Verschillen tussen rooibos en groene rooibos
De meeste mensen die bekend zijn met rooibos kennen het vooral als het amber-rode aftreksel. Of ben je benieuwd om meer over ‘gewone rooibos’ te leren? Net zoals de onderlinge verschillen bij ‘echte thee’, ontstaan de verschillen tussen groene rooibos en ‘gewone rooibos’ tijdens het verwerkingsproces. Hierover later meer.
Er bestaan echter nogal wat verschillen tussen beide soorten. Elk antwoord op je vraag vind je hier, waar we alles uit de doeken doen. We hebben de pagina opgesplitst in verschillende secties zodat je gemakkelijk vindt wat je zoekt.
- Huh, rooibos?
- Verwerkingsproces
- RAW & gezondheid?
- Groene rooibos hartstikke gezond!
- Verschillen in smaak
- Anders dan groene thee?
Wat is rooibos ook alweer?
Menig pagina hebben we al vol geschreven over rooibos (zoals wat het is), maar nog niet over groene rooibos. Het voltallige lid Aspalathus linearis van de vlinderbloemfamilie (waar honeybush ook toe behoort) groeit alleen rondom de Cedarberg in de Westkaap van Zuid-Afrika.
Al sinds de kolonisatie door de Nederlanders wordt er volop genoten van de ooit wilde bergplant. Een smakelijke en verkwikkende (kruiden)thee. Ook vandaag de dag nog wordt er nog volop genoten van rooibos. Dat de ontwikkeling sindsdien niet heeft stil gestaan bewijzen de vele rooibosproducten wel. Naast ‘gewone rooibos thee’ zijn er onder andere rooibos espresso en groene rooibos… Wacht, groene rooibos?
Verwerkingsproces - het ontstaan van rooibossoorten
Groene rooibos komt van dezelfde plant als ‘gewone rooibos´, maar wordt op een andere manier verwerkt. Hetzelfde blad. Absoluut geen verschil. ‘Gewone of rode rooibos’ gaat in het proces door een fermentatiefase heen. Groene rooibos echter niet. Bij groene rooibos worden de rooibosbladeren namelijk direct na het plukken naar de fabriek vervoerd. Hier ondergaan ze een speciale verwerking via stoom.
Door het stomen krijgen de bladeren niet de kans te fermenteren. Dit is een vergelijkbare techniek die door Japanse theefabrieken wordt gebruikt voor de productie van de befaamde Japanse groene thee. Door de bladeren te stomen blijft de groene kleur van de bladeren, de takken zijn van nature rood, zoveel mogelijk behouden.
Gewone rooibos, de rooibos zoals we het vooral kennen, gaat door het volledige fermentatieproces. Een proces vergelijkbaar met dat van zwarte thee. Door het fermentatieproces verandert de kleur van de bladeren van groen in haar kenmerkende rode kleur.
RAW - waarom groene rooibos onder RAW Food valt
Groene rooibos past heel goed in de RAW food beweging. Even voor de duidelijkheid, wat is RAW food ook alweer? RAW food, oftewel rauwe voeding, is onverhit en onbewerkt voedsel. Voedsel dat dus niet wordt gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden. In principe al het voedsel dat niet verwarmt is tot boven 42 °C.
Doordat groene rooibos slechts licht gestoomd wordt – temperatuur komt niet boven 42 °C – en het slechts minimaal verwerkt wordt – het wordt bijvoorbeeld niet gepasteuriseerd – valt het onder RAW food.
Groene rooibos is hartstikke goed!
Door de minimale bewerking behoudt de plant veel van haar natuurlijke voedingswaardes. Zo heeft het bijvoorbeeld 2 x zoveel polyfenolen dan andere (kruiden)thee. Tot wel 140 mg per 100ml, en vergeleken met 55mg bij groene thee, is dit heel veel!
Zoals ook ‘echte thee’ bevat rooibos antioxidanten die kunnen bijdragen aan je gezondheid. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat rooibos een hoge mate van antioxidanten bevat. Recent onderzoek wijst bovendien op het feit dat groene rooibos zelfs meer antioxidanten bevat dan ‘gewone rooibos’. Of dit ook direct een voordeel is voor het lichaam is echter nog niet aangetoond.
Groene rooibos bevat veel van de voedingswaardes die ook in andere thee zijn te vinden, alleen in een hogere concentratie. Het is rijk in natuurlijke voedingswaardes en bevat ook chlorofyl.
Beide rooibossoorten zitten verder bomvol actieve inhoudsstoffen die ook je gezondheid kunnen ondersteunen. Naast de vele antioxidanten bevat rooibos ook mineralen zoals ijzer, koper, zink, magnesium, calcium, fluoride en mangaan.
Zijstraatje: bevat groene rooibos kilocalorieën of cafeïne?
Net zoals gewone rooibos is groene rooibos volkomen vrij van cafeïne en bevat het net zoveel kilocalorieën als water. Niets, nada, niente, niks, noppes. Nul komma nul.
