Waarom kiezen voor een glazen theepot?
Iedereen heeft zijn favoriete mok, of het nu een gehavend theekopje van oma is of een M&M beker van Disneyland. Kan het kopje invloed hebben op de smaak van de thee? Het korte antwoord is ja.
Niet alleen een simpel antwoord maar ook vrij logisch.
Ooit wel eens gestopt voor een kopje thee bij een tankstation langs de snelweg? Dikke kans dat je je thee kreeg in een kartonnenbekertje. Dan weet je dat materialen ertoe doen.
Hoe poreuzer het materiaal, hoe meer het de inhoud aantast. Polystyreen, plastic en karton zijn de grootste boosdoeners. Kunnen echt een vreemde, kunstmatige nasmaak achterlaten.
Net zoals een bekertje langs de kant van de snelweg, is de keuze voor een theepot belangrijk bij de bereiding van thee.
In dit artikel laten we je de voor- en nadelen zien van het gebruik van een glazen theepot. We laten je zien hoe je je glazen theepot onderhoud en leren we je hoe je de perfecte theepot kiest.
Wat is een glazen theepot?
Een glazen theepot is een theepot vervaardigd uit glas. De meeste soorten zijn nou ja, van enkel ‘glas’. En dan is er nog borosilicaatglas, ook wel gehard glas.
In feite wordt de eerste gemaakt door het glas te blazen. Een theepot van enkel glas heeft als voordeel dat het zeer transparant is, maar het is ook zeer gevoelig. Niet enorm hittebestendig, zeg maar. Een klein tikje of een thermische schok.. en voilà, daar springt de theepot.
Come on in, borosilicaatglas.
Gelukkig is tegenwoordig het overgrote deel van de glazen theepotten hittebestendig. Dit heeft onze perceptie van de glazen theepot aanzienlijk veranderd.
Gehard glas, wordt dus gemaakt van (lees: met) boriumsilicaat. Dit is een zout dat bestaat uit kiezelzuur en boor. Ik zeg met, want glazen theepotten van hittebestendig borosilicaatglas, bevatten slechts 5% booroxide. Dat maakt het glas echter wel enorm veel robuuster en wordt het in één keer wél bestand tegen extreme temperaturenschommelingen, zonder te barsten of te breken. Door de toevoeging is de theepot nu bestand tegen temperaturen tussen -20°C en 150°C.
Voordelen van glazen theepotten
Even terug naar de glazen theepotten. We hebben nu de materiaal typen gehad. Laten we eens kijken waarom een glazen theepot voor jou geschikt is, of wanneer je het beste een glazen theepot kunt gebruiken.
Glazen theepotten hebben vaak een subtiel ingedeukte schenktuit die het gemakkelijk maakt om de thee in de theekopjes te schenken, zonder te morsen. Wel zo prettig.
Neutraal, zonder geheugen
De glazen theepot is een theepot zonder geheugen. Wat, zonder geheugen?
In tegenstelling tot andere materialen zoals gietijzer of porselein, dringt de thee niet door tot in het materiaal van de theepot.
Glas is een neutraal materiaal waarmee je verschillende theesoorten afwisselend kunt zetten. Het ene moment drink je groene thee, gevolgd door een Assam zwarte thee of een Pu erh.
Mits goed schoon gemaakt proef je geen ‘carry over’.
Een ander punt – in het verlengde hiervan – is dat elk thee of kruid (let op kruidenliefhebbers!) is te zetten met een glazen theepot. Dit komt doordat glas en kruiden niet op elkaar reageren.
Duurzaam
Glas is bovendien enorm duurzaam, en ook resistent materiaal – tenzij je je theepot laat vallen natuurlijk. Dan kom je er wel vanaf!
In tegenstelling tot bijvoorbeeld porselein of gietijzer is glas bestand is tegen corrosie en krassen. Glas is bovendien 100% recyclebaar.
Visueel
Met een glazen theepot kun je goed zien hoe de infusie zich volledig ontwikkeld. Beginnend met een klein kleur verschil als je de theebladeren er net in hebt gedaan, sterker kleurverschil rond de theebladeren als deze beginnen te trekken totdat de thee volledig getrokken is. Prachtig!
Los van dit al mooie schouwspel, glazen theepotten zijn met name geschikt voor groene thee zoals Taiping houkui en Dragon Well, lichte oolong thee zoals Tie Kuan Yin of Red Robe en theebloemen. Met name deze laatste zijn prachtig om te zien te ontvouwen.
