Wat is Frambozenbladthee?

26 apr 2023
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Iedereen kent frambozen! Vast en zeker dat je er net zo gek op bent als wij. Frambozenblaadjes zijn niet zo bekend, maar zijn echter een goede keuze als je op zoek bent naar een kruidenthee die niet alleen heerlijk is, maar ook boordevol potentiële gezondheidsvoordelen.

De voedzame frambozenbladthee wordt al honderden jaren gedronken. Het is een populaire kruidenthee, vooral onder vrouwen.

Frambozenbladthee staat echt bekend als een ‘vrouwenkruid’, maar daar komen we later nog even op terug.

Vaak wordt frambozenbladthee gebruikt als kruidentheepreparaat in de natuurgeneeskunde, en de smaak kan het best worden omschreven als grassig tot licht bitter.

Lees verder om meer te weten te komen over deze smakelijke kruidenthee en de gezondheidsvoordelen ervan.

Wat is frambozenbladthee?

Frambozenbladthee is hoe het klinkt - een thee gemaakt van de bladeren van de frambozenplant (Rudus ideaeus). Frambozenthee is een aftreksel van frambozenblaadjes in heet water. Soms, niet vaak, wordt frambozen ook aan de mix toegevoegd. De kans is echter klein dat frambozenthee alleen van frambozen is gemaakt.

De frambozenplant (Rubus idaeus) komt veel voor, en is zelfs erg populair bij veel mensen met een moestuin. Het is dan ook wel overal verkrijgbaar, vooral omdat het heerlijke en voedzame vruchten produceert.

Alhoewel niet de frambozen zelf, maar frambozenbladthee wordt al eeuwenlang als traditioneel heilzaam kruid gebruikt. Hoewel de felroze bessen van de plant bekend staan om hun hoge vitaminegehalte, zijn hun bladeren ook een bron van verschillende essentiële voedingsstoffen.

Soms, maar niet zo gebruikelijk - en we noemden het al een klein beetje - verwijst frambozenthee naar thee gemaakt met frambozen in plaats van frambozenblaadjes.

Het is goed om te weten dat ze totaal verschillende smaken hebben en vooral verschillende voordelen opleveren. Verwacht meer voordelen van een infusie van frambozenbladeren dan van frambozen.

Nu we dat duidelijk hebben, laten we verder gaan met hoe je frambozenbladthee maakt.

Smaakprofiel

Frambozenbladthee heeft een scherpe, lichtzoete en toch even bittere smaak. Best te vergelijken met een grassige kruidenthee. In het begin kan het even wennen zijn.

De bladeren hebben een robuuste maar delicate smaak, zoals een licht tanninerijke zwarte thee. Frambozenblaadjes werden vroeger bijvoorbeeld gebruikt als vervanging voor zwarte thee.

Frambozenblaadjes zijn zeker ook een heel goede basis voor je eigen theecreaties.

Waarom niet frambozenblaadjes in combinatie met andere kruiden zoals tijm en pepermunt. Mengsels met bijvoorbeeld vrouwenmantel, brandnetel, heermoes of citroenmelisse zijn succesvol gebleken.

We raden ook aan om de frambozenblaadjes te combineren met bijvoorbeeld citroenmelisse.

Er zijn nauwelijks grenzen, behalve en alleen jouw persoonlijke smaak.

Frambozenvruchtenthee en frambozenbladthee hebben een compleet andere smaak. Terwijl de eerste sappig en fruitig, zoet en soms licht zuur is, heeft frambozenbladthee geen enkele fruitige smaaktonen.

Het lijkt meer op de smaak van zwarte thee. Frambozenblad bevat tannines en kan min of meer samentrekkend zijn. Niet te lang laten trekken dus!

Voedingsstoffen in frambozenbladeren

Frambozenbladthee bevat vitamines en mineralen die heilzaam zijn. Frambozenblaadjes bevatten onder andere:

  • vitamine A
  • vitamine C
  • vitamine E
  • vitamine B
  • calcium
  • magnesium
  • polyfenolen
  • tannines

Gezondheidsvoordelen van frambozenbladthee

Frambozenblaadjes worden al duizenden jaren gebruikt, het staat echt bekend als een ‘Vrouwenthee’. Het zit boordevol nuttige fytochemicaliën, waaronder tannines, flavonoïden en sterolen.

Frambozenblad (Rubus idaeus) wordt gebruikt als traditionele vrouwenthee, met name aanbevolen tijdens de menstruatie.

  • Draagt bij tot een normale en terugkerende menstruatie.

