Rooibosthee zetten
Rooibosthee is, en dat hebben natuurlijk al hier geleerd, eigenlijk een aromatische infusie omdat het geen ‘echte thee’ is. Rooibos komt namelijk niet van de theeplant en bovendien ook niet uit de typische theeproducerende landen zoals Japan, China of India.
Het komt alleen en uitsluitend uit het Cedergebergte in Zuid-Afrika. Voornamelijk in en rond Clanwilliam. Rooibosthee heerlijk om te drinken, zowel warm als koud. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat rooibos een positief effect heeft op de gezondheid. Rooibos zetten als
- Puur, zoals gewone thee
- Iced, de befaamde ijsthee
- Classic, zoals in Zuid-Afrika
- Smaakbeleving: hoe smaakt rooibos?
- Zoetstoffen en welke het beste zijn
- Culinair genieten met rooibos
Het leuke van rooibosthee is bovendien dat het super gemakkelijk is om te maken. Rooibos is bijvoorbeeld hetzelfde als gewone thee te zetten, de meest gebruikte methode. In 95% van de gevallen. Rooibos is echter ook zeer goed als ijsthee te zetten. Wist jij bovendien al hoe ze van rooibosthee genieten in Zuid-Afrika?
Ten slotte vind je op deze pagina meer over hoe goede rooibosthee hoort te smaken. Wel zo gemakkelijk om te bepalen of het zetten goed is gegaan. Hiernaast vind je nog welke zoetstoffen het beste zijn te gebruiken voor het zoeten van je rooibosthee en wat je allemaal nog meer met rooibos kan in de keuken.
Rooibosthee zetten in een notendop
Rooibosthee is ideaal omdat het geen cafeïne bevat en je het langer kan laten trekken zonder bitter te worden zoals bij bijvoorbeeld zwarte thee. Een kort stappenplan voor het zetten van rooibos:
Vul de waterkoker met ca. 1 liter water. Gebruik het liefst gefilterd water. Verwarm het water tot ca. 90 °C. Verwarm de theepot voor. Voeg ca. 4-5 theelepels rooibosthee toe aan de theepot. Laat de rooibos 2-5 trekken. Filter het rooibos met een zeef uit de thee of verwijder het theefilter. Schenk de rooibos in je kop en geniet.
In de regel gebruik je voor elke kop, 1 theelepel rooibosthee. De smaak komt het beste tot zijn recht in een theepot. Voel je je een expert dan verwarm je de theepot natuurlijk even voor door hier kokend water in te gieten en daarna weer leeg te laten lopen. Teruggerekend naar een theepot (inhoud: 1 liter) gebruik je zo´n 4-5 theelepels of 12-15 gram rooibos.
Voor de beste smaak is het aangeraden net niet-kokend water te gebruiken. De temperatuur voor het zetten van de beste rooibos is 90 °C. Gebruik wel altijd koud, vers water. De rooibosthee kan tot zo’n 6 minuten trekken nog smaak afgeven. Hierna neemt de kwaliteit van het aftreksel af. Laat de rooibosthee tenminste 2 tot 3 minuten trekken, voor een krachtigere smaak is 3 tot 5 minuten prima.
Drink de rooibosthee puur of voeg naar smaak melk of zoetstoffen toe. Zoals bijvoorbeeld suiker, honing of honing en citroen. Om de beste rooibosthee te zetten hebben we nog een aantal andere tips.
- Gebruik altijd vers, koud water. Woon je in een kalkrijk gebied gebruik dan bronwater of gefilterd water. Goede kwaliteit rooibos is meerdere keren te gebruiken voor het zetten
- Als bij de rooibos zetinstructies zijn vermeld, houd deze dan aan. Indien dit niet het geval is gebruik dan ca. 2 gram losse rooibos per kop (ca. 250 ml)
- Rooibos is vergelijkbaar met zwarte thee en andere kruidenthee het beste te zetten in heet water (90 - 100 °C) Als je geen thermometer bij de hand hebt, in Nederland suddert water bij ca. 90 °C en kookt het bij 100 °C. Dit heeft te maken met de atmosferische druk. Hoe hoger is bent, hoe lager het kookpunt. Een veilige aanname is dat het kookpunt met ca. 0,5 °C daalt bij elke 30 meter die je stijgt.
- Dek je kop rooibos af na het zetten van de thee zodat de rooibos zo heet mogelijk blijft
- Proef de rooibos na de aangegeven tijd in de zetinstructie (advies zettijd 4-5 minuten) en bepaal dan of je de rooibos langer wilt laten trekken. In tegenstelling tot zwarte of groene thee wordt rooibos niet astringent of bitter hoe langer je het laat trekken. Het wordt alleen maar sterker en kleurrijker.
