Theepot voor losse thee; welke theepot kopen?
Ga je een theepot kopen? Theepotten vind je in vele soorten en maten. En je koopt vaak maar één of enkele theepotten. Daarnaast zie je de theepot vaak. Kortom, je wilt een theepot kopen welke bij jou past en waarmee je het perfecte kop thee kunt bereiden. Daarom is het belangrijk de juiste keuze te maken.
Maar waar let je op bij het kopen van een theepot? Welk materiaal kun je bijvoorbeeld het beste kiezen? Welk formaat heeft jouw ideale theepot? Kies je een theepot met filter voor losse thee of een theepot zonder filter? En kan de theepot je thee warm houden? In deze blog helpen we je om de beste keuze te maken om jouw perfecte theepot te kopen!
Er zijn een aantal aspecten om in overweging te nemen bij het kopen van een theepot:
- Materiaal van de theepot;
- Formaat van de theepot;
- Thee warm houden;
- Functionaliteit van de theepot;
- Jouw favoriete thee(ën);
- Theepot met filter of zonder filter;
- Design;
- Prijs.
Van welk materiaal moet ik een theepot kopen?
Er worden diverse materialen gebruikt om theepotten mee te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Gietijzer, Keramiek, Glas en Porselein. De verschillende materialen zijn ideaal in verschillende situaties. Zo heeft het materiaal van de theepot bijvoorbeeld invloed op hoe lang de thee warm blijft en bepaalt het materiaal of deze te combineren is met de rest van je servies. Hieronder lichten we de voor- en nadelen per materiaalsoort verder toe.
Gietijzeren theepot / Japanse theepot
Gietijzeren theepotten staan ook wel bekend als Japanse theepot. Ze hebben een klassiek uiterlijk en zijn verkrijgbaar in vele vormen en kleuren. De theepotten zijn over het algemeen gemakkelijk te combineren met een wat strakker ogend of glazen theeservies. Gietijzeren theepotten hebben als groot voordeel dat het thee langer warm houdt en ze zijn geschikt voor alle theesoorten.
Gietijzeren theepotten zijn echter wel wat zwaarder dan andere materialen. Daarnaast zie je niet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. Ook dient een gietijzeren theepot goed onderhouden te worden (zoals beschermen tegen roest), omdat er andere kans bestaat op roest. Gelukkig zijn veel gietijzeren theepotten voorzien van een emaillen binnenlaag. Hierdoor maken de waterdruppels geen kans om in aanraking te komen met het gietijzer.
Om de thee nog langer warm te houden wordt voor Japanse theepotten vaak gekozen voor een gietijzeren theelicht. Om je tafel te beschermen bestaan bijpassende gietijzeren onderzetter. Let op, gietijzeren theepotten worden vaak Japanse theepotten genoemd omdat de theepotten in Japan een lange traditie kennen. Dit wil niet zeggen dat de gietijzeren theepotten ook geproduceerd zijn in Japan, ook China produceert veel gietijzeren theepotten. Ten slotte, het is goed om je te verdiepen in het verschil tussen een gietijzeren theepot in de stijl van een tetsubin en een daadwerlijke tetsubin.
Glazen theepot
Wil je een theepot die gemakkelijk te combineren is met welk theeservies dan ook? Kies dan je voor een glazen theepot. Glazen theepotten zijn geschikt voor alle theesoorten. Glas is materiaal wat geen geur of smaak afgeeft. Glazen theepotten zijn vooral populair omdat je de theebladeren prachtig kunt zien ontvouwen. Het perfecte meditatiemomentje wanneer je langzaam de kleur en smaak van de thee in het water ziet ontstaan. Je kunt bij een glazen theepot ook gemakkelijk zien hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. Verder is het ideaal aan een glazen theepot dat hier geen geurtjes in blijven hangen. Ook is de theepot gemakkelijk schoon te maken.
Nadeel is echter dat een glazen theepot de warmte minder goed vasthoudt. Sommige glazen theepotten worden daarom verkocht in combinatie met een rechaud. Een rechaud maakt gebruik van een theelicht, waardoor de thee minder snel afkoelt. En juist omdat je alles kunt zien in de glazen theepot is het van belang om deze goed schoon te houden; je zult elk vlekje zien. Ook zijn glazen theepotten vaak kwetsbaarder, waardoor ze sneller kunnen breken.