Frambozenbladthee kan een hele reeks potentiële voordelen bieden, waarvan de meeste betrekking hebben op de gezondheid van vrouwen.

Frambozenbladeren bevatten vitamines en mineralen, tannines, flavonoïden en andere verbindingen.

Frambozenblad bevat ook een plantensamenstelling genaamd fragarine. Fragarine helpt het bekkengebied te versterken en strakker te maken, wat op zijn beurt helpt de spasmen van de spieren die de menstruatiekrampen veroorzaken te verminderen.

Bijwerkingen van frambozenbladthee & hoe te gebruiken?

Het meest voorkomende gebruik van frambozenblaadjes is als thee. Voor medicinale doeleinden voornamelijk als enkelvoudig ingrediënt.

Hoe te gebruiken?

Voor gebruik als thee adviseren we 1-2 theelepels per kop kokend water en een zettijd van ongeveer 10 minuten.

Aanbevolen dosering: Afhankelijk van de behoefte drie tot vier kopjes thee per dag, tussen maaltijden door.

Bijwerkingen

Raadpleeg altijd je arts voordat je frambozenbladthee drinkt tijdens de zwangerschap. Elk risico, hoe klein ook, moet worden vermeden.

Hoewel het dagelijks drinken van frambozenbladthee in normale situaties geen problemen zou moeten veroorzaken, is het toch het beste om voorzichtig te zijn.

In feite kun je niet te voorzichtig zijn tijdens de zwangerschap. Raadpleeg dan ook bij twijfel een medische professional voordat je frambozenbladthee probeert.

Hoe frambozenbladthee maken

Het maken van een rustgevende mok frambozenbladthee kan niet eenvoudiger! Je kunt frambozenfruit- en bladthee maken van zowel vers als gedroogd fruit en bladeren.

Frambozenbladthee

Om een kopje frambozenbladthee te maken, is het gebruik van droog blad eenvoudig.

  • Gebruik 1 theelepel gedroogde frambozenblaadjes per kopje water
  • Breng vers bronwater aan de kook en laat het enkele seconden afkoelen
  • Laat de bladeren 5 minuten trekken
  • Zeef en voeg zo nodig zoetstof toe

Frambozenfruitthee

Gedroogde frambozen worden meestal gebruikt in theemelanges, terwijl verse frambozen kunnen worden toegevoegd aan pure theebladeren om een intense, sappige fruitsmaak te geven.

Om frambozenthee te maken, gebruik je een handvol vers fruit, was je ze en laat je ze 3-5 minuten trekken in heet water samen met wat pure zwarte of groene theeblaadjes. Frambozen gaan goed samen met munt, zelfs gember en ander pittig fruit, zoals citroen, grapefruit en limoen.

Tips voor het zetten

Voor het zetten van een perfect kopje thee is meer nodig dan alleen theeblaadjes in heet water trekken. De keuze van water, keukengerei en zelfs je humeur kunnen allemaal een groot verschil maken.

  • Kies altijd voor vers Ph-laag, mineraalarm water. Water heeft een grote invloed op kleur, smaak en body. Als je bijvoorbeeld gedestilleerd water gebruikt, kan je thee vlak smaken. Aan de andere kant kan 'hard' kraanwater een onduidelijke thee geven en ook de smaak aanzienlijk veranderen. Negatief kunnen we toevoegen.
  • Gebruik vers gekookt water. Gebruik altijd vers gekookt water. Kook water nooit meer dan één keer. Opnieuw kokend water kan ook resulteren in een plat smakende thee.
  • Maak af met vers fruit. Als je frambozenbladthee zet, voeg dan tijdens het trekken wat verse frambozen toe. Ze voegen een aangename, sappige smaaktoon toe en laten je kopje superlekker smaken.
  • Laat niet te lang trekken. Kruidenthee kan ook bitter of te sterk worden. Frambozenbladthee ook. Volg altijd de zetinstructies als je wilt genieten van het lekkerste kopje.

Recepten voor frambozenbladthee

IJsthee

Voor een verfrissende ijsthee zet je gewoon de frambozenbladthee zoals gewoonlijk, laat het iets afkoelen en giet 250 ml thee met 250 ml appelsap en 350 ml water in een karaf gevuld met een paar ijsblokjes.

Voeg bevroren frambozen uit de diepvries toe en geniet ijskoud van het drankje. Zoet naar behoefte met een zoetstof naar keuze.

