Keuzehulp: Kruiden voor de spijsvertering

10 mrt 2023
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

De introductie van zelfzorggeneesmiddelen sinds de jaren '60-70, in de vorm van handige capsules en pillen, heeft een grote invloed gehad op onze gezondheid.

Over de jaren hebben veel mensen bijvoorbeeld baat gehad bij de toegankelijkheid van paracetamol. Wie kent het immers niet?

De laatste jaren lijkt een toenemende trend in gezondheid te zijn. Een andere levensstijl, anders eten. Meer sporten. Gezondere voeding.

In lijn hiermee zijn er ook steeds meer mensen die minder van moderne (zelfzorg)medicijnen gebruik willen maken. Wat zit er immers in - is het allemaal wel goed voor mijn lichaam?

Disclaimer: Ervaar je voor langere periode klachten, dan is het belangrijk uit te zoeken wat de oorzaak is. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Verbeteren van de spijsvertering: Kruiden kunnen helpen

Opgeblazen gevoel, constipatie en winderigheid zijn typische spijsverteringsproblemen. Problemen met de spijsvertering hoeven niet altijd pijnlijk te zijn, ze zijn wel altijd zeer oncomfortabel.

Slechte spijsvertering kan komen door specifiek voedsel (scherp!), stress of angst en slechte eetgewoontes. Veel en vet voedsel bijvoorbeeld. Andere oorzaken zijn er ook, zoals bepaalde medicijnen bijvoorbeeld of stimulerende middelen waar onder roken en alcohol.

Het gevolg is dat de darmen abnormaal of slechter functioneren. Spijsverteringsproblemen kunnen daardoor (indirect) leiden tot verslechterde opname van vitamines, mineralen en kunnen ze leiden tot ergere gezondheidsklachten.

Gevolgen van een slechte spijsvertering kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Het kan ook leiden tot serieuzere problemen in het maag- en darmstelsel.

De moderne geneeskunde kent vele oplossingen tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en allerlei spijsverteringsproblemen. Maar zoals zo vaak het geval is, zijn er ook veel dingen uit de natuur die werken. Medicinale kruiden kunnen milde ongemakken verlichten, op een volledig natuurlijke manier.

In dit artikel willen we je laten kennismaken met een paar nuttige kruiden.

Kamille(thee)

Kamille is een bekend kruid. Kamille is een plant met een lange geschiedenis van gebruik in kruidengeneesmiddelen.

Een kruid wat bovenaan de populaire lijst van heilzame thee staat. Zo helpt kamille thee bij de behandeling van maag-darmklachten zoals lichte krampen epigastrische zwelling, winderigheid en oprispingen*, helpt het elimineren van spijsverteringsongemakken*, ondersteunt de goede werking van het spijsverteringskanaal* en draagt bij tot de ondersteuning van een gezonde spijsvertering*. We hebben een aantal gezondheidsvoordelen van kamille op een rij gezet:

  • Helpt bij de behandeling van maag-darmklachten zoals lichte krampen epigastrische zwelling, winderigheid en oprispingen
  • Draagt bij tot het elimineren van spijsverteringsongemakken
  • Ondersteunt de goede werking van het spijsverteringskanaal
  • Draagt bij tot de ondersteuning van een gezonde spijsvertering
  • Voor het stimuleren van de productie van de digestieve lichaamsvloeistoffen en van de gastro-intestinale beweging
  • Helpt de normale leverfunctie te behouden, bevordert de spijsvertering en de lichaamsreiniging

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn nog bij de ESFA in behandeling, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Kamillethee maak je door 3 theelepels kamillebloemen met 250 ml gekookt water, afdekken en 10 minuten laten trekken, dan zeven en in slokjes opdrinken. Drink een kop warme kamille thee na de maaltijd.

Pepermunt(thee) & Groene munt(thee)

Naast kamille is pepermunt een ander kruid wat goed van pas kan komen. Munt is de gebruikte naam voor verschillende plantensoorten binnen het geslacht Mentha, waaronder pepermunt en groene munt.

Deze planten staan vooral bekend om haar verkoelende werking. Ze kunnen zowel vers als gedroogd aan eten worden toegevoegd. Munt is een populair ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en dranken, variërend van thee en alcoholische dranken tot sauzen, salades en desserts.

Pepermunt kan ook effectief zijn bij andere spijsverteringsproblemen zoals maagklachten en indigestie.

