Winterstop! Laatste verzenddag op 20/12. Bestellingen vanaf 19/12 na 15.00 hr worden vanaf 06/01 verwerkt. Houd rekening met extra levertijd. Fijne feestdagen!
Groene thee
Groene thee kopen? Ontdek het fantastische assortiment losse thee van Evans & Watson! Een millenniumoude geschiedenis hebben de Chinezen een schat aan kennis en ervaring met groene thee opgeleverd.
Lees meerGroene thee: de beste groene thee koop je bij evansnwatson.nl
Het is dan ook niet verwonderlijk dat in elke provincie wel groene thee wordt verbouwd, met alle verschillende groene theesoorten tot gevolg. Voor hoge kwaliteit groene thee worden slechts het topje en de eerste twee theeblaadjes geplukt en verwerkt. Na witte thee worden de bladeren van groene thee het minst bewerkt. Groene thee wordt door verschillende generaties over de wereld geconsumeerd om een aantal redenen, van hydraat tot genieten. De camelia sinensis – de theeplant – komt van nature voor in de regenachtige gebieden in Zuidoost Azië, in het bijzonder in de Fujian provincie. Voldoende vruchtbare grond heeft er voor gezorgd dat Fujian een van de grootste theeleverende gebieden in China is. Vandaag de dag wordt thee echter door zo’n beetje heel Azië verbouwd, bepaalde delen van Afrika en in het Midden Oosten. Groene thee kopen? Maak een keuze in ons assortiment groene thee.
Hoe kies ik de beste groene thee?
Voor groene thee kopen zijn er veel verschillende types groene thee om uit te kiezen. Het vinden van kwalitatieve, verse groene thee is begint bij je eigen voorkeur. Om deze te ontdekken is het devies om verschillende groene thee te proberen en deze te vergelijken. Neem voor het kiezen van de beste groene thee een aantal uitgangspunten in overweging, zoals het land van herkomst, puur of melange, plukseizoen of verwerkingsmethode in mee.xc
Mocht je het nog niet zeker weten, probeer dan onze groene thee proefpakket. Wees niet bang om vragen te stellen – het vinden van goede groene thee is een complex proces. We’ve been there too!.
Wat is groene thee?
Groene thee is het type thee dat geoogst wordt en dan snel gepreserveerd wordt. Waar zwarte theebladeren de ruimte krijgen om te oxideren na de pluk, worden groene theebladeren meteen verhit om oxidatie te voorkomen. Groene thee wordt of met stoom of droge lucht (geroosterd in een (wok)pan) verwerkt. De verwerking verschilt per type thee, waaronder zwarte thee, oolong thee, witte thee en pu erh.
Groene thee: China versus Japan?
Zoals gezegd, groene thee wordt gemaakt van ongefermenteerde theebladeren, welke na de pluk meteen verwelkt worden. Hierdoor blijven de sappen en enzymen in de theebladeren. Wat is groene thee – niet meer dan dat? Wat is dan het verschil tussen groene Chinese thee en groene Japanse thee? Het proces van oxidatie kan op een aantal manieren worden gestopt.
Groene thee: China
De traditionele manier is om de theebladeren in een grote wok te verhitten. Het vakmanschap wat hierbij om de hoek komt kijken, komt zeer precies omdat de theebladeren continue moeten bewegen om te voorkomen dat ze verbranden. Het verhitten van de theebladeren doodt de enzymen, waardoor oxidatie voorkomen wordt. De bladeren worden vervolgens gerold en gaan door het verdere verwerkingsproces – overeenkomend met andere theesoorten.
Groene thee: Japan
Een andere manier om de oxidatie te voorkomen is door de theebladeren te verhitten, maar dan door ze te stomen. Dit is een veelgebruikte techniek in Japan, waar de theebladeren door een grote cilinder worden geheeld waar stoom met hoge druk de theebladeren worden verhit. De theebladeren zijn hier slechts een aantal seconden, net genoeg om de enzymen te doden. Het grote verschil ontstaat in het smaakprofiel. De verhitte theebladeren via een wok creëren een zoetere smaak terwijl de Japanse methode een meer hartige, grassige smaak geven.