Smoothie met Frambozen

Voor een verfrissende frambozensmoothie met frambozenbladthee heb je alleen het volgende nog nodig:

  • 1 banaan
  • 4 eetlepels diepvriesframbozen
  • vers gemaakte frambozenbladthee
  • optioneel: honing om te zoeten.
  • Mix alles goed in een blender en serveer meteen.

Culinair ingrediënt

Naast het gebruik van frambozenblaadjes om koude of warme thee te bereiden, worden ze ook in de keuken gebruikt. Denk aan kruidenmarinades of voor het maken van bitterzoete smeersels.

Frambozenblaadjes spelen ook een belangrijke rol bij het koken, zoals het op smaak brengen van gerechten en worden bij voorkeur gebruikt in combinatie met andere gemalen specerijen.

In gemalen vorm voeg je bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid toe aan de dressing voor je salade, verfijn je de garnering voor desserts of maak je een natuurlijke, en zeer aromatische siroop.

Frambozenblaadjes laten zich bijzonder goed combineren met pasta, verse asperges en ondersteunen de natuurlijke smaak van intensieve bitter smaaktonen, zoals die van witlof.

Vruchtbaarheidsthee?

Frambozenbladthee wordt sterk geassocieerd met 'vruchtbaarheidsthee' of 'vrouwenthee of -kruid'. We raden je (zeer) sterk aan om – hoewel er online en in boeken veel over geschreven is – naar je huisarts te gaan, en in ieder geval je verloskundige te raadplegen.

Denk niet te gemakkelijk over kruiden (en wat je in je lichaam stopt) tijdens de zwangerschap. Kruiden kunnen sterk zijn, heel sterk. Het leven dat in je groeit is bovendien erg kwetsbaar.

Voorkom alle risico's - raadpleeg een arts, vooral als je in de vroege stadia van je zwangerschap bevindt. Loop niet het risico – ondanks wat er op internet staat geschreven.

Alternatieven voor frambozenbladthee

Afgeschrikt of als frambozenbladthee niet helemaal jouw ding is, maak je geen zorgen - er zijn veel andere theesoorten die je zou kunnen proberen, zoals:

  • Pepermuntthee
  • Kamille thee
  • Paardenbloem thee
  • Alfalfa-thee
  • Haverstro thee
  • Brandnetelthee
  • Slippery Elm thee
  • Rooibos thee

Herkomst, teelt en oogst

Deze stekelige plant is familie van de bramen en abrikozen, en komt vooral voor op het noordelijk halfrond.

De framboos is een eetbare bessoort, wetenschappelijk bekend als Rubus idaeus, behoort tot de rozenfamilie en afkomstig uit Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië.

Frambozen zijn rood of zwart van kleur en klein, 1-3 cm in doorsnee. De frambozenplant is een meerjarige struik en groeit in gematigde klimaten. Hun bladeren zijn meestal samengesteld, met drie tot vijf blaadjes, en hun vruchten groeien in de vorm van kleine trossen.

Frambozen zijn een populair ingrediënt in taarten, jam, gelei en andere desserts. Ze kunnen ook vers of ingevroren worden geconsumeerd, in dranken worden verwerkt en aan salades en yoghurt worden toegevoegd.

In de zomer veranderen de witte bloemen van de plant in de felbegeerde roze vruchtjes, die dan vaak met tientallen aan de stekelige takken hangen.

Het oogsten van de voedselrijke bladeren duurt van de lente tot de herfst. De beste tijd om te oogsten is voor de bloei. Vooral de jonge blaadjes zijn populair om als thee te gebruiken.

Door de makkelijkere verkrijgbaarheid werden ze ook vaak gebruikt als vervanger van zwarte thee. Maar de bladeren zijn ook op andere manieren echte allrounders: uitwendig of inwendig, als kompres of drankje... er zijn nauwelijks grenzen aan het gebruik ervan.

En wat velen niet weten, frambozenblaadjes zijn ook geschikt om te roken als alternatief voor tabak.

Geschiedenis

De framboos wordt al in de oude geschriften van de Romeinen en Grieken genoemd. Ook in Nederland heeft de framboos al eeuwenlang zijn intrede gedaan, sinds de monniken in de middeleeuwen frambozenplanten kweekten in hun kloostertuinen.

Tegenwoordig is de frambozenplant nauwelijks meer voor te stellen in privétuinen, parken en natuurgebieden. Frambozenblaadjes hebben zich gevestigd als een traditionele remedie, vooral in de gynaecologie. Maar ook mannen profiteren van de mogelijkheden van deze veelzijdige bladeren.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.