Moringa oleifera, de wonderboom

26 dec 2021
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Moringa blad worden al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid. In veel gevallen wordt moringa blad thee gemaakt, maar ook de zaden en zelfs ook de schors en wortel worden genuttigd. Het is vooral bekend van haar verleden met Ayurveda in India, maar inmiddels niet meer weg te denken uit andere delen van de wereld. De bladeren zitten namelijk boordevol voedzame verbindingen die essentieel zijn voor de gezondheid. Het wordt dan ook veel ingezet als middel tegen ondervoeding.

De plant is echter nog maar sinds kort op de radar in het Westen. In dit artikel vertellen we je daarom graag de mogelijkheden om moringa oleifera blad op te nemen in je dagelijkse voedingspatroon, meer over moringa, waar het vandaan komt, hoe je het het beste zetten kan en hoe het smaakt.

Lees je mee?

Wat is Moringa thee?

Moringa thee wordt gemaakt van de bladeren van de Moringa oleifera boom. Moringa-thee is een kruidenthee die wordt gemaakt door de moringa-bladeren in zuiver heet water te trekken. De thee kan ook worden gemaakt met moringabladpoeder en theezakjes. Het is van nature cafeïnevrij en kan op elk moment van de dag worden geconsumeerd.

Waar is moringa goed voor?

Moringa is een boom die al duizenden jaren in India wordt gebruikt voor alles, van voedsel tot bouwmaterialen, en ook vanwege zijn heilzame eigenschappen. Deze 'wonderboom' is echt een klein wonder omdat elk deel van de boom nuttig is. Alle delen - dus de wortels, takken en schors, bladeren, zaden, hars en bloemen - worden beschouwd als geneeskrachtige kruid, in de Ayurvedische (traditionele Indiase geneeswijze) en Unani (traditionele Midden-Oosterse geneeswijze).

Tegenwoordig worden de bladeren en zaden op grote schaal gebruikt vanwege hun voedingswaarde en er wordt veel onderzoek gedaan naar de enorme potentie van moringa. 

Het zaad bevat veel olie en de vezels die overblijven na olie-extractie zijn een van de beste plantaardige zuiveringsmiddelen voor het zuiveren van water. Verder smaken de wortels naar mierikswortel en daarom worden deze veel als specerij gebruikt. Bovendien worden de bloemen als ingrediënt in omeletten gegeten.

De bladeren hebben een extreem hoge voedingswaarde en worden gedroogd en verpoederd en in sauzen en babyvoeding gedaan. Van het blad wordt een drank gemaakt, hetzij als standaardthee, hetzij als een soort gereconstitueerd gedroogd bladsap. In India worden de onrijpe zaaddozen (bekend als drumsticks) als asperges gegeten.

Moringa oleifera bevat 92 voedingsstoffen en 46 verschillende antioxidanten. Hiermee bevat Moringa oleifera bijna alle vitaminen uit groente en fruit.

Hoe smaakt moringa thee?

Moringa-thee biedt een aardse smaak die lijkt op die van groene thee. Het is minder bitter en samentrekkend dan de meeste groene theesoorten en kan hoge temperaturen en langere zettijden verdragen. De thee wordt vaak op smaak gebracht met honing, munt en kaneel om de aardse tonen in evenwicht te brengen.

Opname in dagelijks voedingspatroon

Het moringablad is een belangrijke bron van vitamine A, vitamine C (ascorbinezuur) en vitamine B6. De bladeren bevatten ook grote hoeveelheden essentiële voedingsstoffen zoals bètacaroteen en aminozuren. Honderd gram moringabladeren bevatten bovendien een eiwitgehalte van ca. 9 gram. Nu je kennis hebt gemaakt met Moringa oleifera blad, kan ik me voorstellen dat je Moringa oleifera blad graag toevoegt aan je dagelijkse voedingspatroon. Daarom hierbij een aantal ideeën:

Kortom, Moringa is gemakkelijk toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Op zoek naar inspiratie voor koekjes met Moringa poeder? Probeer dan eens onze blog: Moringa poeder koekjes met walnoten en extra pure chocolade.

Hoe maak je Moringa thee?

Om moringa thee te maken ben je de volgende ingrediënten nodig.