Keramische theepot
Keramische theepotten zijn populair omdat ze de thee langer warm houden zonder gebruik van een theelicht. Toch zullen keramische theepotten niet te warm worden om vast te houden. Keramische theepotten zijn geschikt voor de bereiding van alle theesoorten. Een keramische theepot laat zich gemakkelijk combineren met een decoratief theeservies. Het voordeel aan keramiek is dat dit materiaal veel gebruikt word om theepotten te maken, waardoor een breed aanbod beschikbaar is van formaten en ontwerpen. Kleuren komen veelal feller over bij een keramieken theepot dan bij een porseleinen theepot.
Daartegenover staat dat een keramieken theepot bekend zijn dat ze sneller breken dan porseleinen en gietijzeren theepotten. Daarnaast zie je niet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. Ook zijn Keramische theepotten gevoeliger voor vlekken dan porseleinen theepotten. Het is daarom goed om de theepot na gebruik schoon te vegen. Behalve natuurlijk wanneer je dit vindt horen bij de charme van je theepot :)
Porseleinen theepot
Porseleinen theepotten worden vaak gekozen om haar verfijnde uiterlijk. Een porseleinen theepot laat zich gemakkelijk combineren met een decoratief theeservies. Ook zijn porseleinen theepotten zeer geschikt wanneer je meerdere soorten thee in één theepot wilt maken. Porselein heeft een lage warmtetransfer wat ervoor zorgt dat de theepot goed beet te houden is, ook vlak na het bereiden van de thee. De gehele theepot inclusief het handvat wordt niet warm. Verder wordt porselein gezien als duurzamer dan keramische theepotten, omdat het minder snel breekt. Porselein is materiaal wat geen geur of smaak afgeeft.
Echter is het lage warmtebehoud van porseleinen theepotten ook nadelig, omdat hierdoor de thee ook sneller afkoelt. Dit maakt de theepot minder geschikt voor de bereidingen van zwarte thee en Pu Erh. Daarnaast zie je niet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. En de glazuurlaag van porseleinen theepotten wordt na regelmatig gebruik steeds donkerder.
Formaat van de theepot
Theepotten zijn verkrijgbaar in vele formaten. Zo kun je kiezen voor een theepot van 0,35 liter, maar ook voor een theepot van 2 liter. Het is afhankelijk van het aantal koppen thee en het formaat van jouw theekoppen welke je meestal drinkt wat voor jou het ideale formaat is.
We hebben hieronder een overzicht gemaakt van het aantal theekoppen welke je kunt bereiden met een bepaald formaat theepot:
Losse thee heeft voldoende ruimte nodig om te ontvouwen. Maar belangrijk is om niet een te grote theepot te kiezen, omdat de thee dan sneller zal afkoelen, wat niet wenselijk is. Om de thee langer warm te houden kun je ook kiezen voor een theelicht.
Hoe lang wil je je theepot warm houden?
Wanneer je je theepot lang warm wilt houden, is opnieuw de keuze van materiaal belangrijk. Vooral een gietijzeren theepot houdt warmte lang vast, zodat je extra lang van je thee geniet. Ook keramische theepotten houden warmte langer vast dan porseleinen en glazen theepotten.
Om je theepot warm te houden, heb je een rechaud nodig. Bij sommige theepotten wordt een bijbehorend rechaud meegeleverd, maar in de meeste gevallen dien je het rechaud er los bij te kopen.
Warmhouders of rechauds
Rechauds zorgen ervoor dat je langer geniet van je thee, doordat een theelichtje je theepot langer warm houdt. Hierdoor koelt de theepot niet af. Rechauds zijn er net als theepotten in allerlei soorten materialen. De meeste van onze rechauds horen bij een bepaalde theepot of theepottenlijn.
Functionaliteit van de theepot
Er zijn diverse aspecten aan de theepot die het gebruikersgemak vergroten. We lichten hieronder een aantal uit.
Handvat
Het handvat van de theepot kan aan de zijkant zitten of aan de bovenkant. Ook kan het formaat per handvat verschillen. Belangrijk is om een theepot te kiezen waarbij je het handvat kunt vasthouden waarmee je de thee inschenkt zonder dat je handen de theepot zelf raken (om verbranding te voorkomen). En het is belangrijk dat het handvat voldoende groot is in vergelijking met de theepot. Idealiter kan het handvat het gewicht van de theepot dragen zonder dat je tijdens het inschenken de theepot hoeft te begeleiden met je andere hand.