Schoonmaken
Het andere voordeel van de glazen theepot is het gemak van onderhoud. Schoonmaken. Geen gedoe, kunnen zo de vaatwasser in. De meeste zijn wel vaatwasmachinebestendig. Is dit niet het geval dan is het doorspoelen, een beetje afwasmiddel, even met de afwasborstel en een droge doek er door voldoende. Naspoelen na het thee zetten is overigens altijd aangeraden. Maar dit geldt voor elke theepot.
Hoe veilig is een glazen theepot?
Eigenlijk nog een voordeel, maar wel belangrijk om apart te benoemen. De veiligheid van een glazen theepot is ongeëvenaard ten opzichte van andere theepotten.
We willen niemand bang maken maar er zijn sporen van zware metalen in de beglazing (glazuurlaag) bij porselein, klei, keramieken theepotten en aluminium bij aluminium theepotten gevonden tijdens controles.
Gelukkig wonen we in de EU waar strenge controles worden uitgevoerd door bijvoorbeeld de NVWA. Wij zorgen dat we altijd werken met betrouwbare leveranciers en doen uitvoerige controles op de producten voordat we ze opnemen in het assortiment. We maken ons wat dat betreft absoluut geen zorgen.
En toch, het voordeel van glas, en dus van glazen theepotten, is dat deze inherent 99,99 ℅ vrij is van chemicaliën. Dit komt door de aard van glas. Al zou het glas onzuiver zijn, vanwege het chemisch passieve karakter ontstaan er geen chemische reacties wanneer je je thee zet.
En als teken van bewijs, borosilicaatglas wordt veel gebruikt in laboratoriumomgevingen vanwege het vermogen om de inhoud zuiver te houden.
Nadelen van glazen theepotten
Ondanks de duidelijk voordelen kennen glazen theepotten ook een aantal nadelen. Alhoewel klein van aard, willen we ze toch even benoemd hebben. Hoe kun je anders een goede afweging maken?
- Beperkt warmte vasthouden
- Breekbaarheid en levensduur
- Afgeven van ijzer
- Onderhoud en verkleuring
- Verbrandgevaar
Het grootste nadeel glazen theepotten is dat ze zeer weinig warmte vasthouden. Zeker als we het hebben over normaal glas. Dit komt doordat glas zeer goede geleidende eigenschappen heeft – denk ook even aan ´glasvezel´. De thee zou daarom snel afkoelen eenmaal in de theepot. Een manier om dit te verhelpen is tijdens het zetten een theelichtje onder de theepot te plaatsen. Verwarm de theepot bovendien even voor door er heet water in rond te spoelen. Dit voorkomt een directe temperatuurdaling van meerdere graden juist bij het opschenken van het theewater.
Glas is glas, en glas is en blijft kwetsbaar. Ondanks dat borosilicaatglas veel sterker is dan standaard glas, het is natuurlijk nooit zo sterk als gietijzer.
Er wordt vaak aangehaald dat glazen theepotten geen tientallen jaren meegaan, zoals gietijzer. Kanstechnisch zal dit ook wel zo zijn gezien de kans op breuk. Toch bij goed onderhoud en enige voorzichtigheid in gebruik is er geen reden dat glazen theepotten geen lange levensduur zouden hoeven te hebben.
We gaven al aan dat glas geen smaken opneemt. Zit er gewoon niet in. Enerzijds is dit een voordeel, want de theepot is inwisselbaar tussen verschillende theeën te gebruiken. Het is ook een nadeel. Denk bijvoorbeeld de verrijking van de thee door ijzer. Een van de eigenschappen die ios voorbehouden aan gietijzeren theepotten. Een beetje roest aan de gietijzeren Tetsubin is in Japan dan ook geen probleem, want ijzer is goed voor je gezondheid en geeft het water een opkikker.
Glazen theepotten zijn gevoelig voor vlekken. In tegenstelling tot keramische theepotten voegt de natuurlijke vlek geen extra smaak of rijkere smaaktonen toe aan de thee. De vlekken kunnen lelijk zijn en (bij verwaarlozing, zelfs soms) moeilijk te verwijderen.
kunnen worden verwijderd met zuiveringszout en natuurazijn, afwasmiddel met een sponsje of afwasborstel. We raden aan te beginnen met een afwasborstel en -middel, dan pas natuurazijn of zuiveringszout. Gebruik nooit staalwol, anders bekras je het oppervlak van het glas.
