FAQ: Heeft rooibos bijwerkingen?
Rooibosthee wordt al honderden jaren zonder noemenswaardige incidenten gedronken. In het algemeen wordt rooibos beschouwd als veilig om te drinken. Er zijn tot op heden geen bijwerkingen of nadelige gevolgen voor het lichaam vastgesteld bij normaal gebruik.
Ondanks dat rooibos over het algemeen als veilig wordt beschouwd zijn er toch een aantal bijwerkingen gesignaleerd.
Onderzoek¹ heeft bijvoorbeeld aangetoond dat dagelijkse inname van grote hoeveelheden rooibosthee in verband kon worden gebracht met een toename in leverenzymen. Een toename is vaak een indicatie van leverproblemen.
Meer weten over rooibosthee & gezondheid?
Uit ander onderzoek² blijkt dat bepaalde bestandsdelen in rooibos de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen stimuleren.
Andere bronnen suggereren dat mensen die gevoelig zijn voor hormoon-gevoelige aandoeningen, zoals borstkanker, rooibosthee beter kunnen vermijden.
In tegenstelling tot veel andere producten lijken de bijwerkingen zeer mild en alleen van toepassing bij inname van grote hoeveelheden. De bijwerkingen lijken verder beperkt tot bepaalde bevolkingsgroepen.
Meer rooibos tips & veelgestelde vragen
- Rooibos thee gezondheidsvoordelen
- FAQ: Kan ik rooibos drinken als ik een allergie heb?
- FAQ: Mag ik rooibos met honing tijdens zwangerschap?
- FAQ: Mag je rooibos drinken als je zwanger bent?
- FAQ: Bevat rooibos histamine? Zo ja, bevat het veel of weinig histamine?
- FAQ: Bevat rooibos tannine of looizuur?
- FAQ: Bevat rooibos veel of weinig natrium?
- FAQ: Bevat rooibos L-theanine?
- FAQ: Bevat rooibos cafeïne of theïne?
- FAQ: Bevat rooibos vitamine C?
- FAQ: Bevat rooibos vitamine E?
- FAQ: Heeft rooibos ook nadelen?
- FAQ: Mag mijn baby rooibos drinken?
- FAQ: Bevat rooibos ijzer?
- Alles over rooibos thee
Bronnenlijst
- Sinisalo, M., Enkovaara, AL. & Kivistö, K.T. (2010). Possible hepatotoxic effect of rooibos tea: a case report. European Journal of Clinical Pharmacology. 66(4). 427-428. https://doi.org/10.1007/s00228-009-0776-7
- Joubert, E., de Beer, D., Malherbe, C. J., Muller, N., Bonnet, S.L., van der Westhuizen, J.H. & Ferreira, D. (2013). Occurrence and sensory perception of Z-2-(β-d-glucopyranosyloxy)-3-phenylpropenoic acid in rooibos (Aspalathus linearis). Food Chemistry. 136(2). 1078-1085. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.09.014