Smaakbeleving: Hoe smaakt groene rooibos?
Waar het naar smaakt? In tegenstelling tot ‘gewone rooibos’ - wat een zoete, zachte, rijke smaak heeft, heeft groene rooibos wel wat weg van groene thee. Vanzelfsprekend is smaak subjectief en iedereen ervaart smaak op zijn of haar eigen manier.
Grassig, delicaat, mild en heerlijk komen wellicht het beste in de buurt als we het onder woorden moeten brengen. Maar over smaak valt niet te wisten, en het kan zijn dat we wat bevoordeeld zijn…
Groene rooibos is een heerlijk lichte kruidenthee met een aangenaam zachte en lichte natuurlijke zoete smaaktonen. In tegenstelling tot groene thee wat bitter kan worden (waarover later meer), kan groene rooibos in geen geval bitter worden door de zeer lage hoeveelheid tannines.
Hoe lang je groene rooibos ook laat trekken, de smaak van het aftreksel kan alleen maar sterker worden. Nooit bitter.
Groene rooibos smaakt voor de rest heerlijk verfrissend. Het kan dan ook gemakkelijk de hele dag door gedronken worden. Zelfs ’s nachts. Tenzij je natuurlijk niet de hele nacht van bed af wil omdat je naar de WC moet…
Zoals groene thee kan groene rooibos ook het beste zonder melk gedronken worden zodat de delicate en alles bepalende smaak maximaal tot haar recht komt.
Verschillen tussen groene rooibos en groene thee?
Ten eerste, en vrij voor de hand liggend, wordt groene rooibos gemaakt van de bladeren van de rooibosplant (apalathus linearis). Dit is dezelfde plant als waar bekende broer ‘gewone rooibos’ ook van wordt gemaakt.
De techniek voor het maken van groene thee is geïnspireerd op de manier hoe groene thee wordt gemaakt. Groene thee daarentegen wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, de Camellia Sinensis. Na het oogsten worden de bladeren van de Camellia Sinensis snel gestoomd of verhit zodat het fermentatieproces direct stopt. Wordt dit proces niet gestopt dat werken we richting een oolong thee of een zwarte thee. Wat een verhaal op zich zelf is…
Naast dat groene thee en groene rooibos elk van een andere plant afkomstig zijn, zijn er meer verschillen. De smaak bijvoorbeeld is behoorlijk verschillend. Net zoals de hoeveelheid cafeïne. Van nature bevat de rooibosplant namelijk geen cafeïne.
Groene thee en in het bijzonder de theeplant, bevat van nature wel cafeïne. Groene thee bevat dus, al is het vrij weinig, wel cafeïne. Bovendien, in tegenstelling tot groene thee wat de neiging heeft om bitter te worden, wordt groene rooibos in geen geval bitter. Zoals gezegd heeft dit te maken met de zeer lage hoeveelheid tannines in groene rooibos.
Dan de smaak. Erg kort door de bocht ligt het grootste smaakverschil tussen beide vooral op de ´medicinale smaak´ van rooibos tegenover de meer zoet, grassige smaak van een gangbare groene thee. Groene rooibos is een echte kruidenthee, wat zeer herkenbaar is in het smaakprofiel.
Vanzelfsprekend is smaak subjectief en iedereen ervaart smaak op zijn of haar eigen manier. Verder is groene rooibos vrij beperkt in mogelijke smaakverschillen. Ten eerste komt het uit een relatief klein teeltgebied met veel minder klimaat en geografische verschillen dan bij groene thee het geval is. Dit maakt het van nature een veel homogener product. Er zijn in principe, uitzondering daargelaten, geen subsoorten op smaak te herken.
Dit in tegenstelling tot groene thee, wat wel 100-en tot wellicht 1000-en verschillende subsoorten en types kent. Smaken bepaald door grondsoort, hoeveelheid neerslag, ligging van de plantage (hoogte) en natuurlijk de verwerking zelf. Een gestoomde groene thee levert een heel andere smaak dan groene thee verhit in een pan.
Daarom is, ondanks alle goede bedoelingen, een echt goede vergelijking op smaak tussen groene rooibos en -thee lastig te maken.
Meer rooibos tips & veelgestelde vragen
- Alles over rooibos thee
- Rooibosthee zetten
- Rooibos thee gezondheidsvoordelen
- Rooibosthee bewaren
- Korte geschiedenis van rooibos
- Uitgelegd: Productieproces van rooibos
- Rooibos en honeybush: ontdek de verschillen
- 8 feiten over rooibos op een rij
- FAQ: Rooibos wel of geen thee?
- FAQ: Wat is een rooibosplant?
- FAQ: Waar komt rooibos thee vandaan?
- FAQ: Mag ik rooibos gebruiken tijdens het vasten?
- FAQ: Wat is het verschil tussen rooibos en andere rode theeën?
- FAQ: Is rooibos een kruidenthee?
- FAQ: Helpt rooibosthee bij afvallen?