Hoewel sommige glazen theepotten vaatwasmachinebestendig zijn, doen wij ze liever met de hand afwassen. Met oog op de kwetsbaarheid. Gevoelsdingetje.
Let op: kan erg heet worden. Ondanks dat ze gemakkelijk warmte verliezen, kunnen glazen theepotten ook erg heet worden. Dit zal niet zo snel gaan als je alleen heet water opschenkt. Ga je ze echter direct verwarmen op een hittebron loop je wel een risicootje. We zouden nooit aanraden om glazentheepotten direct te verhitten (altijd heet water opschenken), maar wil je dit toch doen doe dan alleen gehard glas theepotten gebruiken. En gebruik een ovenwant.
Schoonmaken
Het schoonmaken van glazen theepotten is eenvoudig en gemakkelijk. Zeker de gemakkelijkste type theepot om te onderhouden!
Het super gladde oppervlak van de glazen theepotten maakt dat ze heel gemakkelijk schoon te maken zijn. Het schoonmaken van een glazen theepot is bijna te verwaarlozen. Het kost weinig moeite. Evenzo goed belangrijk om te doen na elk gebruik.
Spoel bijvoorbeeld de theepot even na nadat je deze hebt gebruikt. En laat na het zetten van de thee het er ook niet lang in staan. De deeltjes hechten niet gemakkelijk aan het gladde oppervlak, maar als je het uren laat staan wordt het er natuurlijk wel iets anders van. Het gebruik van een schone kleine spons doet wonderen tijdens het spoelen. Gebruik geen schuursponsjes om krassen te voorkomen.
De theepot van borosilicaatglas vlekt niet snel. In tegenstelling tot gietijzeren theepotten roest glas niet en is het vaak vaatwasmachinebestendig.
Bij een hardnekkige vlek kun je eerst proberen deze te verwijderen met afwasmiddel, een afwasborstel en/of een spons. Werkt dit niet? Doe eens een halve citroen pakket met zuiveringszout. Zo niet, dan is een beetje azijn op de spons voldoende.
Verschillende filters voor een glazen theepot
Glazen theepotten zijn er in alle soorten en maten. Ze worden aangeboden met verschillende soorten filters. Voor glazen theepotten zijn verschillende soorten theefilters beschikbaar.
Overweeg goed het type filter bij het doen van je aankoop. Niet elk filter is gelijk en hebben elk hun eigen voor- en nadelen, wat ze geschikt(er) maken voor verschillende theesoorten of kruiden. Het type filter hangt echt af van het soort thee dat je gewend bent te drinken.
Het mooist is als je een glazen theepot koopt waarbij een theefilter is inbegrepen. Zo weet je ten eerste dat deze perfect past bij de theepot. Het vergemakkelijkt de keuze voor de perfecte glazentheepot echter niet, maar geeft wel weer een extra criteria in het schiften van de theepotten.
We snappen dat het wat veel kan zijn, want er zijn nogal wat theefilters beschikbaar. We hebben ze even op een rij gezet. Als je ten minste een filter wilt gebruiken …
Glazen theefilter (uitneembaar of vast)
Zoals gezegd, het grote voordeel van een glazen theefilter - die je direct inbegrepen koopt bij de glazentheepot – is het visuele effect. Je kunt echt blijvend visueel genieten van jouw thee.
Het nadeel van een glazen theefilter is – vergelijkbaar met glazen theepotten - dat na verloop van tijd vlekken kunnen ontstaan (ook deze kunnen worden schoongemaakt).
Een ander nadeel is dat het filter de vorm heeft van een mandje met ribbels aan de onderkant. Vaak vrij grove openingen, waardoor kleine stukjes blaadjes of kruiden in vast komen te zitten of toch uit het filter ontsnappen.
Dit is niet het geval bij een RVS theefilter…
RVS filter (uitneembaar)
De glazen theepot kan ook een uitneembaar RVS filter hebben. Een roestvrijstalen filter in de vorm van een fijnmazig mandje. Goede RVS filters geven de beste filtratie van microdeeltjes. Je kunt dan ook allerlei soorten losse thee zetten met grote of kleine blaadjes, kruiden of vruchtenthee. Voordeel is dat het theefilter uitneembaar is waardoor deze (en de theepot) gemakkelijk zijn schoon te maken. De fijnmazigheid van het filter maakt het theefilter geschikt voor alle soorten, inclusief broken. Het is verder stevig en gemakkelijk te gebruiken. Nadeel is dat je de thee niet meer visueel zult waarnemen.