Schenktuit
De ideale theepot heeft een schenktuit welke qua hoogte vergelijkbaar is met de hoofdopening van de theepot. Dit voorkomt dat de theepot knoeit. Ook is het wenselijk dat het handvat en de schenktuit enige afstand tot elkaar hebben om te voorkomen dat je je verbrand aan de stoom van de thee bij het inschenken.
Deksel
Ook de deksel is een belangrijk onderdeel van de theepot. Het is belangrijk dat de deksel goed past. Hierdoor kunnen de aroma’s en smaken niet vervliegen van de thee. Ook is het handig wanneer de deksel voorzien is van een haakje aan de binnenzijde waardoor de deksel er niet afvalt bij het inschenken of van een knop welke niet heet wordt, zodat je de deksel kunt tegenhouden tijdens het inschenken. Daarnaast zijn sommige deksels voorzien van een heel klein gaatje. Dit kleine gaatje zorgt er mede voor dat je de thee zonder morsen kunt inschenken.
Jouw favoriete thee(ën)
Ondanks dat je iedere theepot kunt gebruiken voor iedere theesoort kun je dit aspect toch in overweging nemen bij het kopen van een theepot. En naast jouw favoriete thee, kun je ook meenemen in jouw theepot keuze of je veel theeën afwisselt of vooral één specifieke thee drinkt.
Drink je bij voorkeur zwarte theeën en Pu Erh? Kies dan voor een keramische theepot of gietijzeren. Waarom? Bij zwarte thee en Pu Erh is het belangrijk kokend water te gebruiken bij de bereiding. Om de smaak van de thee perfect tot zijn recht te laten komen is het ideaal wanneer de thee bereid wordt in een keramische of gietijzeren theepot. Dit omdat keramiek en gietijzer de thee langer warm houdt.
Ben je juist een liefhebber van groene thee of witte thee? Deze meer delicate theeën passen perfect bij een delicate porseleinen theepot. Vaak worden voor groene theeën ook kleinere theepotten gekozen dan voor zwarte theeën.
Vind je het bereiden van de thee ook al een feestje? Kies dan voor een glazen theepot. Een glazen theepot is ideaal om het schouwspel te aanschouwen tussen het water en de theebladeren welke zich ontvouwen.
En wissel je juist graag af tussen verschillende theesoorten? Kies dan voor een glazen of porseleinen theepot. Deze materialen geven geen smaak of geur af. Dit maakt glazen en porseleinen theepotten ook ideaal wanneer je veel kruidentheeën drinkt, omdat dit materiaal onmogelijk interactie zal hebben met de kruidentheeën in tegenstelling tot bijvoorbeeld metalen theepotten.
Theepot met filter of zonder filter
Wanneer je op zoek bent naar een theepot voor losse thee, dan kun je kiezen tussen een theepot met filter of een theepot zonder filter. Daarnaast kun je kiezen voor een theepot met filter welke niet verwijderbaar is of voor een theepot waarbij je het filter wel kunt verwijderen.
Wanneer je kiest voor een theepot met filter voor losse thee is het belangrijk dat het filter voldoende ruimte geeft zodat de thee volledig kan ontvouwen. Wanneer de thee na het trekken opgepropt in het theefilter zit, is deze te klein voor de thee en de hoeveelheid thee welke je wenst te zetten. Dit komt de smaak niet ten goede. Het voordeel van een los theefilter is dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen na het laten trekken van de thee. Ook kun je het filter gemakkelijk schoonmaken. En bij een theepot met filter voor losse thee, afhankelijk van hoe fijn je filter is, zorgt het filter ervoor dat je geen theebladeren in je theekop krijgt.
Het is ook mogelijk om een theepot voor losse thee te kiezen waarbij je de losse thee los in de theepot zet. Dit kan bijvoorbeeld met een theepot met daarin een afscheiding naar de schenktuit door middel van kleine gaatjes. Let wel op dat de thee op deze manier doortrekt in de theepot doordat je de theebladeren niet verwijdert. In bijvoorbeeld China is het daarom gangbaar om de thee na het trekken over te schenken in een andere kan, zodat de thee niet verder trekt. Een andere mogelijkheid is om nadat je een kop thee uit de theepot hebt geschonken, nieuw water in de theepot te schenken. Hiermee gebruik je de bladeren nogmaals wat een compleet andere smaakbeleving kan geven. Vaak wordt deze manier van theezetten toegepast bij kleinere theepotten. Wel is deze manier van theezetten minder geschikt voor de bereiding van thee met rooibos, omdat deze vaak door de gaatje passen, ook na bereiding van de thee.
