Rood, felrood. Donkerder dan rood, paars – dat is de prachtige kleur van hibiscusthee. Het favoriete onderdeel van het zetten van een pot hibiscusthee is dan toch wel echt de kleur. Die prachtige dieprode tint. En zo tropisch ook. Perfect voor de middagen dat het bloedheet is. Lekker genieten van een gekoeld glas ijsthee. Super welkom. Op koudere momenten is hete hibiscusthee zeer geschikt. Verwarmend met honing en een scheut limoensap. Wie kan de weerstand verslaan als het er zo lekker uitziet?
Hibiscus thee wordt gemaakt van de hibiscusbloem en wordt ook wel aangeduid als flor de Jamaica, karkade, sobolo, sorrel, rosella, Sudan thee en gumamela. De thee is vrij bitter en smaakt een beetje zoals cranberry sap, vandaar de zoetstof in dit recept. Natuurlijk, is dit geheel persoonlijk en kun je ervoor kiezen om de zoetstof achterwege te laten.
Leer hibiscusthee op verschillende manieren te maken. Maak het puur met gedroogde bloemen, kies voor ijsthee, gezet in koud water of voeg allerlei specerijen toe. Hoe jij je hibiscusthee ook drinken wilt, je leert het hier!
Voordat je begint...
Het beste is om pure gedroogde hibiscus te gebruiken. In Nederland is dit ook het gemakkelijkst, tenzij je een hibiscusplant in je tuin hebt staan. Let wel op dat je hibiscus sabdariffa gebruikt. Bij onderstaande instructies, recepten en meer tips gaan we altijd uit van gedroogde hibiscus, tenzij anders aangegeven.
Hibiscusthee - de basis
Pure hibiscusthee gaat duizenden jaar terug. Gedroogde hibiscusbloemen zijn ook te vervangen door verse bloemen. Het is enorm gemakkelijk te zetten en erg gezond. Zowel warm als koud te serveren.
Benodigdheden
15 gram gedroogde hibiscusbloemen 1 liter koud water Honing, suiker of je favoriete zoetstof (naar smaak)
Instructies
Zet een pan of fluitketel met water op het fornuis en breng aan de kook. Terwijl je wacht tot het warm wordt, kun je je andere (optionele) ingrediënten klaarmaken en alvast de theepot schoonmaken. Zeggen we niet zonder reden. De kleur van hibiscus kan namelijk nogal vlekken. Doe de gedroogde hibiscusbloemen in een lege theepot. Advies is om een theefilter te gebruiken. Gebruik meer of minder dan 15 gram voor een sterkere of lichtere smaak. Hibiscus is cafeïnevrij. Giet het kokende water in de theepot. Laat de hibiscusthee ca. 5 minuten trekken. Ca. 5 minuten moet lang genoeg zijn om voor de bloemen hun smaak aan het water af te geven. Zelfde geldt natuurlijk voor de aangename rode kleur. Laat de thee langer trekken voor een sterkere smaak, minder lang voor een lichtere smaak. Wanneer je geen theefilter hebt gebruikt, zeef je de hibiscusthee terwijl je het uitserveert. Dit kan met bijvoorbeeld een zeefje in je kopje. Het is geen enkel probleem overigens om de hibiscusbloemen te laten zitten. Geen enkele mogelijkheid dat de hibiscusthee bitter wordt. De thee is klaar om van te genieten. Zoet met honing of kokosbloemsuiker, indien gewenst. Vooral de zachte, zoete smaak van honing gaat goed samen met de hibiscus.
Optionele toevoegingen
Voeg kaneel, munt of een citroen/limoenpartje toe. Voor een beetje "iets extra’s". De smaak van alle drie (los of samen) gaan goed samen met het aroma van de hibiscusthee Als je munt gebruikt, leg je de blaadjes open in je handpalm en klap met je handen. Door het klappen komt er meer smaak en aroma in de munt vrij. Een veel gebruikte techniek van barmannen voor het maken van een mojito
Zomer & winter – beide dikke prima
Je kunt hibiscusthee als warme thee of als ijsthee drinken. Als je jezelf in de winter warm wilt houden, zet het dan met heet water. Duurt slechts een paar minuten om te maken. Als je geen hete thee wilt dan kun je hibiscus ijsthee maken door hibiscusbloemen in water te weken. Het duurt wat langer, maar geeft absoluut de beste smaak.