Daar hebben we ook een oplossing voor…
Tuitfilters
Tuitfilters kunnen een RVS spiraalfilter in de tuit - een spiraalvormige vorm filter in de tuit van de theepot - of een meer veerachtige borstel (vorm van een pluim) als filter. Beide zijn zeer geschikt om de thee direct en los in de glazen theepot te laten trekken. De eerste is prima geschikt voor losse, grootbladige thee. Ook zijn ze ideaal voor theebloemen en theesoorten die ´opengaan´ in water zoals types witte thee, oolong en groene thee. Het veerachtige borstel filtertje is geschikt voor grof-medium groottes.
Cafetière
Een cafetière ook wel French press theepot genoemd, is één van de meest bekende methodes om koffie te zetten. Het is zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Zoals de naam al aangeeft wordt een cafetière vooral geassocieerd met koffie, maar dit is in feite ook een type theepot. Maakt het dat het ook perfect is te gebruiken voor thee. Medium tot grovere thee is prima te gebruiken om heerlijke thee mee te zetten. Thee zetten met deze methode is erg goedkoop en daarom wordt veel gebruikt. Geschikt voor alle soorten thee, zeer goed voor groene thee.
Gebruik instructies voor een glazen theepot
Glazen theepotten kunnen erg heet worden. Dit zal niet zo snel gaan als je alleen heet water opschenkt.
In principe raden we altijd aan de glazen theepot te gebruiken door met heet water er thee in te zetten. Niet om water te koken, als waterkoker of fluitketel
Ga je ze echter direct verwarmen op een hittebron dan loop je namelijk een risicootje. We raden niet aan om glazen theepotten direct te verhitten (altijd heet water opschenken). Maar wil je dit toch doen, doe dan alleen gehard glas theepotten gebruiken. En gebruik een ovenwant.
Dat gezegd hebbende, een (gehard) glazen theepot kan in principe worden gebruikt om water direct op een gasfornuis, op elektrische kookplaatje, op infrarood, of op een houten- of kolengestookt fornuis te verwarmen. Een glazen theepot kan in principe in de magnetron, tenzij anders is aangegeven natuurlijk. Weest voorzichtig, plaats deze altijd in de magnetron zonder metalen onderdelen.
Inductie kookplaten kunnen glas niet verwarmen. Er zijn modellen theepotten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met een inductiekookplaat.
Welk type thee gebruiken in een theepot van helder glas?
De essentie van een glazen theepot is natuurlijk het visuele aspect. Tijdens de bereiding van de thee zie je het proces van trekken. Hoe theebloemen ontvouwen of theeblaadjes ontkrullen. Theebloemen zijn natuurlijk bij uitstek bijzonder geschikt voor heldere, ongekleurde glazen theepotten. Net zoals andere theesoorten op basis van bloemen, samengeperste thee zoals pu erh, opgerolde of hele theebladeren.
De opgerolde theesoorten die opengaan in water zijn een lust voor het oog. De uitgedroogde bloemen krijgen hun volume terug en de kleuren bloeien met een onvergelijkbaar schouwspel. Denk ook eens aan groene thee zoals Gunpowder, Taiping houkui, Gyokuro uit Japan en Dragon Well. Ook een lichte oolong thee zoals Tie Kuan Yin of de wat zwaardere Red Robe Da Hong Pao.
Denk niet dat er een bepaalde theesoort is voor glazen theepotten. De intense kleur van een Pu-erh zal net zo prettig zijn om waar te nemen als de kleur van de infusie.
IJsthee maken met een glazen theepot.
Als bonus hebben we nog één waar je niet zo snel aan gedacht had. Glazen theepotten zijn namelijk óók ideaal voor het bereiden van heerlijke ijsthee. Het is ook nog eens super simpel.
We beginnen door het water te koken en de thee te bereiden. Daarna voegen we fruit, citroensap en alle gewenste ingrediënten toe. Afkoelen kan snel met ijsblokjes of enkele uren in de koelkast. Beste om een borosilicaat theepot te gebruiken (in verband met thermische schokken).
Alle blogartikelen