Mocht de theepot niet voorzien zijn van de porseleinen gaatje, dan is het ook mogelijk om een theefilter voor in de tuit te gebruiken. Dit compacte theefilter, ook wel theezeef voor de schenktuit genoemd, druk je gemakkelijk van buitenaf in de tuit van je theepot en het uiteinde haak je om de schenktuit. Ook hiervoor geldt dat hele fijne kruidentheeën en rooibos niet volledig tegengehouden zullen worden door de theezeef.
Ben je een liefhebber van losse thee? Kies dan voor een theepot met theefilter. Of kies voor een theepot zonder theefilter en kies het theefilter welke het beste bij jouw past. Bijvoorbeeld papieren filters, deze kun je na gebruik weggooien. We bieden een ruime keuze aan losse theefilters.
Alle theepotten voor losse thee
Design
Verder is het design van de theepot belangrijk voor jouw uiteindelijke keuze. Waar houdt jij van? Zoek je bijvoorbeeld een specifieke kleur bij jouw interieur? Vind je juist een bepaald patroon op de theepot leuk en vrolijk? Of zoek je een specifieke vorm theepot? Neem deze aspecten vooral mee in je uiteindelijk keuze. Een van de belangrijkste aspecten van het kiezen van een theepot om te kopen is toch jouw smaak!
Prijs
Tot slot, uiteraard bepaald jouw budget mede de theepot welke je uiteindelijk kiest. Theepotten zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Om jouw budget te bepalen is het goed om antwoord te geven op de volgende vragen:
- Zoek je een theepot voor dagelijks gebruik of gebruik je de theepot af en toe?
- Zoek je een theepot voor de lange termijn of houd je van afwisseling?
- Zoek je een theepot voor jezelf of om te delen met familie/vrienden?
Accessoires
Om je thee-ervaring compleet te maken, heb je aan een theepot alleen niet genoeg. Om extra te genieten van jouw thee-momentje zijn accessoires essentieel. En voor een heerlijk kopje thee heb je natuurlijk de beste thee nodig.
Kies je voor een theepot met of zonder theefilter? Bij Evansnwatson.nl maakt het niets uit, zo verkopen we losse theefilters, maar ook papieren theefilters. Zo blijft de keuze aan jou en vind je bij ons altijd jouw favoriete thee.
Tenslotte kunnen ook de mooie theeglazen natuurlijk niet ontbreken. Om alle mogelijkheden te zien, neem je een kijkje op onze accessoire-pagina.
Hoe maak je optimaal gebruik van je theepot? - Perfect Brew
Heb je de perfecte theepot gekocht en vraag je je af hoe je nu het perfecte kopje thee kunt bereiden? Houd de volgende richtlijnen aan en geniet!
- Vul je fluitketel met vers water. Wanneer je opgewarmd water hergebruikt dan zal de smaak van de thee flauwer zijn;
- Verwarm het water tot de aanbevolen temperatuur zoals aangegeven op de verpakking van je te bereiden losse thee. Wanneer je de thee te heet of koud bereid zal dit invloed hebben op de intensiteit van de smaak en geur van de thee;
- Schenk een beetje van het opgewarmde water in je theepot en swing dit rond om de theepot op te warmen. Gooi het water vervolgens weg. Dit zorgt ervoor dat je thee op de juiste temperatuur bereidt wordt en langer warm blijft.
- Schep voldoende thee voor het aantal koppen welke je gaat bereiden in (het filter van) de theepot. Op onze verpakking vind je de ideale hoeveelheid thee per kop thee;
- Schenk het water nu in de theepot en laat de thee de aangegeven tijd trekken.
- Verwijder vervolgens het theefilter;
- Geniet!
Meer losse thee tips & veelgestelde vragen
- Losse thee bewaren
- Losse thee zetten
- Wat is losse thee?
- Zelf ijsthee maken met losse thee
- De verschillen tussen theezakjes en losse thee
- Theesoorten: alle losse thee uitgelegd
- Alles wat je nog niet wist over losse thee
- Temperatuur: water koken voor losse thee
- FAQ: Hoe lang kun je thee bewaren?
- FAQ: Hoe drink ik losse thee zoals in China?
- FAQ: Hoe zet ik losse thee (zonder attributen)?
- FAQ: Waarom is losse thee goedkoper (dan Cola Light)?
- FAQ: Hoe beoordeel ik de kwaliteit van losse thee?
- FAQ: Waar komt losse thee vandaan?
- Losse thee kopen >>