De kleur van groene thee
De bladeren krijgen niet evenveel tijd om te oxideren. Zo krijgen groene en witte thee minder tijd dan bijvoorbeeld zwarte thee, waardoor de kleur van de bladeren groen blijft.
Wat is groene thee – mythe versus waarheid
Mythe: groene thee komt van de groene theeplant.
Dit is niet het geval. Echte groene thee komt – gelijk aan de andere theesoorten – van een en dezelfde plant, namelijk de camelia sinensis. Het verschil ontstaat door verschillen in verwerking van de geplukte theebladeren.
Mythe: groene thee is geen thee.
Groene thee is wel degelijk een thee. Thee is afkomstig van de camelia sinensis – de originele theeplant. Door een andere verwerking ten opzichte van andere theesoorten ontstaat de specifieke smaak waar we zo van zijn gaan houden.
Mythe: groene thee wordt alleen verbouw in China.
Groene thee wordt voornamelijk verbouwd in China – 80% van de meest beroemde theeën komen hier vandaan. Er is echter ook zeer lekkere echte groene thee beschikbaar die niet uit China komt, maar uit bijvoorbeeld Zuid India, Korea, Vietnam, Japan of uit de Assam regio. De expertise zit echter voornamelijk in China, waar het al duizenden jaren wordt verbouwd.
Hoe smaakt groene thee?
Mensen zeggen vaak tegen ons dat ‘groene thee bitter smaakt’ omdat ze denken dat groene thee bitter en grassig smaakt. Voor een aantal is dit simpelweg een kwestie van smaak. Bij andere mensen komt dit voornamelijk door hun ervaring met inferieure groene thee – in tegenstelling tot hun mening over goede groene thee.
Afhankelijk van waar de thee verbouwd is, hoe deze verwerkt is, wanneer geoogst, etc., goede groene thee bevat een spectrum aan verschillende smaken. Veel gebruikte beschrijvingen voor verse groene thee zijn zoet, bitterzoet, nootachtig, vegetatief, boterachtig, bloemig, fruitig en oceaantonen. Gestoomde groene thee neigt meer richting bitterzoet (nasmaak in het bijzonder), terwijl andere meer richting zoet neigen.
Wat maakt groene thee bijzonder?
Simpel. De bladeren krijgen niet de kans om te oxideren zoals zwarte thee die kans wel krijgt. Hierdoor behouden de theebladeren hun groene kleur. Tijdens oxidatie komen enzymen in aanraking met zuurstof waardoor de theebladeren bruin kleuren en hun smaakprofiel ontwikkelen die in zwarte thee te herkennen is. Door de theebladeren eerst voorzichtig te verhitten wordt dit chemische proces gestopt en houden we groene thee over.
Groene thee zetten
Elke thee en theedrinker kent voor het zetten van groene thee zijn eigen trektijden en watertemperatuur. Over het algemeen echter is groene thee zetten gemakkelijk.
- Vol de ketel met 200ml vers water en verwarm net tot voor kookpunt
- Laat de losse thee tussen 2 tot 4 minuten trekken
- Experimenteer om jouw favoriete trektijd te vinden
Groene thee kopen bij Evans & Watson
Als een van de bekendere thee webshops in Nederland op het gebied van thee en kruidenthee is Evans & Watson de naam waarop je kunt vertrouwen dat je echte groene thee – goede groene thee – thuisgestuurd krijgt. Om groene thee bestellen en verse groene thee kopen hebben we de thee webshop op categorieën ingedeeld zodat jij het gemakkelijkst jouw thee kunt vinden. We leveren alleen pure echt, verse groene thee en melanges met bloemen, kruiden en vruchten. Als je groene thee koopt bij Evans & Watson, dan is het groene thee bladeren kopen. Onze groene thee wordt namelijk altijd gemaakt van verse theebladeren en knoppen.