Ingrediënten:

  • 300 ml water
  • 1 theelepel Moringa thee
  • Zoetstof zoals honing of agave (OPTIONEEL)

Bereidinginstructies:

  1. Breng water aan de kook in een fluitketel
  2. Doe de theeblaadjes in een papieren theefllter en hang in een kop
  3. Haal water van het vuur, schenk de mok vol, en laat 3 tot 5 minuten trekken.
  4. Zoet naar wens en geniet ervan!

Geschiedenis van Moringa

Er wordt aangenomen dat de moringa-boom in Noord-India is ontstaan en ongeveer 5000 jaar geleden in de Indiase geneeskunde werd gebruikt, en er zijn ook verslagen dat het werd gebruikt door de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Deze boom werd en wordt nog steeds beschouwd als een wondermiddel en wordt onder vele andere de 'The Wonder Tree', 'The Divine Tree' en 'The Miracle Tree' genoemd.

Moringa werd op grote schaal gebruikt in de Ayurveda, waar vrijwel alle delen als nuttig werden beschouwd met een overvloed aan heilzame eigenschappen. Het werd gebruikt om de spijsvertering, milt en ooggezondheid te ondersteunen, als kookadditief en op vele andere manieren. De smaak werd als bitter en scherp beschouwd; zijn energie, verwarming; en het effect ervan op de dosha (Ayurvedisch constitutioneel type) balanceert naar Kapha (dosha geregeerd door aarde en water) en Vata (dosha geregeerd door lucht en ether). Het blad wordt beschouwd als energetisch bitter, scherp en verwarmend.

Meer over de Moringa oleifera-boom

Moringa oleifera heeft een prominente plek gekregen in de levensstijl van gezondheidsbewuste consumenten. En dat is niet voor niks. Moringa oleifera bevat namelijk uitzonderlijk hoge voedingswaarden. Moringa oleifera blad zit boordevol met antioxidanten, vitamines en mineralen.

Moringa oleifera is een van de meest voedzame bomen ter wereld en wordt daarom ook wel wonderboom, miracletree of Tree of Life genoemd (niet te verwarren met de giftige Ricinus communis welke ook wonderboom genoemd wordt).

Herkomst en geografie van moringa oleifera

De moringaboom komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in heel Zuidoost-Azië. De grootste cultivator van moringa is India. De boom wordt ook gekweekt voor agrarische en medicinale doeleinden in de Filippijnen, Indonesië, Pakistan, Nepal en Taiwan. Bovendien wordt de plant geteeld en komt hij in het wild voor in delen van Afrika, Midden-Amerika en Oceanië.

De Moringa boom wordt veel Noordwest-India geteeld. Dit is niet zonder reden. Veel verschillende delen van de Moringa boom worden namelijk al duizenden jaren toegepast in onder andere de Ayurvedische geneeskunde.

Moringa-blad is al duizenden jaren een voedingsbron, terwijl het hout van de morgina-boom bouwmaterialen levert. Moringa-bladeren en zaden worden vaak gegeten vanwege hun voedzame waarde en de wortels worden verwerkt tot een scherpe specerij. Het blad wordt veel gebruikt in de Ayurveda en wordt typisch gebruikt als moringa-thee.

Moringa is inheems in het sub-Himalaya-gebergte, met name in India, en is geïntroduceerd in Zuidwest-Azië, Zuidwest- en Noordoost-Afrika, Madagaskar, de Filippijnen en in de Verenigde Staten in Californië, Arizona, Hawaii en Florida. Deze boom is in de Moringaceae, of mierikswortelboom, familie die nauw verwant is aan de papaya-bevattende Caricaceae-familie. De wonderboom wordt tegenwoordig op diverse plekken geteeld, zoals in Afrika, Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. 

Moringa is droogtetolerant en gedijt in semi-aride, tropische en subtropische klimaten en is een van de meest gekweekte voedselplanten ter wereld. Het wordt verbouwd in India, Pakistan, Afrika, de Filippijnen en het Caribisch gebied. Verder wordt het in verschillende landen in Midden- en Zuid-Amerika gekweekt omdat het gemakkelijk te kweken is en een groot marktpotentieel heeft, waardoor het mogelijk een alternatief biedt voor ontbossing. Het wordt ook op grote schaal verbouwd in Afrikaanse landen om hun eigen ondervoede bevolkingsgroepen te voeden.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.