Hete hibiscusthee/IJsthee & 100% smaak. Zowel heet als koud heerlijk.
Onderstaande bereidingswijze is by far de langstdurende, maar geeft ook verre weg de meeste smaak.
Benodigdheden
60 gr. hibiscusbloem (gedroogd) 20 gr. honing (voeg meer of minder toe naar smaak) 2 liter water (koud)
Instructies
Plaats de gedroogde hibiscus in koud water en laat 1 tot 2 dagen staan, of totdat de kleur van de bloemen is verdwenen Zeef het aftreksel en gooi de getrokken bloemen weg Voeg suiker toe en roer Verwarmt of koud serveren
Tips
Voeg partjes citroen of sinaasappelschilrasp toe voor extra smaak. In plaats van citroen of sinaasappel is 3 tl. verse limoensap ook erg lekker Ongeveer 5 dagen in de koelkast te bewaren
Met een twist: Agua de Jamaica
In eerste instantie denk je bij thee aan heet water. Koud water heeft echter ook zo zijn voordelen. Een koud getrokken thee smaakt vaak water zoeter dan de warme versie. Dit komt omdat koud water een ander soort chemisch evenwicht onttrekt uit de thee dan warm water. De bitterheid kan hierdoor afnemen. Iets wat goed merkbaar is bij een koud getrokken hibiscusthee.
Agua de Jamaica is een infusie van gedroogde hibiscusbloem. Deze agua fresca is vooral populair bij Mexicaanse taquerias en zit afgeladen vol met Vitamine C! Loop een taqueria binnen en je zult ze waarschijnlijk wel zien staan. Jerrycans met agua fresca, direct naast de frisdrankdispenser.
De gebruikelijke smaken zijn horchata, tamarindo en Agua de Jamaica (uitgesproken als hah-mai-kah). Wat is Agua de Jamaica? Het is hibiscusthee gemaakt van hibiscusbloemen. Op een hele bijzondere manier, met extra toevoegingen. De smaak van deze hibiscusthee is ietwat scherp en vooral verfrissend.
Benodigdheden
2 liter water 200 gram suiker (afhankelijk van hoe zoet je zou willen zijn) 100 gram gedroogde hibiscusbloemen 1/2 kaneelstokje (optie) Een paar dunne schijfjes gember (optie) Limoensap (optioneel) Sinaasappel of limoen voor garnering
Instructies
Kook het water met de suiker en specerijen. Doe hiervoor 1 liter water en de suiker in een middelgrote pan. Voeg kaneel, schijfjes gember en suiker toe. Verhit tot het kookt en de suiker is opgelost. Laat de gedroogde hibiscusbloemen trekken. Haal de pan van het vuur. Roer de gedroogde hibiscusbloemen er doorheen. Dek af en laat 20 minuten trekken. Zeef het aftreksel zodat je alleen het vocht overhoudt. Gooi indien je er geen doel meer voor hebt, de gebruikte hibiscusbloemen, gember en kaneel weg. Voeg de resterende 1 liter water toe en zet in de koelkast om te koelen. Voeg een beetje limoensap toe voor een twist. Serveer met ijs en een schijfje sinaasappel of limoen.
Er zijn veel verschillende smaakcombinaties die je kunt maken. In plaats van limoen zou je een citroen kunnen gebruiken. Ook kun je muntblaadjes of een paar stukjes kruidnagel gebruiken.
Niet alleen lekker!
Hibiscusthee is rijk aan vitamine C, bevat mineralen en antioxidanten, flavonoïden en fenolen. Maar het belangrijkste is toch wel de smaak. Het smaakt heerlijk!