FAQ: Heeft rooibos ook nadelen?
Rooibos is super veilig om te gebruiken. In de eeuwen dat rooibosthee wordt gedronken in Zuid-Afrika, en wat later in het Westen en Azië, zijn er geen incidenten voorgekomen waaruit blijkt dat rooibos nadelige effecten heeft op het lichaam of op de geestelijke gezondheid.
Bij normaal gebruik.
Bij (zeer)bovengemiddeld gebruik zijn er wel een aantal bijwerkingen geconstateerd. Kort door de bocht kan het drinken van extreme hoeveelheden rooibosthee bijvoorbeeld leiden tot leverproblemen. Onderzoek wijst op een toename in leverenzymen.
Meer weten over rooibosthee & gezondheid?
Ander onderzoek¹ wijst er op dat rooibos de productie van oestrogeen kan stimuleren. Andere bronnen suggereren dat mensen die gevoelig zijn voor hormoon-gevoelige aandoeningen zoals borstkanker, rooibosthee beter kunnen vermijden.
In tegenstelling tot veel andere producten lijken de bijwerkingen zeer mild en alleen van toepassing bij inname van grote hoeveelheden. In het algemeen gezegd, bij normaal gebruik is het veilig om aan te nemen dat rooibos geen nadelen heeft.
Meer rooibos tips & veelgestelde vragen
- Rooibos thee gezondheidsvoordelen
- FAQ: Kan ik rooibos drinken als ik een allergie heb?
- FAQ: Mag ik rooibos met honing tijdens zwangerschap?
- FAQ: Mag je rooibos drinken als je zwanger bent?
- FAQ: Bevat rooibos histamine? Zo ja, bevat het veel of weinig histamine?
- FAQ: Bevat rooibos tannine of looizuur?
- FAQ: Bevat rooibos veel of weinig natrium?
- FAQ: Bevat rooibos L-theanine?
- FAQ: Bevat rooibos cafeïne of theïne?
- FAQ: Bevat rooibos vitamine C?
- FAQ: Bevat rooibos vitamine E?
- FAQ: Heeft rooibos bijwerkingen?
- FAQ: Mag mijn baby rooibos drinken?
- FAQ: Bevat rooibos ijzer?
- Alles over rooibos thee
Bronnenlijst
-
¹ Joubert, E., de Beer, D., Malherbe, C. J., Muller, N., Bonnet, S.L., van der Westhuizen, J.H. & Ferreira, D. (2013). Occurrence and sensory perception of Z-2-(β-d-glucopyranosyloxy)-3-phenylpropenoic acid in rooibos (Aspalathus linearis). Food Chemistry. 136(2). 1078-1085. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.09.014