamelijk bekend als theeproducerende regio. De Kyoto prefectuur is echter slechts zevende gekeken wordt naar het aantal plantages binnen de prefectuurgrenzen (ongeveer 3% van alle plantages die het land rijk is).De tweena grootste theeproducerende regio in Japan is Kagoshima, op het zuidelijke eiland Kyushu. Het is goed voor ongeveer 20% van alle theeplantages in het land. Ook op het eiland Kyushu, bevinden zich ook de gebieden Miyazaki, Kumamoto en Fukuoka, welke de vierde, vijfde en zesna grootste theeproducerende regio’s van Japan zijn.

Secties: Thee
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.