  • Helpt een gezonde spijsvertering te ondersteunen*
  • Heeft een positieve invloed op de darmgezondheid*
  • Draagt bij aan de spijsverteringsfuncties*
  • Draagt bij aan de normale werking van het darmkanaal*
  • Helpt de maag gezond te houden*

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn nog bij de ESFA in behandeling, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Paardenbloemwortel(thee)

Paardenbloem, Terraxacum officinale, is een geelbloeiend vaste plant met lange, diep getande bladeren. De paardenbloem komt zowel in landelijke, stedelijke als ook in voorstedelijke gebieden voor. Wortels, bladeren en bloemen van paardenbloemen zijn eetbaar en zeer voedzaam, en ze bieden bepaalde voordelen voor de spijsvertering.

Paardenbloem wordt in de traditionele geneeskunde vaak gebruikt. Paardenbloemwortel is ook een rijke bron van de prebiotische vezel inuline. Paardenbloemwortel bezit prebiotische activiteiten die gunstig zijn bij de behandeling van gastro-intestinale aandoeningen*.

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn nog bij de ESFA in behandeling, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Oregano(thee)

Oregano is een kruid uit de Lamiaceae Lipbloemenfamilie. Mensen gebruiken het al duizenden jaren om gerechten op smaak te brengen en gezondheidsproblemen te behandelen. Het komt veel voor in de Italiaanse keuken en andere mediterrane voeding.

De Grieken en Romeinen associeerden oregano met vreugde en geluk. De naam komt van de Griekse woorden "oros," wat berg betekent, en "ganos," wat vreugde betekent.

Er zijn verschillende soorten oregano. De meest voorkomende soort is Oregano vulgare, ook bekend als Spaanse tijm en wilde marjolein.

Mensen in het Middellandse Zeegebied gebruiken oregano al eeuwen in de kruidengeneeskunde om vele kwalen te behandelen, waaronder de spijsvertering. Oregano wordt traditioneel gebruikt om de spijsvertering te bevorderen*.

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn nog bij de ESFA in behandeling, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Kaneel(thee)

De kans is groot dat je op dit moment kaneel in je kruidenkastje hebt. Na zout en peper is het een van de meest gebruikte keukenkruiden bij het koken, naast laurierblaadjes, vanille-extract, kerriepoeder en komijn.

Kaneel is ook een kruid en wordt veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt kaneel bijvoorbeeld gebruikt om de spijsvertering te bevorderen*. Het helpt de spijsvertering te ondersteunen* vanwege de essentiële oliën die dispergerende eigenschappen van voedsel bevatten. Ook zijn deze oliën verantwoordelijk voor het stimuleren van speeksel en maagsappen om de spijsvertering te vergemakkelijken.

Venkel(thee)

Venkel (foeniculum vulgare) is een hoog kruid met holle stengels en gele bloemen. Oorspronkelijk komt het uit het Middellandse Zeegebied, maar het groeit het inmiddels over de hele wereld en wordt het al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtige plant.

Venkelzaden kunnen worden gedroogd en gebruikt om een krachtige en sterk ruikende thee van te maken. De thee smaakt een beetje als zoethout, met een ontspannende geur en een licht bittere nasmaak.

Volgens herboristen helpt venkelzaad het welzijn van de spijsvertering te behouden en lichte spijsverteringsklachten zoals verzadiging en zwelling te voorkomen*. Als je last hebt van maagklachten, winderigheid of diarree, kun je jezelf trakteren op venkelthee. Het warme water van de thee kan je spijsvertering kalmeren, en van venkel zelf is bekend dat het helpt bij spijsverteringsproblemen.

Hoe werkt de spijsvertering?

Als we spijsvertering horen, denken we natuurlijk aan de darmen. Maar spijsvertering begint eigenlijk al in de mond.

In de mond kauw je je voedsel, al doet de een dit iets beter dan de ander. Na het kauwen slik je het voedsel door. Het voedsel wordt dus gekauwd (vermalen) en vermengd met speeksel. Deze vermalen brij slik je door en beland in de maag.

In de maag zitten tal van enzymen en zuren die het voedsel verder afbreken en beter verteerbaar maken. Dan gaat het naar de dunne darm.

In de dunne darm spelen de alvleesklier en de lever een belangrijke rol. De sappen van deze twee organen bevatten op hun beurt talrijke splitsingsenzymen, die nu hun werk doen. De gal helpt vooral om vetten af te breken, terwijl de lever vooral verantwoordelijk is voor de afbraak van eiwitten en koolhydraten.

Nu is het voedsel zodanig afgebroken dat de afzonderlijke bouwstenen, zoals vitaminen, glucose, aminozuren, etc. in het bloed kunnen worden opgenomen en ons kunnen voorzien van alles wat we nodig hebben. De rest van de voedselbrij gaat nu stukje bij beetje naar beneden via de dikke darm en natuurlijk hop… naar de exit.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.