Hoe maak ik kruidenthee? Kruidenthee maken doe je zo!
Kruidenthee, ver voor dat thee in zwang kwam, al opgenomen in het voedingspatroon van de gemiddelde Europeaan. Logisch ook, want veel kruiden die we nu nog kennen komen uit Europa. Dit komt omdat een aftreksel een van de beste manieren is om te profiteren van de heilzame werking van de natuur. Dit kan door ze in je dagelijkse voeding op te nemen of juist af en toe. Net wanneer je het nodig hebt. Bij een verkoudheidje of wanneer je een griepje voelt aankomen. Niet helemaal zeker of je wel het maximale uit favoriete geneeskrachtige kruiden haalt? Dat je het kruid toch net niet helemaal goed zet? Volg onze ‘how to’ en je bent binnen no time bekend met hoe je kruidenthee maken kan het beste doet.
Wat is kruidenthee ook alweer? In de wereld van thee staat kruidenthee vooral bekend als een infusie, aftreksel of tisane en zijn het 2 verschillende dingen. De gedeelde overeenkomst tussen beide is dat ze op dezelfde manier gezet worden. Door een aftreksel van het kruid te maken komen ook de actieve bestandsdelen en inhoudsstoffen in het kruid vrij. In veel gevallen smaakt kruidenthee ook nog eens lekker. In tegenstelling tot thee komt elke kruidenthee van een ander plantdeel en andere plant. Denk aan de wortel, het blad, het gehele kruid (blad, stengel), vrucht of bloem. Thee daarentegen wordt altijd gemaakt van het blad (en bladknoppen), altijd van dezelfde plant.
Naast dat losse kruiden genuttigd kunnen worden als een thee (infusie) kunnen ze ook als een afkooksel genomen worden. In de meeste gevallen wordt een infusie, een aftreksel in heet water, gemaakt met de losse bladeren, bloemen, kruiden- of fruitpoeders, gedroogde bessen en andere bovengrondse delen van de plant. Een afkooksel wordt vaak toegepast bij wortels, bast, schors en/of zaden. Omdat er verschil zit in de bereiding van een infusie (aftreksel) en een afkooksel (decoctie), hebben we voor het correct volgen van deze 'how to', dezedeze dan omgezet in 2 delen. Het eerste deel gaat over het kruidenthee maken en het tweede deel over het bereiden van een decoctie. Volg voor het zetten van losse thee en kruidentheemelanges het eerste deel van deze ´how to´. In principe is deze te gebruiken, al zijn de enige afwijkingen te vinden in hoeveelheid, zettijden en temperatuur van het water.
Kruidenthee/infusie - Wat ben je nodig & hoe maak je het?
Benodigdheden
Er zijn verschillende opties voor het zetten van kruidenthee. Een aantal opties op een rij:
-
een theepot met papieren filter;
-
een cafetière;
-
een theepot met ingebouwde zeef;
-
een thee-ei voor in een theekopje;
-
speciale theemachine voor het maken van losse thee;
Om een perfecte kop kruidenthee voor één persoon te maken, gebruik je:
-
Ca. 200 ml kokend water
-
Ongeveer één volle, afgestreken theelepel kruid per persoon
Instructies
-
Zet de theeketel op het vuur of vul de waterkoker met water en druk op het knopje;
-
Als je een theepot gebruikt, verwarm deze dan voor. Doe dit door heetwater aan de theepot of cafetière toe te voegen, af te dekken met het deksel en de tijd geven warm te worden. Giet wanneer deze warm is weer leeg.
-
Voeg de kruiden toe. De hoeveelheid die je toevoegt hangt af van welke kruidenthee je wilt maken en hoe sterk je het wilt drinken. Voordeel van de meeste kruidenthee is dat deze niet bitter worden. Een redelijk veilige aanname is dat ca. 1 volle theelepel per persoon voldoende is;
-
Giet onmiddellijk het kokende water over de kruiden in de theepot en doe snel en beheerst het deksel op de theepot. Het beste is om de theepot af te dekken met een theemuts of theedoek. Zo blijft de temperatuur zo hoog mogelijk wat de smaak ten goede komt;
-
Houd je aan de instructies voor het zetten van het kruid, te vinden op de verpakking. Indien niet aanwezig, laat de kruiden ca. 5-15 minuten trekken in het hete water;
-
Giet de kruidenthee in je favoriete beker en geniet. Mag gezoet worden met een beetje honing.
Decoctie - Wat ben je nodig & hoe?
Benodigdheden
-
Een pan met deksel en een schenktuit;
-
Een theezeef;
Om een perfecte decoctie voor één persoon te maken, ben je het volgende nodig:
-
300 ml kokend water;
-
Ongeveer één volle theelepel los kruid per persoon.
Instructies
Een decoctie van kruiden wordt gemaakt van de wortels, schors en zaden. Deze kruiden zullen hun actieve ingrediënten niet zo gemakkelijk afgeven als bladeren, bloemen of bovengrondse delen en hebben langdurige verhitting nodig om bestandsdelen af te geven.
-
Voeg de losse kruiden toe aan de pan, een goede hoeveelheid is meestal 1 volle theelepel per persoon;
-
Voeg kokend water toe, ongeveer 300 ml per 1 theelepel kruid;
-
Dek af met de deksel en laat het 15-20 minuten zachtjes koken om de actieve bestandsdelen langzaam uit het hardere plantmateriaal te extraheren;
-
Giet in je favoriete mok door het afkooksel op te gieten via een theezeef. Geniet ervan! Mag gezoet worden met een beetje honing.
Wat je nog meer kunt doen?
Waarom geen geen pot met kruidenthee maken en laten afkoelen? Na 12-18 uur (max. 3 dagen) in de koelkast heb je een heerlijk verfrissende ijskruidenthee wat 50/50 kan worden gemengd met appelsap.
Losbladige kruidenthee is perfect om te mengen en te experimenteren. Een kruidentheemelange kan worden gemaakt van bladeren, bloemen, kruidenpoeders, fruitpoeders en gedroogde bessen. Wanneer je aan het melangeren slaat, bewaar de kruidenmelange dan in een luchtdichte verpakking en gebruik 1-2 theelepels van kruiden per persoon.
Over producten van Evans & Watson
Bij Evans & Watson leveren we alleen de allerbeste natuurlijke kruidenthee. Voor het online kopen van jouw gewenste kruidenthee, ga dan naar onze enorme selectie kruidenthee. We zorgen er voor dat de kruiden allemaal van farmaceutische kwaliteit zijn en het grootste voordeel voor de gezondheid opleveren. Naast populaire kruiden zoals kamillebloemen en pepermuntblad, leveren we ook veel minder bekende fytotherapeutische kruiden zoals Gymnostemma-blad, moerasspirea, Yerba maté en Citroenverbena.
We bieden ook speciale kruidenmelanges, waaronder: Heavenly Sleep, Throat Relief, Relaxtastic en meer. Ontdek een volledig assortiment gemengd met voordelen op onze kruidentheemelanges-pagina.
Alle blogartikelen