- Rooibos is al lekker op zich zelf, maar net zoals een traditionele zwarte thee is rooibos ook lekker met een vleugje room of melk en een vleugje zoetigheid zoals suiker of honing. Rooibos wordt veel gebruikt om melanges mee te maken, zo matcht het erg mooi met vanille-, chocolade- of citrussmaaktonen. Het is leuk om hier zelf ook mee te experimenteren!
- Rooibos is minder astringent en bitter dan Ceylon (zwarte thee) en behoeft minder suiker of andere zoetstoffen voor een aangename smaak.
- Rooibos kan opnieuw opgewarmd worden zonder dat het smaak verliest of dat het bitter wordt. Voor rooibos met een vollere smaak is langzame verhitting tijdens het zetten op een fornuis (of een andere gelijkmatige warmtebron) aangeraden.
- Wanneer de rooibos 5 tot 10 minuten wordt getrokken nemen de activiteit aan antioxidanten significant toe.
- Gebruik gekookt water met een neutral pH. Gebruik nooit gekookt water wat opnieuw verhit is in verband met afname van zuurstof.
- Het warmhouden van de theepot tijdens het trekken op een zeer zacht vuurtje of op het fornuis, geeft een vollere smaak.
- Na het zetten van de eerste theepot met rooibos is het meerdere keren mogelijk om met hetzelfde rooibosthee meer thee te maken
Ijsthee maken met rooibos
Rooibosthee is echter ook prima koud te drinken. Juist in de zomer is rooibos de perfecte basis om te gebruiken voor het maken van ijsthee maar ook in combinatie met vruchtensap. Net zoals bij het zetten van warme rooibosthee, is het maken van ijsthee met rooibos ook super simpel.
Voeg rooibos toe aan 1 liter gefilterd koud water. Gebruik zo’n 4 eetlepels. Laat 8 uur trekken op een koele, donkere plek. Filter het aftreksel en zet de thee in de koelkast. Eenmaal koel, schenk in en genieten geblazen.
De beste rooibos ijsthee te maken begin je met het toevoegen van rooibos aan water, het liefst gefilterd koud water. Gebruik zo’n 4 lepels (8 gram) per liter water. Hiervoor is het handig om een afsluitbare pitcher of kan te gebruiken.
Na het vullen van de pitcher/kan met koud water en rooibosthee, doe je het deksel er op en zet je dit weg in een koude, donkere plek in de keuken. Het hoeft nog niet in de koelkast. Laat dit 8 uur trekken.
Het is handig om het zetten van de ijsthee te combineren met een andere activiteit. Bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent of voordat je naar bed gaat.
Na het trekken, gaan we het filteren. Hiervoor kun je een Franse cafetière of zeefje gebruiken. Zet de ijsthee in de koelkast of serveer het direct met ijs.
Het bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat de ijsthee op de juiste temperatuur komt. Rooibos kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden.
Ondanks dat rooibos van zichzelf zoet en aromatisch is, kan het gezoet worden. Het toevoegen van suiker of zoetstoffen kan helpen. Voeg eventueel suiker, stevia, honing of een andere zoetstof naar smaak toe. Het toevoegen van honing kan ook als je geraffineerde suikers wilt vermijden. Een schijfje citroen of sinaasappel past er overigens perfect bij.
Rooibos zoals in Zuid-Afrika
In Nederland en België wordt rooibosthee op dezelfde manier gezet zoals thee en andere kruiden waar een aftreksel van wordt getrokken. Het kruid wordt toegevoegd aan heet water en na de juiste tijd weer er uitgehaald. Op de rooibosplantages echter wordt er eerst water aan de kook gebracht, waar vervolgens de losse rooibosthee aan toe gevoegd wordt. Men maakt dus meer een afkooksel. Door de het afkooksel zo´n 10 tot 20 minuten te laten sudderen, ontstaat een sterkere infusie met veel waardevolle, gezonde bestandsdelen van de plant en met een bijzonder aangename, fruitig-houtachtig aroma.
Smaakbeleving: hoe smaakt rooibosthee?
De smaak van rooibos is het beste te omschrijven als ergens tussen rokerig, zoet, houtachtige, grassig, vanille, bloemig, honing, kruidig en karamel. Goede rooibos geeft een rode-oranje gekleurd aftreksel, full-body en nootachtig, houtachtige en aardse smaaktonen.
Vaak gaan deze zwaardere smaaktonen gepaard met een vleugje vanille. De betere rooibos heeft een romige, zoete afdronk. Rooibos is heerlijk op zichzelf maar het kan ook prima gedronken worden met een vleugje melk, een beetje suiker of wat honing. Deze laatste is de traditionele manier van rooibos zetten in Zuid Afrika.
Welke gezonde zoetstoffen het beste zijn
Er zijn zo veel mogelijkheden om rooibosthee mee te zoeten dat we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien, niets is wat het lijkt en er bestaan inmiddels ook zo veel zoetstoffen. Waar kun je je rooibosthee beter niet mee zoeten, en belangrijker nog – waarmee wel?
Het is belangrijk eerst onderscheid te maken in zoetstoffen, zo bestaan er natuurlijke- en kunstmatige zoetstoffen. Laten we voor het gemak uitgaan dat we geen kunstmatige, fabrieksgeproduceerde, caloriearme zoetstoffen willen maar gaan voor puur natuur.
Binnen natuurlijke zoetstoffen kunnen we verder nog onderscheid maken tussen on- en geraffineerde suikers.
- Geraffineerde suikers bevatten geen natuurlijke bestandsdelen meer. Het beste is dus om geraffineerde suikers ook links te laten liggen.
- Deze natuurlijke (ongeraffineerde) zoetstoffen - zoals suiker, stroop en honing, worden gewonnen uit natuurlijke voedingsmiddelen.
Ze verschillen onderling in hun glucose-fructose verhouding, voedingswaarde en glycemische index (GI). De samenstelling van deze drie factoren bepaalt hoe gezond het voor het lichaam is.
Natuurlijk betekent echter niet per definitie dat het ook gezond is. De balans tussen fructose en glucose is belangrijk om hierbij in de gaten te houden, maar ook de GI.
De GI geeft aan hoe sterk je bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je een bepaald product hebt gegeten. Glucose heeft een sterke invloed op bloedsuikerspiegel (en aanmaak van insuline) en fructose op de aanmaak van vetweefsel.
Zoetstoffen met een lage glycemische waarde zijn bijvoorbeeld gunstig tijdens het afvallen.
Uiteindelijk bepalen dus een lage verhouding fructose-glucose, lage GI en hoge voedingswaardes (vitamines, mineralen en enzymen) hoe gezond een natuurlijke zoetstof is.
Zo worden ongeraffineerde zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker en palmsuiker als gezond gezien, omdat ze veel enzymen en mineralen bevatten, en een lage glycemische index hebben.
Andere gezonde, natuurlijke zoetstoffen met een lage GI en vitaminen, mineralen en enzymen bevatten zijn stevia, kokosbloesemsuiker, rauwe honing en palmsuiker. Kortom, ons advies om rooibosthee met gezonde natuurlijke zoetstoffen mee te zoeten zijn:
- Kokosbloesemsuiker
- Palmsuiker
- Rauwe honing
- Stevia
Culinair genieten: wat kun je nog meer met rooibos
Wat ook leuk is, is dat rooibos allang niet meer alleen nog als thee gedronken wordt. Rooibos wordt namelijk steeds populairder als ingrediënt in recepten. Het smaakprofiel leent zich hier uitstekend voor. Zowel rooibosthee als –poeder is hiervoor geschikt.
Rooibos wordt al door verschillende Zuid-Afrikaanse chefkoks gebruikt als smaakmaker in gerechten maar ook bij het bereiden van sauzen en desserts.
Een leuk ontwikkeling is dat rooibos steeds vaker als alternatief voor koffie wordt gebruikt. Voor bijvoorbeeld het maken van latte’s, ijsthee/koffie en cocktails. Om rooibos te kunnen gebruiken in een espressoapparaat is wel het belangrijk poeder te gebruiken.
Niet alleen in gerechten en voedselbereiding, door de ontdekking van de gezondheidsvoordelen wordt het ook in gezondheidsgerichte producten zoals cosmetica verwerkt.
Rooibosthee is hier echter niet geschikt voor. Hier worden vaak extracten, poeders of tincturen gebruikt. De diepe, amberrode kleur van gezette rooibos wordt ten slotte ook gebruikt als natuurlijke haarverf, voor het beschilderen van paaseieren of het verven van textiel.
Meer rooibos tips & veelgestelde vragen
- Alles over rooibos thee
- FAQ: Hoelang kun je rooibos laten trekken?
- FAQ: Kun je rooibos meerdere keren laten trekken?
- FAQ: Wordt rooibos biiter?